«Лабораторія Касперського» співпрацює з ФСБ

383684915

Російська компанія – розробник антивірусних програм «Лабораторія Касперського» розробляла спеціальні технології для ФСБ Росії і передавала їй дані хакерів.

Про це повідомляє Bloomberg, пише Mind.

Журнал Bloomberg Businessweek отримав у розпорядження електронну переписку Євгена Касперського зі старшим персоналом компанії, з яких випливає, що «Лабораторія Касперського» має куди тісніші робочі контакти з ФСБ, ніж у компанії визнавали раніше.

За даними Bloomberg, в листах, адресованих високопоставленим співробітникам «Лабораторії Касперського», гендиректор компанії описує проект, реалізація якого була розпочата таємно «на велике прохання Луб'янки». Серед способів захисту клієнтів, в тому числі урядових структур, від атак хакерів, у листуванні згадуються і так звані активні контрзаходи, про які Касперський рекомендує своїм менеджерам мовчати.

Частина контрзаходів полягала в традиційних методах захисту, включаючи перенаправлення шкідливого трафіку на сервери, які можуть поглинати його без шкоди для себе. Друга частина більш незвична: Kaspersky надавав ФСБ інформацію в реальному часі про місцезнаходження хакерів і відправляв своїх експертів для супроводу ФСБ і російської поліції, коли ті виїжджали на захоплення хакерів.

«Вони не просто зламували комп'ютери хакерів, вони виламували двері», – пише видання.

Одним з учасників таких рейдів був керівник відділу розслідування комп'ютерних інцидентів «Лабораторії Касперського» Руслан Стоянов, заарештований в грудні 2016 року в рамках розслідування справи про державну зраду.

Керівником проекту був глава юридичної служби «Лабораторії Касперського» колишній офіцер КДБ Ігор Чекунов. За даними джерел Bloomberg, він є головним спеціалістом з технічної підтримки, яка надається ФСБ та іншим спецслужбам.

«Лабораторія Касперського» нараховує 400 мільйонів користувачів по всьому світу.

Нагадаємо, у червні комітет з питань збройних сил сенату США запропонував заборонити встановлювати продукти «Лабораторії Касперського» на комп’ютерах Міноборони, через зв’язки компанії з Кремлем.

У квітні 2017 року топ-менеджер «Касперського» Руслан Стоянов написав із СІЗО, що російська влада вербує кібершахраїв для виконання державних завдань, надаючи їм захист від уваги спецслужб в обмін на їхні послуги.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: