Сайт «Львівводоканалу» добуває криптовалюту завдяки комп'ютерам відвідувачів

kriptovalyutyi2

Львів'яни виявили на сайті «Львівводоканалу» JavaScript-Майнер CoinHive, через який можна майнити криптовалюту через комп'ютери користувачів, поки ті перебувають на сайті.

Журналісти перевірили й виявили, що йдеться про використання JavaScript-Майнер CoinHive, який нещодавно відзначився рекордним числом одночасних підключень. Як відомо, якщо сайт використовує подібний скрипт, то відразу після його відкриття навантаження на CPU різко збільшується, деколи до 100%. Це дозволяє швидко виявити той чи інший недобросовісний сайт, який використовує подібні скрипти для заробітку на користувачах.

Скріншот з сайту Львівводоканалу

ІT-працівник компанії, що співпрацює з Дивись.info Олександр припускає, що у вбудованому скрипті, який використувується на сайті «Львівводоканалу» є відповідний код для прихованого майнінгу криптовалют.

«Він постійно повторюється, і по суті користувачі постійно підвантажують якусь інформацію тим скриптом, за рахунок цього вони майнять біткоїни», - каже Олександр. За його словами, відповідний скрипт на сайт може поставити або хтось, хто має доступ до коду сайту, або ж його таємно запакували в один зі сторонніх скриптів.

Додамо, що станом 17:45 хостинг веб-сайту «Львівводоканалу» тимчасово призупинено.

Нещодавно, в Україні був скандал через те, що кілька популярних сайтів спіймали на «майнингу біткоінів». Це, зокрема, називали кібершахрайством, адже приховані скрипти працювали без дозволу користувачів та без їхнього відома. Детальніше про скандал можете почитати тут.

Додамо, криптовалют (тобто цифрових валют, що функціонують завдяки механізму асиметричного шифрування) у світі налічується близько тисячі, але найвідомішою є bitcoin (біткойн). В Україні останнім часом підвищилася увага до біткойнів через стрімке зростання їхніх цін.

Одиниця криптовалюти – це код, який народжується в результаті складних комп’ютерних математичних обчислень.

Перевірити наявність скрипта на сайті можна наступним чином: у відкритому вікні сайту через кнопку F12 відкрити код. Далі, відкрити внизу віконечко пошуку по коду (Ctrl+F), ввести там "miner". Якщо (як на скріншоті вище) пошук виявить цілий код, що міститиме кілька згадок цього слова, це може означати, що скрипт для майнингу криптовалют дійсно присутній на сайті.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: