Експорт — це драйвер економіки, — Наталія Микольська

IMG_2350-630x420-1
Наталія Микольська

Наталія Микольська, заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України — Торговий представник України, розповіла, які сьогодні пріоритети роботи в експортній сфері.

ІА Дивись.info занотувала найважливіше з її слів.

«Сьогодні ми визначили для себе кілька пріоритетів роботи. Експорт — це драйвер економіки і він означає якісні зміни в країні. У планах на наступний рік — достатньо велика кількість торгових місій, участь бізнесу у спільних міжурядових комісіях, а також розробка нових промоційних матеріалів про Україну. Офіс просування експорту і Мінекономрозвитку налаштовані лише на співпрацю, тому що експорт —це командна гра», — підкреслила Наталія Микольська.

За її словами, у Міністерства економічного розвитку і торгівлі сьогодні є три найважливіших пріоритети в роботі.

Вільна торгівля з Європейським Союзом

ЄС є стратегічним торговельним партнером. У нас відбувається постійне зростання експорту з України до Європейського союзу. Львівщина одна з перших виграє від цього. Як правило, всі інвестиції, які зараз приходять, йдуть в експортно орієнтовані підприємства або підприємства, які обслуговують український експорт: логістика, пакування, навчання, сервісні послуги.

Вільна торгівля - це не лише експорт і імпорт. Це також додаткові інвестиції і можливість постачати як запчастини, так і складники для використання їх на території ЄС, так і навпаки — закуповувати, виробляти товари на території України і постачати їх далі на експорт.

Читайте також: Чи має перспективи «зелена» енергетика Львівщини

Важливим є приєднання України до Конвенції Пан-Євро-Мед. Це важливий інструмент, який дає можливість використовувати сировину і матеріали, які виготовлені, наприклад, на території ЄС, в Україні. Це дає можливість виробляти тут товар і далі постачати його в інші країни як такий, що вироблений в Україні. Ця Конвенція зараз знаходиться на розгляді Парламенту.

Ще один важливий момент — це промисловий діалог між Україною та ЄС. Він передбачає залучення місцевих органів влади і асоціацій, щоби вони шукали точки дотику і розглядали, як український бізнес може влитися у ланцюжки доданої вартості.

Експортна стратегія України

Україна зараз вперше отримала стратегічне бачення того, куди ми рухаємося. Визначені ринки, перспективні сектори, дії, які ми повинні зробити, щоби перетворити наш експорт у наукомісткий і інноваційний, а також встановлено відповідальних за це осіб в Уряді. Цей документ містить велику кількість аналітики, яку можуть використати комерційні директори. У ній чітко прописано, що робитиме Уряд наступні п’ять років для збільшення українського експорту.

Вільна торгівля і преференційні режими

Для бізнесу це можливість безмитно експортувати товар на різні ринки.

Читайте також: На Львівщині відкрили новий завод на тисячу робочих місць (фото)

Важливий момент — підтримка експортерів. На жаль, у нашій державі немає системи підтримки. Вона складається з декількох важливих інституцій. Перша — це експортно-кредитне агентство. Друга інституція – це офіс просування експорту. Ще один елемент – рада з координації, яка утворюється на рівні Кабміну, спеціальні відділи або торговельні представництва закордоном, експортний веб-портал, який є джерелом отримання інформації про закордонні ринки. Ми працюємо зараз над кожним елементом.

Нагадуємо, що Дивись.info є офіційним медіапартнером Міжнародного економічного форуму у Львові.

Занотувала Ганна БЕЛОВОЛЬЧЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: