Персональний гід Львівщиною: на зимову казку в Славське (фото)

zyma2015_1

Продовжуємо спільний проект Дивись.info, управління туризму та курортів Львівської облдержадміністрації та «Дуже радіо». У ньому розповідаємо про цікаві мандрівні маршрути Львівщиною. Цього разу пропонуємо до уваги Славське.

Селище Славське розташоване у сонячній долині, у Львівських Карпатах, в мальовничій долині річки Опір та її правої притоки Славки, серед покритих лісами та полонинами хребтів Бескидів та Горганів, на схилах гір Тростяна, Ільзи, Писаної або Довбушанки, Менчела, які оточують селище з усіх боків. Таке природне розташування Славського створило унікальний місцевий мікроклімат для відпочинку та оздоровлення протягом цілого року.

Фото з сайту all-ukraine.com.ua

Славське – це перлина Карпат, що відзначається екологічною чистотою, свіжим гірським повітрям, могутніми вершинами та колоритною бойківською кухнею.

Що подивитись?

Завітавши до Славська пропонуємо оглянути такі локації та об`єкти:

Пам’ятник Дружині – славним воїнам Святослава. Насторожі спокою та миру, оберігаючи усіх жителів та гостей селища,  повстали вірні дерев`яні охоронці Славська. Виготовлений з дуба, символізуючи міць та  велич воїнів, пам`ятник  стоїть в самому центрі селища.

Читайте також: Персональний гід Львівщиною: Дрогобич (фото)

За переказом в липні 1015 року, військо князя Святополка догнало і розбило військо князя Святослава, сколовши князя біля Сколе. Залишки дружини – славні воїни Святослава не перейшли на бік ворога, а вступили в глиб Карпат, поселившись на березі річки Опір.  

Меморіальний цвинтар-пантеон героїв національно-визвольних змагань. Спокійні та мирні сьогодні вулички Славського не забули  важку  історію боротьби за незалежність країни. В пам`ять цих трагічних подій та вшанування полеглих був збудований монумент на місці  страти та масового поховання учасників національно-визвольної боротьби за Україну 1945. Адреса: смт Славське, вул. Шевченко.

Церква Успіння Пресв’ятої Богородиці (1901 р.)пам’ятка сакрального мистецтва Львівщини, справжня окраса селища. Церкву збудовано на місці, куди двічі падав зірваний вітром хрест зі старої дерев`яної церкви, що знаходилася поблизу. Поряд з храмом збереглась стара дзвіниця, яку може відвідати кожен охочий, а навпроти, на вершині, встановлено фігуру Христа Спасителя який благословляє усіх хто під його покровом ходить.

Пам`ятник Миколі Устияновичу – громадському діячу, українському письменнику, який власне був священником в Славському з 1842 по 1870 роки та дуже любив природу гірських Карпат, неодноразово описував її в своїх творах. Пам`ятник розташований обабіч церкви.

“Писана Криниця” геологічна пам`ятка природи. Тут знаходиться  печера і джерело води. За легендою, саме Олекса Довбуш розписався на камені джерела, а місцеві вірять, що той хто вип`є цю водицю, стане сильним духом й тілом як легендарний ватажок опришків. Знайдете “Писану Криницю” між селами Волосянка і Верхня Рожанка.

Гори Тростян та Високий Верхце те, заради чого хочеться їхати до курорту Славське і ще раз та й ще… Станьте ближче до сонця, доторкніться до Карпатського неба та схопіть подих вітру  на вершинах цих мальовничих гір. Піднятись на гору Високий верх можливо за допомогою крісельного витягу, який є найдовшим в Україні.

г. Тростян (1235 м) - гірська вершина в масиві Сколівських Бескидів. Тут розміщений один з найвідоміших комплексів серед любителів та професіоналів лижного спорту, що знаходиться на відстані 2 км на захід від центра Славського та є частиною гірського хребта Звинів Стрийсько-Санської верховини. На всіх схилах, при бажанні, можна смачно поїсти, а також пригоститися гарячими напоями.

г. Високий Верх – мальовнича гора в Українських Карпатах, висотою
1242 м над р. м. Поруч з горою розташований гірськолижний комплекс "Захар Беркут". Він включає в себе готель "Захар Беркут" із фольк-рестораном, кафе швидкого харчування "Три чайники", готель та ресторан "Високий Верх" на вершині гори, та звичайно родзинку комплексу – крісельний витяг із спареними кріслами, бугельні витяги та систему гірськолижних трас. Для дітей працює мультиліфт. Влітку тут функціонує відкритий басейн.

Що відвідати?

Арт Галерея "МАКСИМ". В мистецькій галереї запропонують огледіти красу Карпат будь-якої пори року, пройтися стежками, зображеними на полотнах майстрів, учасників міжнародних художніх пленерів Славська і зануритись в світ прекрасного. Адреса: смт. Славське, вул. Привокзальна 23 (другий поверх).

Музей Визвольної боротьби Юрія Микольского. "Збірка" Микольського розміщена у двох невеликих будинках. Дві третини експонатів належать до військової тематики: ордени, шоломи, шаблі, гвинтівки, снарядні гільзи. "Мирна" експозиція — це книжки, також представлений побут бойків. Найцікавішим експонатом є сорочка, виготовлена методом боржування. У криївці майже все відтворено так, як бувало насправді: криничка, пічка-буржуйка, радіоприймач і рація, зброя, друкарська машинка, протигази, мапи і ще багато потрібних речей. Адреса: Славське, вул. Січових стрільців, 2. Тел.: (03251) 425-61

Музей Вишиванки у с. Либохора. У народній вишивці Львівської області використовуються різноманітні типи візерунків. Бойківська вишиванка відрізняється від інших своєрідністю вишивки, багатством орнаменту і неповторністю квітів та має оберегове значення. Екскурсію замовляйте по тел.: 096-71-81-339 п. Катерина.

Читайте також: Персональний гід Львівщиною: Жовква – перлина спадщини ЮНЕСКО (фото)

Оселю майстрині-вишивальниці в с. Тухля. Чарівна і приваблива бойківська земля  багата на таланти. Рукодільниця п. Леся сама розробляє схеми для вишивок та створює неймовірної краси роботи. Щоб завітати в гості до майстрині дзвоніть за тел. 096-71-81-339 п. Катерина.

Майстерня гончарства у котеджі "4Сезони". З-під Ваших рук вже за годину часу на гончарному крузі можуть народитись такі вироби як горнятко, тарілочка, глечик чи просто виліпіть собі на згадку пташечку-свищика чи баранчика. Адреса: cмт. Славське, вул. Шевченка, 105а.

Козяча міні-ферма "Двох Катерин" в с. Тухля. Тут радо зустрінуть усіх своїх гостей та  покажуть сільські старовинні бойківські стайні і стодоли, де проживають 40 кізочок, 13 курочок та господар-півник. Дегустацію сирів з міні-ферми проводять в гостинному дворі "Калина" . Замовляйте екскурсію за тел.: 096-71-81-339 п. Катерина.

Форелева рибалка по вул. І. Франка. Ви дізнаєтесь, яка рибка живе у карпатських потічках, побачите секрети приготування карпатської форелі та скуштуєте зловлену власноруч рибу на смак.

Бойківські вечорниці, які проводяться в гостинному дворі "Калина" кожної суботи. Тут кожен має змогу зліпити вареники, та спостерігати як готуються дівчата до бойківських забав. Де ви могли б побачити, як справжня карпатська травниця готує чар-зілля, що рятує, піднімає, надихає?! І все це, сидячи за столом зі справжньою смачною бойківською вечерею! Кількість місць обмежена, тож не баріться та замовляйте квитки за тел. 096-71-81-339. Вартість вечорниць з вечерею 250 грн. Адреса: Сколівський район,  с. Тухля,  вул.   І. Франка 145.

Карпатське спа: чани на вогні під відкритим небом, бані, сауни на дровах. Спробуйте та відчуйте себе немов у казці, гріючись на справжнісінькому вогні. В такі купелі додають відвари лікарських трав, що добре розслабляє, заспокоює нервову систему, лікує від безсоння та позитивно впливає на організм. Відчути на собі дію карпатського спа можна у готелі "Вежа Ведмежа",  котеджі "4Сезони". Спробуйте комплекс спа-процедур і різновиди масажу в пансіонаті "Славський",  смт. Славське, вул. Устияновича, 35

Активний відпочинок: кінні прогулянки, подорожі на квадроциклах, снігоходах. Контактна особа: Василь 0989176206.

Прокат снігоходів: п. Михайло, 0976651614.

Пейнтбол с. Волосянка — захопливе дійство, де кожен зможе відчути, що таке справжні змагання і командний дух. Пейнтбол серед гір — це новий найбільший у Карпатах майданчик — курінь "Мохнач", площею майже 50 соток, у ГВК "Вежа Ведмежа". Адреса: с. Волосянка, вул. Опришків, 1.

Мотузковий парк. Пережити незабутні миті, спробувати себе на міцність, провести день активно і цікаво можна в унікальному, найбільшому і найскладнішому в Україні мотузковому парку серед природи — "Ведмежій Лазанці". с. Волосянка

Ознаковані шляхи на г. Маківка. Саме тут, на вершині гори Маківка, навесні 1915 року відбувалися важкі бої між Українськими січовими стрільцями та царськими військами. Кількісна перевага була на стороні ворога, та перемога здобули українські сини-герої. Ті, хто загинув під час цих бойових дій, з почестями поховані на цвинтарі, що розташувався на при вершинній частині південного схилу Маківки.  Цим маршрутом варто пройти кожному українцю.

Ознакований пішохідний шлях проходить за маршрутом:  смт Славське —
с. Грабовець — г. Маківка.

Ознакований автомобільний, вело, пішохідний маршрут: с. Тухля — с. Пшонець — г. Маківка.

Тустань. Одне з наймальовничіших місць України розташоване поблизу села Урич, Сколівського району, Львівської області.

Це гряда могутніх скель, унікальна пам'ятка історії, археології, архітектури та природи. Скелям понад 55 мільйонів років!

Впродовж IX-XVI тут існувало наскельне місто-фортеця, що поєднувало у собі військовий, адміністративний і митний центр краю. Подібних прикладів наскельної забудови не знайти в усій Європі. Збереженням та розвитком пам'ятки опікується Державний історико-культурний заповідник «Тустань». Щорічно тут відбувається фестиваль української середньовічної культури «Ту Стань!».

Водоспад Кам'янка належить до Національного природного парку «Сколівські Бескиди» і є геологічною пам'яткою та об’єктом рекреаційного туризму. Він  знаходиться на однойменній річці Кам’янка у Сколівському районі поблизу села Дубина. Вода у ньому спадає з масивних кам’яних брил, а знизу на лівому березі річки розміщені величезні вертикальні скелі. Неймовірною красою та незбагненною потугою гірської стихії наділяє водоспад довкілля. Недалеко від водоспаду розташоване озеро Журавлине або Мертве озеро. Воно отримало таку назву через дуже холодну воду із вмістом сірководню, внаслідок чого там немає риби.

Розваги: "Боулінг-клуб" та Караоке-Бар – гарне місце для відпочинку після прогулянок по гірській місцині, де весело проведете час разом з друзями. Години роботи "Боулінг-клуб": 13:00-24:00, караоке: з 13:00 до останнього клієнта.

Що скуштувати?

Грибну юшку із правдивих білих грибів пропонують у кожному ресторані, кафе та гостинній садибі Славська. Кожна господиня використовує свій власний рецепт приготування юшки, тому ця смачна та ароматна страва запам`ятається Вам надовго.

Карпатський чай з найсмачнішого та найкориснішого різнотрав’я Карпат можна скуштувати в кожному туристичному закладі Славська і околиць селища.

Глінтвейн з карпатським медом зігріє в найсильнішу зимову завірюху, подаруючи приємний смак і занурить у карпатську атмосферу.  Скуштувати його можна в кафе та ресторанах, що розташовані в різних куточка Славська.

Млинці та сирники з родзинками, приправлені чорничним варенням і карпатським медом.

Банош зі шкварками та м’ясо "дичини", ніжне й соковите, у ресторані "Максим". В цьому закладі страви української кухні Вам подадуть у глиняному посуді. Адреса: вул. А. Шептицького, 6.

Салат із козячого сиру, підбита грибна юшка та каре теляче за персональним рецептом від шеф-кухаря ресторану "Трапезна", готель-замок "Вежа Ведмежа". Адреса: Сколівський р-н, с. Волосянка

Уху з форелі та пельмені з дичини у ресторані готельного комплексу "Двір Княжої Корони". Адреса: смт. Славське, вул. Олени Степанівни, 29В.

Бограч та банош запропонують в котеджі "4Сезони". Відчуйте справжній колорит та смак бойківської кухні. Адреса: смт. Славське, вул. Т. Шевченка, 105.

Видатні люди Славська

Федір Іванович Заревич (1835, Славське — 1879, Сколе) — український письменник, журналіст. Засновник української періодики в Галичині. Псевдоніми — Юрко Ворона, Федько Клепайло, Ф. Чорногір.

Микола Устиянович — український письменник і громадський діяч, священик УГКЦ, довгий час працював і жив у Славську.

Іван Франко — видатний український поет, письменник, вчений, публіцист, який часто працював у Славську над своїми творами. Організована ним експедиція по вивченню Бойківського краю проходила через Славське

(23 травня 1964 року д.н.) – знаний, досвідчений майстер, який досягнув високого ступеня самовираження. Однаково вміло працює в портретному, пейзажному жанрах та в безпредметному живопису. Та найбільше майстер відомий як автор психологічних образів-портретів.

Михайло Гречин — художник, працює в жанрі станкового малярства та графіки, художнього дизайну та проектування дерев’яної архітектури.

Рекомендуємо активні мандрівки

Туристичний маршрут на г. Ільза. Мешканці та гості Львівщини можуть протестувати новий туристичний шлях - ознакований лижний маршрут на гору Ільза.

Траса шляху: смт Славське – гора Ільза – с.Волосянка

Довжина шляху: 8,7 км

Перепад висот: вертикальний підйом 460 м

Положення Ільзи в самому центрі гір, що оточують Славське, сприяє їх доскональному огляду. Це, в першу чергу, Тростян на північному заході, і Високий Верх на південному сході. Далеко на південному заході можна зауважити контури потужного закарпатського полонинського хребта Боржави. Добре видно села, на півночі ‒ Славське, на заході ‒ Тарнавку, на півдні ‒ Волосянку. Сходити найпростіше до Волосянки ознакованим шляхом довжиною 3,7 км, або ж повернутись в Славське дорогою виходу. Обидва варіанти добре підходять для всесезонних пішохідних мандрівок, а особливо – зимових прогулянок на лещатах.

c. Волосянка курортне село у долині річок Славка та Ялинкувата. Розташоване за 8 км від селища Славське. Тут знаходиться церква Преображення Господнього з дзвіницею (1804-1824) та церква Пресвятої Євхаристії (1804).

                           Що привезти з подорожі?

Карпатській чай  з лісів і полонин, що навкруги Славська.

Варення з карпатських сезонних  ягід (чорниця, малина).

Мед цілющий і карпатські білі грибочки.

Картину з мальовничими пейзажами Карпат з Арт Галереї "МАКСИМ".

Вишиванку бойківської майстрині.

Сири з міні-ферми  "Двох Катерин".

Позитивний заряд енергії Карпатських гір.

Де замовити екскурсії ?

Горуцький Василь — член Гірської оперативно-рятувальної служби, моб.тел.: 0978639405.

Асоціація гірських провідників "Ровінь" м. Львів, вул. Кривоноса, 10 офіс 2, тел.(032)275 22 79. моб.тел.: 0677376163

Як доїхати зі Львова та повернутись додому?

Власним авто, м. Львів – cмт Славське: час в дорозі – близько 2 годин, відстань – 138 км, траса: E471.

Потягом з залізничного вокзалу "Центральний" площа Двірцева,  1:

м. Львів – смт. Славське:

  • потяг 081 К Київ-Пасажирський - Ужгород, 06:46
  • потяг Лисичанськ-Ужгород 08:31
  • потяг108 Ш Одеса-Головна – Ужгород 10:10
  • потяг 145 Л Львів - Чоп 21:00

смт. Славське – м. Львів:

  • потяг  6Л  Чоп - Львів 07:50
  • потяг 081 Л Ужгород - Київ-Пасажирський 20:13
  • потяг 045 Л Ужгород - Лисичанськ  23:35
  • потяг 107 Л Ужгород - Одеса-Головна 23:57

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: