Цуценята на службі: як маленькі вівчарки стали службовими собаками Національної гвардії

18406352_1790847007897240_2124948118_o

«На службі» – це історії про собак, які щодня віддано виконують свої доручення, працюючи у державних установах і службах України.

Спецпроект створений у співпраці з ТМ «Club 4 Paws» – міжнародним брендом українського виробника раціонів для тварин преміум-класу.

Шестеро цуценят два роки тому поповнили ряди службових собак Нацгвардії. Поповнення від компанії «Кормотех» і спортивно-дресирувального центру «Veska» отримало Південне територіальне управління Національної Гвардії України, яке базується в Одесі.

Колись —  маленькі, невпевнені і пухнасті цуцики, сьогодні перетворилися на дорослих, відважних і спортивних собак-воїнів. Зараз вони допомагають службовцям у пошуку вибухівки і наркотиків. Також тоді брали песиків, які у майбутньому будуть виконувати роль охоронців.

На службу вступили німецькі вівчарки і малінуа — бельгійські вівчарки. Олексій Коваль, інструктор-кінолог СДЦ «Veska», пояснює: саме ці породи ідеально підходять для служби.

«Німецька і бельгійська вівчарки — робочі собаки, породи номер один для службовців, вони підходять практично під усе, бо є найбільш стабільними, — зазначає Олексій Коваль. — Вони легко навчаються, зі стержнем усередині, достатньо впевнені».

При цьому, кожна порода має свої особливості: бельгійська вівчарка вчиться легше, але у неї багато нервозності. Натомість німецька —  спокійніша, але з нею доводиться більше працювати.

Крім того, цуценята були непростими: кожен має неабиякий родовід. Їх пращурів можна простежити аж до 90-х років. Для чого це? Олексій Коваль пояснює, що родовід — це не просто папірець. Маючи його на руках, можна зрозуміти, чи передували цьому цуцику собаки із титулами, які брали участь у змаганнях, складали спортивні, прикладні нормативи тощо. Це все закладено у гени собаки.

[dyvys_blockqoute text="Цуценята були непростими: кожен має неабиякий родовід. Їх пращурів можна простежити аж до 90-х років" author="кінолог Олексій Коваль"]

«Ми віддали силовикам солдатів, а не моделей. Звісно, можна взяти собаку без родоводу і вона буде гарна. Але гарного і робочого не буває: або так, або так», — переконаний експерт.

Аби витренувати з маленького цуценяти елітного чотирилапого службовця, кінологам спортивно-дресирувального центру знадобилося у середньому один-два роки наполегливої роботи. Собачок почали тренувати вже на 45-50 день, як тільки вони почала їсти і спокійно пересуватися. Спочатку це були ігри м’ячиками, канатами, металевими ланцюжками тощо. Пізніше, коли вони вже впевнилися у своїх силах, їх максимально соціалізували: водили по всьому місту.

«Уся робота проходила через їжу. Жодного насилля. Ми намагаємося їх руками взагалі не чіпати», — пояснює експерт.

[dyvys_blockqoute text="Кожна порода має свої особливості: бельгійська вівчарка вчиться легше, але у неї багато нервозності. Натомість німецька —  спокійніша, але з нею доводиться більше працювати" author="кінолог Олексій Коваль"]

Тільки після того, як собаки пройшли усі стадії дресирування, їх віддали силовикам.

Ці собаки нестимуть службу протягом 7-8 років. Опісля їх мають «списати» (або утилізувати, або віддати у добрі руки, — авт.ред.). Олексій Коваль зауважує, що зазвичай такі пси живуть удома у військовослужбовців, з якими працювали. Якщо ні – їх роздають іншим людям.

«Служебник він усе життя служебник. Якщо він до цього шукав наркотики і його привезуть у приватний будинок, він буде його охороняти. Вони не можуть лежати на дивані і нічого не робити. Але не кожній людині можна заводити службового собаку. Перед тим варто порадитися з кінологами», — наголошує Олексій Коваль.

Кінолог також радить усіх без винятку чотирилапих домашніх улюбленців дресирувати і починати робити це змалечку, бо, коли собаці виповнилося п’ять років, то змінити щось у її поведінці дуже складно.

«Ніхто не змушує мати вас удома службового пса. Утім, якщо ваш собачка буде натренований, він буде добре себе поводити, буде краще себе почувати», — зауважує фахівець.

Баста на службі: як вівчарка зі спецбатальйону знайшла вибухівку в банці меду

ТМ «Club 4 Paws» – це один із брендів компанії Kormotech, яка сприяє зміні ставлення в українському суспільстві до собак і формує культуру поведінки з тваринами. За підтримки ТМ «Club 4 Paws» вдалося реалізувати всеукраїнську ініціативу «Не залишай нас в АТО», результат якої – сотні волонтерів, передача 30 тонн кормів у 17 міст і тисячі нагодованих тварин.

Раціони ТМ «Club 4 Paws» щороку перемагають у тендерах для державних установ і служб України, забезпечуючи здоров’я чотирилапим захисникам. Загалом же раціонами забезпечені  тисячі собак, а це десятки державних установ.

Читайте також: 

Бетті на службі: як вівчарка з унікальним нюхом зупиняла злочинців на залізниці

Кама на службі: як військовий собака з таємничим минулим став домашнім охоронцем

Рада на службі: історія собаки, що врятував людей від аварії на залізниці

Баста на службі: як вівчарка зі спецбатальйону знайшла вибухівку в банці меду

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: