Бабак сказав, що до 5 липня Львів від сміття очистити не встигнуть

a06779cf6497442b65fd5fae52113a1d_XL

Розраховуючи потребу щоденного вивозу певної кількості сміття зі Львова, з метою очистити його від відходів, слід було враховувати щоденне утворення сміття 500-600 тонн, а не лише перенакопичення на дату проведення засідання комісії ТЕБ та НС. На цьому наголосив заступник міського голови з питань житлово-комунального господарства Сергій Бабак.

Про це інформує прес-центр ЛМР.

«На момент рішення комісії з надзвичайних ситуацій в місті було перенакопичено 11 тисяч 910 тонн сміття. З них 6 тис тонн – на майданчиках, 500 тисяч тонн – на машинах, які підняли з землі і не було куди вивезти, і на той час 4 тис. тонн на станціях перевантаження. Завдання стояло, що ми маємо очистити місто до 5 липня під нуль. Але хочу сказати, що все дуже важко йде.

Станом на ранок у нас по житловому фонду переповнені 339 майданчиків, де перенакопичено 5 тис 85 тонн, по бюджетних установах перенакопичено 12 майданчиків – це 180 тонн, і на станції перевантаження – 3200 тонн. Загальна цифра – 8465 тонн.

Якщо говорити скільки вивезено за попередню добу, то за попередню добу було вивезено 560 тонн, з них 305 - це наше напрацювання, тобто те, що ми мали договори, а 255 тонн - це те, що ЛОДА в режимі надзвичайної ситуації. Тобто ми більше половини сміття продовжуємо вивозити своїми силами. Частину на території Львівської області, але більшість із цих вивезень є поза межі Львівської області. Тобто ми як працювали, так і продовжуємо працювати.

Дуже дякуємо тим містам Львівської області, які зголосились приймати більші ліміти. Ви знаєте, цікава ситуація, почало діяти рішення комісії з надзвичайних ситуацій і наші машини по Україні перестали зупиняти. Тобто ці проблеми якось відійшли.

Але при розрахунку потреби у вивезенні ТПВ зі Львова треба було враховувати ще щоденне накопичення. Тому зараз ми вивозимо щоденне накопичення, ну, може трошки більше. Але такими темпами, думаю, що до 5 липня ми не встигнемо очистити місто.

По меморандуму як було так і лишилося – 86 тонн. Скажімо, на 200-300 тонн на добу додатково нам додали по рішенню надзвичайної комісії в межах полігонів області.

А ми шукали і продовжуємо щоденно шукати полігони в Україні. На минулому тижні я знайшов ще дві точки, котрі погодились приймати сміття. Тому ми, як міська рада, продовжуємо працювати, і приватні перевізники, і наше комунальне підприємство «Львівспецкомунтранс».

Хочу наголосити, що наше комунальне підприємство з сьогоднішнього дня працює в режимі щоденного вивозу накопичення. Тобто воно зачистило усе перенакопичення і з сьогоднішнього дня працює на вивезення щоденного накопичення. Так само «Грінера», по центру міста яка працює, працює в режимі вивозу щоденного накопичення. Тобто це є дві компанії-лідери.

САТ і «СанКом» трошки важко витягують. АВЕ просто не може витягнути ті завали, які вона накопичила. Бо якщо подивитись статистику, мабуть, 80, якщо не більше, відсотків перенакопичених майданчиків - це компанії АВЕ. Ця компанія має великі проблеми з вивозом, хоча їм дають все більші і більші ліміти на вивезення, згідно з рішенням надзвичайної комісії.

За нашими розрахунками, якщо брати 11 тисяч 910 тонн, що ми мали перенакопичення на початок вивезення + щоденне накопичення 500 тонн + те, що було на майданчиках, щоб встигнути до 5 липня, треба щоденно вивозити по 1600 тонн. Ми вивозимо від 500 до 800 тонн на добу зараз. А такими темпами ми точно не встигнемо», - сказав заступник міського голови з питань житлово-комунального господарства Сергій Бабак.

Він також додав, що після вчорашнього рішення сесії щодо передачі управління вивезення ТПВ міста ЛОДА, буде створено робочу групу.

Читайте також: Провальне віче Садового, план Макрона та інформаційна небезпека України. Політогляд тижня

«Як вчора озвучив міський голова, буде створена тимчасова робоча комісія з фахівців, і ми будемо готувати передачу нашого комунального підприємства «Львівспецкомунтранс», тому що інші перевізники приватні. Також бюджетні призначення, тощо. В межах прийнятого депутатами рішення ми будемо продовжувати працювати.

Я хочу ще раз сказати мешканцям, що те, що звучало на комісії надзвичайній і навіть записано в протокол, про тимчасовий полігон на ТЕЦ-2, вчора депутати чітко озвучили свою позицію. Вони заборонили будь-який полігон. Тому що там сучасний сміттєпереробний комплекс може бути, а полігон ні. І я думаю, що це правильне рішення.

Термін дії змін чітко прописаний в ухвалі - два роки, це те, що проголосували депутати, тобто до 30 червня 2019 року. Я знаю, що були пропозиції від ЛОДА, щоб термін був безстроковий. До моменту, хто перший побудує сміттєпереробний комплекс на території Львівської області.  Але говорити про, хто перший побудує, я думаю, не треба так ставити питання. Думаю, треба будувати і там, і там. Сміттєпереробні комплекси потрібні і так само нові полігони.

Читайте також: Перевізники хочуть судитися з ЛМР за маршрути

Наразі, ми зробили ваги, комп’ютерну систему поставили, але зараз я не готовий сказати, як це буде працювати. Бо оскільки повноваження переходять ЛОДА, то, думаю, вони мають приймати рішення, як вони будуть задіяні. Але місто Львів готове, все є і може працювати. Тобто технічної проблеми для ЛМР зараз організувати зважування сміття, яке збирається у Львові, gps на машинах по місту Львову, воно працює. А як воно все буде працювати, я думаю, найближчі кілька тижнів вони покажуть», - сказав заступник міського голови з питань житлово-комунального господарства Сергій Бабак.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: