Сучасне мистецтво як воно є. Колонка Ірини Лупаци

19182181_1810673885914552_1972683292_o

У Львівському Палаці Мистецтв стартувала виставка під назвою «Show Promis» , яка стирає усі можливі кордони між дійсністю та уявою.

Знайти себе, ламати стереотипи, виходити за межі власної свідомості, зробити те, чого хочеться найбільше – людина 21 століття може собі це дозволити. Матеріальні цінності давно вже втратили свою силу і зараз суспільство  тягнеться до чогось нового, те, чого не могли осягнути раніше. Всі кордони та приховані дрібниці відкриває Show Promise – Шоу Обіцянок – виставка на якій презентувались витвори молодих митців.

Тільки зайшовши в приміщення, в якому вже розставленні на своїх місцях експонати, відразу розумієш, що попереду очікує щось нове. Перше приміщення, скоріше навіть кімнатка, презентує собою маленький кінозал. У напівтемряві проектор освітлює стіну та виводить на ній зображення, спочатку трохи незрозумілі, але все рівно це привертає увагу та затягує на деякий час, штовхаючи людину на роздуми. Для повної візуалізації відвідувачам дають 3D окуляри, проте забирати їх із собою, як пам'ятку, не можна, оскільки потік людей великий і кожен хоче цим насолодитись.

Загалом для гостів виставки підготували цілих три поверхи мистецтва, де кожен зможе знайти щось, що найбільше його надихає. Живопис, інсталяція, фотографія, відео, скульптура, графіка, перфоманс, всі представлені види мистецтва  на якийсь певний період час злились в єдине та відкрили нові кордони, які існують всередині кожного, а також переосмислити всі раніше встановлені принципи. «Кожне стремління йде від злого до доброго чи навпаки, - сказав Віктор Сидоренко, автор скульптур та полотен, твори якого також були представлені на виставці, - від білого до чорного, кожне дійство йде до своєї протилежності». Так кожен присутній може сприйняти для себе ці слова по-різному; про мінливість подій, потік життя від хорошого до погано і навпаки, який відбувається завжди. Це може подарувати нове уявлення про існування та відкрити нові кордони в межах власної свідомості.

Без прихованих смислів, без брехні та перебільшень – світ на полотні та у скульптурі яким він є насправді. Show Promise  відкриває багато тем, які зараз є найбільш обговорюваними – соціальне життя, війна та політика, життя та смерть, гендерні та філософські питання; кожен може знайти те, що цікавить його найбільше. «Будь-яка гра – це сприйняття світу», - сказав Андрій Сидоренко, який презентував своє відео на тему війни та осмислення цього. Головна проблема полягає в тому, як сприймають це діти і чи правильно буде дозволити їм гратися на танках та гарматах, чи викликає це конфлікт сприйняття. «Можливо таким чином, у грайливій формі діти зможуть зрозуміти суспільство і згодом будуть відчувати не жах, від якого можна зацепеніти, а страх, який врешті можна подолати (концепція жаху та страху)». Насправді, питання війни тут гостро порушено, оскільки торкається теми суспільства та нового покоління, проте автор показує, що, можливо, це також може стати новим досвідом та вагомим кроком у майбутнє – подолати страх та сприйняти реальність.

Відвідати Show Promise означає на кілька годин зануритись у власні роздуми та переосмислення цілого світу, порушення тих питань всередині самого себе, які раніше здавались не важливими, знайти однодумців, і, що не менш важливо, поспілкуватися із авторами робіт завдяки чому можна відкрити для себе зовсім інше значення представлених витворів. Це все забезпечує вулкан емоцій всередині, протистояння почуттів та бачення світу «там» і «тут».  Ну і звісно для справжніх поціновувачів сучасного мистецтва це хороша можливість порадувати свої естетичні смаки і просто насолодитись атмосферою виставки.

Ірина ЛУПАЦА,

студентка 1 курсу факультету Журналістики ЛНУ ім. Івана Франка

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: