«Арт-куб» – це метафора, це енергетичний згусток майбутніх учасників проекту, - художник Олег Давиденко (інтерв’ю)

IMG_2927

Наступного тижня у Львові стартує масштабний проект Арт-Куб від Мистецької Фундації «Вільні».

Цей проект буде представлено в рамках фестивалю Alfa Jazz. Про роботу Фундації та про сам проект у деталях нам розповів художник та його автор Олег Давиденко.

- Розкажіть про проект Арт-Куб? І, власне, як ви почала співпрацювати із Фундацією «Вільні»?

З Ольгою Миколаївною (Філотовою, Головою правління арт-фундації, - ред.) ми знаємося вже років п’ять. У нас були цікаві проекти та ідеї по створенню скульптури перед самим Готелем «Жорж», ми консультувалися, яким чином відновити атмосферу готелю минулих століть. Такі от були завдання, а потім у спілкуванні ми дійшли до ідеї створення Фундації, яка би допомагала розвитку галицького мистецтва та культури, опосередковано візуального. Допомогти митцям різної вікової категорії: і молодим, і зрілим все-таки утвердитися в контексті світового мистецтва, зайняти достойне місце і рухатися далі.

Ольга Філатова

Саме зараз для цього сприятливий момент, адже входження України в Європу, безвізовий режим, дає нам надію, що наша країна буде мати достойне місце в  європейській культурі. Ми рухаємося і це вже неможливо зупинити, оскільки, ідея створення Фундації і завдання, які ми перед собою поставили є досить чесні, правдиві і можливі до реалізації.

[dyvys_blockqoute text="Входження України в Європу, безвізовий режим, дає нам надію, що наша країна буде мати достойне місце в  європейській культурі" author="Олег Давиденко"]

Впевнений, що буде багато однодумців, друзів, людей, які будуть допомагати, а, можливо, і фундаторів, які долучиться до проектів, оскільки, Фундації одній буде дуже важко самотужки справитися із завданням, які поставили перед собою.  Ми створимо певне коло друзів, які будуть долучатися до самої реалізації наших проектів, будемо постійно працювати. Тобто, форма цього Фонду відкрита до спілкування і до мрій, бо якщо ми будем мріяти всі разом і працювати заради цього, то однозначно щось вийде.

 

- А кому саме буде допомагати Фундація? Тільки художникам чи також культурним ініціативам?

Так, ми плануємо в майбутньому розглядати різні ініціативи, але поки зосередимося на візуальних видах мистецтва, на цій формі, тобто, скульптура, живопис і все, що пов'язано з цим, нові форми мистецтва – це перфоманс, інсталяція, мапінг, відеоарт і тому подібне. Ми вже говоримо про великий фестиваль візуального мистецтва, який має проходити у Львові. Хотілося щоб він відбувався на такому достойному рівні, як Альфа Джаз, у нас не так багато  подібних подій. Це, в основному, Альфа Джаз, Книжковий Форум, Львівський тиждень моди – події, які зайняли свої місця в європейському та світовому контексті, хочемо реалізувати проект, який би був на тому ж рівні, щоб приїжджали гості з-поза меж України.

Читайте також: Куратор «Шоу Обіцянок» Олександр Соловйов: Сьогодні світ складається із тих, хто не дограв у «війну і мир»

- Розкажіть про детальніше про Арт-куб.

Арт-куб – це символ мистецьких уподобань нашого фонду, це метафора, це серце, енергетичний згусток майбутніх учасників цього проекту, тобто, різних художників за віком, статтю, мистецькими вподобаннями. Нас цікавлять різні інтонації, форми, стиль – все це буде представлено у Кубі.

- Які художники візьмуть участь, з якими Ви вже вели переговори, кого запросили?

На цьому етапі це художники із Західної України.

- А хто саме?

Плануємо запросити Василь Бажай, Ігор Янович, Аня Булкіна, Віктор Проданчук, Любомир Якимчук. На моє прохання відгукнулися  друзі, з якими ми разом вчилися, але я думаю що коло розшириться, оскільки, перспективи неосяжні.

- А що саме ви представите на Альфа Джазі?

Це і буде пілотний проект, саме цей Арт-куб. Тобто, монтаж 23 і 24 червня можна буде оглянути на території Парку культури імені Богдана Хмельницького, навпроти скульптури Євгена Дзиндри. Всіх запрошуємо.

- Чи вже є якась концепція, як будуть відбиратися митці для цього проекту?

У нас завдання зібрати різних художників, але відповідно високого мистецького рівня, відповідно до мистецької реалізації незалежно від віку та стилю робіт. Якщо роботи будуть достойні, відповідати нашим вимога, то вони будуть представлені, якщо заслабкий чи аматорський рівень – то вони не зможуть туди потрапити відповідно.

- А хто буде відбирати?

Процес відбору колегіальний. Це Ольга Миколаївна, я і ще ряд художників, вони що будуть визначені.

- Де у майбутньому плануєте базуватися, чи будете прив’язані до якогось мистецького простору?

Ми плануємо, шукаємо свій простір. Ми  не хочемо говори наперед, але роздумуємо над кількома шикарними приміщення, в яких буде жити мистецтво. Ці локації будуть європейських масштабів. Але будемо залучати вже існуючі локації, наприклад Львівський аеропорт. Щось будується, щось ремонтується, ми шукаємо, працюємо над створенням музею сучасного мистецтва.

- Чи не боїтеся конкуренції? До Львова останнім часом разом збирається десант багатьох сучасних фундації, також є свої центри сучасного мистецтва.

Це прекрасно, що є така експансія. Це навіть необхідно, щоб у нас з'явилися послідовники. Потрібно створювати фонди і проводити такі мистецькі заходи, відкривати галереї. Коли їх буде багато і кожен буде працювати зі своїм колом митців, будуть частіше відбуватися мистецькі події, то це здорова конкуренція.

- Чи будете співпрацювати?

Так, співпраця можлива. Коли таких майданчиків багато – ми об'єднаймося, і «вдаримо» по Європі.

Розмовляла Мар’яна МАКСИМІВ

Фото: Микита ПЕЧЕНИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: