У Львівській Політехніці вивчатимуть штучний інтелект

C9X7VTMXYAAF9va

В національному університеті Львівська політехніка нову інноваційну навчальну програму Artificial Intelligence (Системи штучного інтелекту).

Вже з початку нового навчального року у вересні, студенти зможуть обрати цю навчальну бакалаврську спеціалізацію в рамках спеціальності Комп’ютерні науки, повідомляє спільнота Lviv IT Cluster.

Штучний інтелект – це розділ комп’ютерної науки, де комп’ютер навчають думати за принципом людського мозку, тобто мислити, розпізнавати та самонавчатись. До найвідоміших розробок в сфері штучного інтелекту відносяться автомобілі з авто-пілотом (Tesla), системи перекладу мови в реальному часі (Google Translate), розпізнавання облич та мови (Skype Translate) тощо.

«Зараз є ідеальні умови, щоб створити таку програму в Україні. Є великий попит на знавців штучного інтелекту, це буде найбільш затребуваний напрямок протягом найближчих років. За 4 роки навчання Львівська політехніка випустить перших випускників цієї програми, які відразу почнуть працювати в галузі. Таким чином ми наблизимо Україну до світових лідерів», – розповів Зеновій Верес, співзасновник програми, Solution Architect компанії SoftServe, викладач Львівської Політехніки та керівник освітнього напрямку ІТ Кластеру.

Сфера штучного інтелекту вважається дуже перспективною і ще до кінця не вивченою на сьогодні. Найбільші індустріальні гіганти інтенсивно працюють над розробленням штучного інтелекту, залучаючи провідних науковців. Степан Веселовський, очільник Львівського ІТ кластеру, зауважує: «Штучний інтелект – це щось дуже нове і цікаве зараз. Ілон Макс запускає нову кампанію Neuralink, яка має на меті з’єднати людський мозок з комп’ютерним. Про це всі зараз багато говорять. Львів має нагоду долучитися до світових тенденцій».

Навчальний план для програми Штучний інтелект розробляла робоча група з 40 осіб, в яку увійшли експерти львівських ІТ компаній та викладачі Львівської політехніки. Такий симбіоз практиків та теоретиків дасть студентам найкращий результат, вважають учасники групи.

«Навчання на програмі буде більш академічним, математичним, але поєднуватиметься звісно з практичними заняттями. – Пояснює Наталія Шаховська, ініціатор проекту, професор кафедри інформаційних систем і мереж Львівської Політехніки. Ця галузь вимагає глибоких аналітичних знань. Штучний інтелект вивчають вже у всіх провідних університетах світу. Зараз цей напрямок науки активно застосовується в промисловості, тому маємо великих попит на його знавців у Львові».

Навчання на програмі буде комбінованим, так зване blended learning, коли традиційні академічні підходи поєднуються з інтерактивною практикою. Зокрема, студенти переглядатимуть лекції провідних науковців та професорів іноземних університетів, а також предмети викладатимуть частково українською та англійською мовами.

Проректор Львівської Політехніки з науково-педагогічної роботи Федасюк Дмитро додає: «Схожа програма вже існувала в нас раніше у вигляді спеціалізації Інтелектуальні системи прийняття рішень. Саме на її базі створили програму Штучний інтелект. Наразі програму подали на розгляд науково-методичної ради Інституту Комп’ютерних наук та інформаційних технологій і після затвердження вона стане доступною для вибору абітурієнтами, які вже влітку вступатимуть до університету».

Розрахована програма на сотню студентів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: