Фахівець розповів, які фактори впливають на появу раку молочної залози

1533db9b-0671-4086-9301-4df104012cfa

Факторів ризику не дуже багато.

 Про це під час прес-конференції, 30 жовтня, заявив Ярослав Шпарик, завідувач відділення хіміотерапії Львівського онкоцентру, повідомляє Дивись.info.

Факторів, які підвищують ризик захворюваності на рак грудей, не дуже багато. Серед найвідоміших, за словами Ярослава Шпарика, спадковість. Якщо у роду хтось мав таку патологію, жінці треба бути дуже уважною.

Читайте також: Чоловіків закликають сходити зі своїми жінками до мамолога

«Частіше рак грудей виявляють у тих жінок, які пізно народжували, які мало годували грудьми. Але ми бачимо багатьох пацієнток з сіл, які мають по п’ять дітей, годували їх і однаково вони захворіли, — констатує фахівець. — Важливим фактором є робота у нічні зміни. Підозрюються також гормональні медикаменти, хоча сучасні мають не дуже великий вплив».

Крім того, Ярослав Шпарик каже, що у зоні ризику жінки, у яких рано настала менструація і пізно — менопауза.

«Навіть якщо ви не відчуваєте ніякого дискомфорту, у 45 років потрібно прийти і зробити першу базову мамограму. А потім приходити з такою частотою, з якою скаже лікар. Самообстеження вже замало. Світ давно перейшов на нові методи», — зазначає Ярослав Шпарик.

Нагадаємо, на Львівщині протягом цього року зареєстрували 911 випадків онкопатології грудної залози. У Німеччині на рак грудей хворіє кожна 8 жінка, в Україні — кожна 15. Де пройти обстеження у Львові, читайте тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: