Персональний гід Львівщиною: в гості до зубрів (фото)

334537_original
Фото ілюстративне

Цього тижня в межах спільного проекту Дивись.info, управління туризму та курортів Львівської облдержадміністрації та «Дуже радіо» пропонуємо тематичні маршрути по місцинах, де мешкають зубри.

Зубр – великий і могутній бик, символ сили та незалежності, що занесений до Червоної Книги України. Зимовий період – найкращий час, щоб зустріти цього звіра в дикій природі, адже вони спускаються з вершин гір на підгодівлю, а на сніговому килимі добре видно сліди цих велетнів.

с. Майдан, Дрогобицький район

Сучасною домівкою зубрів Галичини стає територія Національного природного парку «Сколівські Бескиди». Саме в село Майдан, Дрогобицького району, завдяки підтримці партнерів із Євросоюзу, у 2009-2010 роках завозять 11 зубрів із Австрії, Німеччини і Польщі. На даний час у Майданському лісництві налічується 33 особини зубрів, які живуть в умовах «дикої природи».

Відвідувачі Національного природного парку мають рідкісну можливість побачити в природі цього величезного дикого бика. Спостереження за зубрами відбувається на природі в супроводі професійних інспекторів з охорони природно-заповідного фонду та тваринного світу, які супроводжують мандрівників в пошуках і очікуванні зубрів.

Усі гіди мають значний досвід в пошуку тварин та можуть легко визначити їх місце перебування. Екскурсія триває приблизно 4-5 годин (від с. Майдан), відвідувачі проходять гірською місцевістю і за цей час мають можливість ознайомитись з багатою природою цього гірського краю, дізнатись про рідкісні види рослин та побачити сліди лісових мешканців.

Це не просто екскурсія, а справжній досвід, отримання нових знань. На території лісництва є можливість переночувати на природі в наметах, та у відведених спеціальних місцях розвести вогнище. Такий унікальний відпочинок в самому серці природи, де можна почути фантастичні звуки та спостерігати за заходом сонця запам`ятається усім мандрівникам на довгі роки.

Читайте також: Персональний гід Львівщиною: Жовква – перлина спадщини ЮНЕСКО (фото)

Під час екскурсії, для групи проходить дегустація фіточаю з  лісів і полонин Національного природного парку «Сколівські Бескиди», вирощеного  на екологічно чистій території, зігрітого  ласкавим сонечком та омитого кришталевими річками. На згадку про подорож кожен охочий може придбати такий карпатський збір та, насолоджуючись його смаком, згадувати приємні миті знайомства з дивовижними звірами  - зубрами.

Екскурсію по Майданському лісництву замовляйте за тел.: 0968282676, 0956326164 – пан Василь Петрович, заступник директора з наукової роботи НПП «Сколівські Бескиди»; 0676712899 – пан Михайло Іванович, лісничий Майданського лісництва НПП «Сколівські Бескиди».

Що подивитись?

Піч плавильна 1814р. Колись с. Майдан було одним із найпотужніших металургійних центрів Галичини. Щороку плавильня давала близько дев'яти тонн литого заліза. Залишки доменної печі у селі збереглися і донині.

Церква Успення Пресвятої Богородиці. Дерев’яний храм збудований в 1939 р., розташований майже в центрі с. Майдан. Церква класичної архітектури, тридільна, однокупольна. З правої сторони від святині височить дерев’яна дзвіниця.

Костел, величний та красивий, споруджений у 1938 р. розташований в центрі села. Ініціатором спорудження храму був інженер Казимир Вілімовський. На сьогодні храм є недіючим, проте вартий уваги та лишається окрасою селища.

Вілла-палац – вілла зберіглась в чудовому стані та має велику мансарду. Побудована у 1936 р., про що свідчить вибитий на фундаменті зліва від входу напис «1936». Раніше тут проживав інженер Казимир Вілімовські, а сьогодні в будинку знаходиться Майданське лісництво.

Палац збудований у 1936 р., слугував місцем проживання директора фірми «Godulla», яка займалася заготівлею лісу.

смт. Східниця

Курорт Східниця – мальовниче гірське містечко, розташоване у Карпатах на висоті 640 м над рівнем моря. За надзвичайну красу туристи називають містечко «Українською Швейцарією». З весни до осені тут в смолистий запах хвойних лісів вплітається аромат буйного різнотрав’я гірських лугів – полонин, а взимку ви опинитесь у сніговій казці.

Цілюще повітря гірської місцевості позитивно впливає на частоту і глибину дихання, стимулює кровотворні процеси. .

Але найбільшим скарбом цієї місцевості є мінеральні води чотирьох типів:

  • слабомінералізована вода типу «Нафтуся»: з вираженою жовчогінною дією (джерела №8, 9, 10, 25, свердловини 1С та 18С); з підвищеним вмістом органічних речовин (джерела 1, 3, 26).
  • слабомінералізована вода (джерела №13, 15) з підвищеним вмістом заліза;
  • хлоридно-натрієва вода з підвищеним вмістом брому;
  • мінеральна вода типу «Боржомі» (свердловина № 2с).

Загалом на території Східниці нараховується 38 джерел та 17 свердловин.

Найвідвідуванішими джерелами є:

Джерело № 2С «Содова»  -  гідро-карбонатно-калієве джерело середньої мінералізації, за властивостями і хімічним складом схоже на «Боржомі» (призначається при захворюваннях кишківника, шлунка, дванадцятипалої кишки, колітах, панкреатитах, впливає на кислотно-лужний баланс). Знаходиться на  вул. Т. Шевченка (недалеко від автовокзалу).

Джерела № 25, 26. За своїм хімічним складом це слабомінералізовані, гідрокарбонатно-сульфатно-кальцієво-магнієві води, що мають всі характерні групи мікроорганізмів для вод типу «Нафтуся». Саме ці два джерела в народі називають «Андроповське джерело». Знаходяться в лісовій зоні (біля лікувально-оздоровчої бази «Зелений бір»).

Читайте також: Персональний гід Львівщиною: Дрогобич (фото)

Джерело № 357, «Гліцеринове». Воду з цього джерела використовують для вмивання обличчя і усього тіла. Це справжня знахідка для жінок. Шкіра з віком втрачає природну вологу, стає сухою і блідою. Застосування гліцерину на регулярній основі може запобігти такій проблемі. Також завдяки гліцерину шкіра здається більш гладкою.

Музей Омеляна Стоцького. Тут зібрані речі, з життя першовідкривача Східницького родовища мінеральних вод. Серед них особливу увагу привертають портфель, з яким Омелян Стоцький гуляв мальовничими стежками східницьких околиць; крісло, в якому любила відпочивати його дружина; а також, старий рояль, який нагадує про те, що український дослідник був також і талановитим музикантом, композитором. Адреса: смт. Східниця, вул. Зарічна, 9 (територія санаторію «Східницькі Карпати»), тел.: (067)02560543 – п. Зеновій Крайчек.

Кімната-музей народного побуту розміщена в приміщенні школи. Експозиція музею складається з відділів: прядіння і ткацтво; чинбарство і кушнірство; деревообробні промисли і ремесла, та гончарство. Адреса:  смт. Східниця, вул. Промислова, 5, тел.: (03248) 4-80-13,  (067) 924-40-81.

Ландшафтний Парк «Святого Пантелеймона Цілителя»: тут можна не лише гуляти, кататися по стежках на велосипеді, а також глибше пізнати історію курорту. У парку відтворили макети нафтових качалок, які використовувалися в далекі часи, коли нафтова промисловість Західної України тільки почала зароджуватися. Прогулюючись парком, можна натрапити на ялиновий ліс, де знаходяться джерела залізної №15 і гліцеринової води №357.

Особливістю смт. Східниця є те, що сюди можна приїжджати на відпочинок та оздоровлення в будь-яку пору року та отримати багато позитивних емоцій.

м. Борислав – нафтова столиця України

На початку 20-го століття місто Борислав займало провідне місце у Європі по видобутку нафти. У 1907 році у Бориславі пробурили відому свердловину Ойл-сіті, яка з глибини 1008 метрів дала три тисячі тон нафти фонтаном. Це єдине місто в світі яке розміщене на промисловому нафтогазовому та озокеритному родовищі з численними джерелами мінеральних і лікувальних вод. Детальніше про історію міста читайте тут.

Отже, мандруючи вуличками нафтового міста варто відвідати:

Музей нафтової і газової промисловості України Експозиція музейної кімнати знайомить відвідувачів з історією розвитку бориславського нафтовидобутку — найстарішого нафтового промислу України. До уваги відвідувачів — шість стендів із фотографіями Старого Борислава кінця ХІХ ст., колекція гасових і нафтових ламп, колекція значків, медалей, календариків, які стосуються нафтогазової промисловості та інше. Адреса: м. Борислав, вул. Карпатська Брама, 26, 5-й поверх, тел.: (097) 739-20-63.

Бориславський історико-краєзнавчий музей. Тут представлені зібрання матеріалів і предметів з природи, культури та історії Бориславщини, зокрема, місцевих нафтових промислів. Експонати музею розміщені у п'яти залах, а в  експозиції, присвяченій давній історії є навіть рештки мамонта, знаряддя праці первіснообщинного ладу та середньовіччя. Адреса: м. Борислав, вул.
Т. Шевченка, 75.

Церква Святої Анни – храм, що зцілює людей. Унікальністю Бориславської церкви є те, що чи не кожен може побачити тут мощі свого небесного охоронця, адже у храмі виставлені мощі понад сотні святих. Святиня належить до списку паломницьких центрів Української Греко-Католицької Церкви поряд з такими відомими центрами, як Зарваниця, Страдч, Гошів, Крехів. Адреса: м. Борислав, вул. Володимира Великого.

Фермерське Господарство «Меринос-Захід»

с. Летня

Фермерське господарство «Меринос-Захід» - овеча ферма з європейським стандартами в Україні, яка налічує найбільшу отару племінних овець європейських порід в нашій країні та вже тривалий час займається і спеціалізується на вирощуванні та розведенні дрібної рогатої худоби, в тому числі і кіз провідних європейських порід.

Поголів’я на ферму завозили з-за кордону – переважно з Німеччини та Австрії. На сьогоднішній день тут утримується 2500 голів маточного поголів’я  трьох порід : Merinolandschafe, Suffolk, Tiroler Bergschaf. Такі самі ферми є і в інших селах Дрогобицького району: с. Залужани, с. Почаєвичі.

Кожен охочий може потрапити на територію ферми та подивитися, як випасають овець. До того ж, з метою працетерапії та ознайомлення дітей з особливістю роботи сільського господарства, на фермі функціонує літній дитячий табір «Letnya camp», де довкола природа, чисте повітря і милі пухнасті тварини, за якими можна доглядати.

Завітавши до фермерського господарства Ви зможете:

  • прогулятись територією ферми та дізнатись як доглядати за тваринами;
  • погладити, погодувати та «поспілкуватись» з овечками;
  • скуштувати та оцінити справжній козячий сир;
  • спробувати наливки та настоянки власного виробництва;
  • на фермі в с. Залужани розташований готель, в якому, за бажанням, можна заночувати.

Адреса: с. Летня, Дрогобицький район. Для відвідання фермерського господарства дзвоніть за тел.: (067) 767 66 88 – адміністрація фермерського госпоодарства; (066) 725 37 20 – Надія.

Маршрут мандрівки: м. Львів – с. Майдан – смт. Східниця – м. Борислав –
с. Летня – м. Львів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: