Hyperloop в Україні: що вже відомо і чому про це всі жартують

Travelling-towards-challenging-times-1280x720

В Україні впродовж останніх кількох днів активно обговорюють інноваційну транспортну систему Hyperloop. Все через наміри Міністерства інфраструктури побудувати тестовий майданчик для реалізації проекту в Дніпрі. 

22 лютого міністр інфраструктури Володимир Омелян заявив про появу Центру транспортних інновацій HypeUA, який має створити тестову площадку для реалізації проекту Hyperloop в Україні. Займуться розрахунками українські вчені з Академії наук. Тепер країну цікавить інше питання: «А що, власне, таке Hyperloop і навіщо він Україні?».

Що таке Hyperloop?

Hyperloop - це інноваційний вид наземного (або підземного) транспорту, що являє собою потяг на повітряній подушці, який рухається в умовах форвакуума.

Проект інноваційної транспортної системи, як уже згадувалося, було запропоновано американським винахідником Ілоном Маском у 2013 році. Він подавав свою ідею як п'ятий вид транспорту після потяга, літака, автомобіля і корабля.

Зокрема, Hyperloop було задумано як розташований на опорах підземний трубопровід, всередині якого зі швидкістю від 480 до 1 220 км/год (в залежності від ландшафту) з інтервалом у 30 секунд в одному напрямку переміщуються одиночні транспортні капсули довжиною 25-30 м.

Варіантів системи декілька:

- пасажирський; передбачає внутрішній діаметр трубопроводу 2,23 м, перетин капсули 1,35 м в ширину х 1,1 м у висоту, площа лобової проекції 1,4 кв. м, капсула вміщує 2 ряди місць для сидіння по 14 крісел у кожному;

- пасажиро-вантажний (щось на кшталт порома, дає можливість пасажирам переміщатися разом з їхніми легковими автомобілями); внутрішній діаметр труби 3,3 м, лобова проекція капсули 4,0 кв. м.

Що планується в Україні?

Напередодні міністр інфраструктури Володимир Омелян підписав Меморандум про запуск проекту транспортних інновацій HypeUA, в рамках якого відбуватиметься розвиток новітніх транспортних технологій в Україні, насамперед швидкісної транспортної системи Нyperloop.

Пізніше держконцерн Укроборонпром заявив, що підключається до ініціативи Міністерства інфраструктури і візьме участь у створенні Hyperloop в Україні.

Як зазначив голова Укроборонпрому Павло Букін, до складу держконцерну входять понад 30 наукових центрів, частина з яких мають технології і науковий досвід, необхідні для реалізації цього проекту.

Центром розробки і тестування вакуумного поїзда стане місто Дніпро.

Проект в Україні підтримує корпорація Octagonal, яка працює над проектом Hyperloop у Мексиці. До проекту також долучилися Каховський завод електрозварювального устаткування, інноваційний парк Unit City та інші компанії.

Реалізація проекту в Україні буде проходити в три етапи:

Перший етап. Наукова оцінка проекту Hyperloop, яку проведуть вчені Національної академії наук з іншими експертами. У відомстві сподіваються, що за рік знайдуться приватні інвестори - вони й профінансують тестування і розробку технології.

Другий етап. Будівництво тестового майданчика, який планують побудувати у 2019 році. Випробування і дослідження будуть проводитися на ній близько двох років. Омелян вважає, що будівництвом має займатися приватна компанія, а не держава.

Третій етап. Переговори з компанією, що розробляє поїзди Hyperloop. Україна планує вести переговори з американською компанією Virgin Hyperloop One.

Співзасновник Octagonal Іван Огільчин каже, що Hyperloop може біти успішним в Україні і піде на користь країні.

«Ми маємо підтвердити: скільки нових робочих місць створено, скільки податків буде сплачено, скільки наукового потенціалу країни будуть залучено. І сама система законодавства має бути адаптована. А це означає, що будь-який глобальний інвестор із задоволенням буде інвестувати в Україну», - розповів він.

Економічна оцінка Hyperloop в Україні

Доктор економічних наук, академік НАН України Валерій Геєць також говорить про створення нових робочих місць завдяки Hyperloop. Також, за його словами, будуть розвиватися суміжні сфери промисловості.

Омелян зазначає, що скоро запуску Hyperloop в Україні чекати не варто.

«Не треба очікувати, що завтра ми відкриємо двері, сядемо в капсулу і помчимо. Адже навіть на світовому рівні ця система не є досконалою», - говорить міністр.

Однак його радник виявився більш оптимістичний: на його думку, це питання трьох-п'яти років.

В Українському інституті майбутнього тим часом вже підготували економічну оцінку hyperloop в Україні.

За його підрахунками, будівництво такого тунелю обійдеться значно дешевше, ніж будівництво високошвидкісної залізниці.

Скільки коштуватиме Hyperloop

За проектною інформацією Hyperloop, у 2013 році Україні була надана оцінка будівництва в 10,56 мільйонів доларів за кілометр. У 2016 році ця оцінка підвищилася до 16‐18 мільйонів, без урахування придбання земельної ділянки.

Майже повністю підводний маршрут з Гельсінкі до Стокгольма оцінюється у 39,81 мільйонів доларів за кілометр. Водночас у Європі станом на 2017 рік вартість будівництва високошвидкісних залізничних колій становить 26,7 мільйонів, у США, наприклад, для порівняння – 39-402 мільйонів доларів за кілометр.

Відтак, зазначають експерти Українського інституту майбутнього, вартість будівництва Hyperloop є нижчою порівняно з іншими високошвидкісними технологіями перевезення у світі.

Чому всі жартують

Якщо тестуванням в Дніпрі не обмежиться, перспектива запуску Hyperloop в Україні веселить. Як можна буде реалізувати проект зі надсучасними поїздами-капсулами на повітряній подушці, які будуть переміщатися в вакуумних трубах, в українських реаліях - поки невідомо. Всі давно змирилися з 17 годинами в шляху в плацкарті, електричкою на Троєщину, розбитими рейками, і навіть Інтерсіті раз у раз ламаються, тому розповіді про технології Маска здаються нереальними і недоречними, поки звичайна залізниця в такому стані.

Наприклажу у Twitter вже з'явився акаунт «Гіперлуп», в описі якого зазначено: «Я український Гіперлуп. Прийшов вирішити всі транспортні проблеми України».



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: