У паліативному відділенні Дрогобицької лікарні видають 29 грамів крупи на людину (фото)

4511
Паліативне відділення Дрогобицької районної лікарні №2. Фото: оmbudsman.gov.ua

Паліативне відділення Дрогобицької районної лікарні не виконує покладених на нього функцій і не надає належної допомоги людям на останніх стадіях життя.

Працівники Департаменту національного превентивного механізму та громадські монітори у рамках робочого візиту 4 жовтня відвідали паліативне відділення Дрогобицької районної лікарні №2, що знаходиться у с. Рихтичі Львівської області. Про результати візиту вони розповіли вже на круглому столі у Львові.

Найперша проблема, про яку заявили працівники, це невідповідність таблички на стіні закладу тим функціям, які він виконує: сьогодні на будівлі можна побачити напис, який каже, що це паліативне відділення, але по факту — воно лишилося терапевтичним.

Фото: оmbudsman.gov.ua

Ірина Сергієнко, представниця департаменту Національного превентивного механізму Офісу Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, пояснювала, що це системна проблема. На її думку, ці порушення поширені через те, що заклади паліативної допомоги створювали для того, щоби зберегти штаби районної лікарні, її приміщення. Відтак, вивіску з «терапевтичного відділення» змінили на «паліативне», але функції лікування при цьому не виконують.

«Паліативна допомога — це вид медичної допомоги людям, які знаходяться на останніх стадіях життя, яким лікування продовжувати вже немає сенсу, хвороба невиліковна. Іноді такі люди страждають на больовий синдром. Вони потребують надання медичної, соціальної, психологічної та духовної допомоги. Саме це і закладено у поняття паліативної допомоги», — пояснює Ірина Сергієнко.

На момент візиту у паліативному відділення Дрогобицької райлікарні було 17 осіб, а розраховане воно всього на 20.

Читайте також: Майже як удома: геріатричний пансіонат на Львівщині забезпечує гідні умови проживання

«Тут люди перебувають більше року, хоча ми пам’ятаємо, що паліатив — для тих, хто вже на останніх стадіях життя; тут є люди самотні; є ті, у яких немає опалення вдома тощо. Лікар-терапевт каже, що є місця і їх треба наповнити, тому вони не відмовляють таким особам, — зазначає Ірина Сергієнко. —  У них була тільки одна онкологічна хвора без больового синдрому. А ми говоримо про те, що паліатив — це 40% онкологічних хворих, 60% — терапевтичних».

На думку експертів Департаменту НПМ, відсутність у лікарні людей, яким потрібна саме паліативна допомога, пов’язана з тим, що ведеться погана інформаційна робота. Медперсонал говорить, що їм «треба досидіти до пенсії, аби ніхто не чіпав», згадує співробітниця Департаменту.

Читайте також: Голі ліжка та чужа білизна: як живуть підопічні у психоневрологічному інтернаті на Львівщині (фото)

Варто зазначити, що в установі є ліцензія на наркотичні знеболювальні засоби. Але людей з хронічним больовим синдромом там немає. У показах до лікування багатьох вказана лише дієта.

Крім того, монітори зауважили, що за людьми, які там знаходяться, не доглядають. Так, у жінки не була зроблена перев’язка, хоча на нозі була рана, яка гноїлася; паралізований чоловік лежав недоглянутий тощо.

 

«До ванни люди, якщо і можуть дійти, то залізти у неї — ні. Якщо вони туди залізуть, то більше не стануть. У відділенні немає ні поручнів, ні сходинок, ні сидінь, щоби помитися», — підкреслила Ірина Сергієнко.

Фото: оmbudsman.gov.ua

У харчоблоці монітори зафіксували безлад. До прикладу, хліба пацієнтам вистачає лише на 15 днів, відтак решту люди вимушені купувати за свої кошти.

«У день візиту на вечерю 17-ти пацієнтам, згідно з документами, передбачалося 600 грамів вівсяної крупи, при цьому видано було лише 500 грамів, а це 29 грамів на людину», — зазначає Ірина Сергієнко.

 

Натомість, коли монітори почали перевіряти шафки на кухні, то знайшли в одній з них крупи, цукор, борошно, згущене молоко та інші продукти харчування. Пояснити, що це, працівники не змогли, а до того відмовлялися відкривати дверцята меблів.

Більше того, працівники Департаменту знайшли одноразові шприци, які перетворили на багаторазові.

Фото: оmbudsman.gov.ua

«За результатами моніторингового візиту будуть направлені акти реагування до Львівської облдержадміністрації та керівництву Міністерства охорони здоров’я», — зазначають в Офісі Уповноваженого з прав людини.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: