Колонка психотерапевта: яку літературу почитати для глибшого самопізнання

knigi31
Фото ілюстративне. Джерело: Телеграф

Колонка психотерапевта Анни Мозгової.

Коли я лише обирала майбутню професію, ще навчаюсь в школі, я мала коліжанку, яка вже тоді була на другому чи третьому курсі факультету психології. Поцікавившись в неї, як там вчитись, отримала лише одну відповідь: «треба буде багато читати». Тоді я подумала: це ж так класно, я люблю книжки! І лише згодом я зрозуміла, що саме вона мала на увазі.

Навчаючись на психолога, читати треба не просто багато, а ледь не по книжці в день. І ці книги часто зовсім не такі цікаві, як може здатися. Окрім того, що вони наукові, в деяких ще й стиль викладання такий, що одну сторінку треба перечитувати кілька разів, аби хоч якось вловити сенс.

Та на щастя, в психології, психіатрії та психотерапії трапляються справжні книги-знахідки. Нижче представлено короткий їх перелік. Більша частина з них – це саме та література, яка буде доступна не лише спеціалістам, а й просто людям, які зацікавлені у пізнанні. Можливо, якісь з них прикрасять і вашу книжкову полицю.

Загальнопсихологічна література

Якщо вас цікавить психологія людини в цілому, почати можна з класиків. Тут в нагоді стане і З.Фройд, особливо «Про психоаналіз», «Три нариси з теорії сексуальності» та «Тлумачення сновидінь». Слідом за ним – А.Адлер «Нариси з індивідуальної психології». К.Леонгард «Акцентуйовані особистості» - про теорію автора по акцентуаціях характеру. Всі ці книги є більш професійними, однак, якщо ви хочете розбиратись саме в психології людини з наукової точки зору, а не як «диванний експерт», вони зможуть дати певне розуміння про особливості психіки.

Для тих, хто хоче «читати» людину

Загалом, такі твори менш користуються повагою в професійних колах, однак вони побудовані на дослідженнях, тому велика доля правди в них все ж присутня.

Алан Піз «Мова жестів» та Б.Хігір «Фізіогноміка» - ілюстровані видання. Перше стосується невербальної міміки, жестів та поз. Друга – характерних рис обличчя, які можуть надати інформацію про його власника.

Самопізнання

Для того, аби краще розуміти себе, варто починати з дитинства. Про нього, власне, йде мова в книзі «Особистість та її формування» Ю.Гіпенрейтер.

Зрозуміти власні страхи допоможе книга Ф.Рімана «Основні форми страху». Пояснюють, що відбувається з людиною в стресовій ситуації книги У.Кенон «Мудрість тіла» та О.Лоуен «Зрада тіла».

Е.Берн «Ігри, в які грають люди» та «Люди, які грають в ігри» - дві книги відомого американського психолога є легкими для читання та досить цікавими.

Взаємостосунки в робочому колі

К.Прайор «Не ричіть на собаку» дозволить більш впевнено почуватись в конфліктних ситуаціях та знати, як їх залагодити.

Г.Мюррей «Мотивація досягнення» - розказує, як «правильніше» ставити цілі та досягати їх.

Д.Мюрієл та Д.Дороті в «Народжені вигравати» розповідають про те, як змінити своє ставлення до життя таким чином, аби почуватись в ньому переможцем.

Стосунки між жінкою та чоловіком

«Жінки з Венери, чоловіки з Марсу» автора Д.Грея відома багатьом. Викладено в ній, в загальному, відмінності жінок та чоловіків, і як з ними обходитись.

«Розмноження в неволі» Є.Перель – про сексуальні стосунки та про те, як зберегти запал навіть проживши багато років одне з одним.

Р.Скінер «Сім’я і як в ній вціліти» - про сімейні взаємовідносини, подружні стосунки та налагодження взаєморозуміння.

Психологія дітей та виховання

Літературу на цю тему я вже наводила в попередньому матеріалі. Тут лише доповню її книгами про більш проблемні зони.

Б.Бетельгейм «Пуста фортеця» - книга про дитячий аутизм. М.Борба «Ні поганій поведінці. 38 моделей проблемної поведінки та як з нею боротись».

Патопсихологія

Галузь, що сформувалась на межі психології та психіатрії носить назву патопсихології  і вивчає психологію саме патологічних станів. Звісно, тут майже вся література є науковою, однак дві книги, які будуть зрозумілі і без особливою підготовки, я все ж наведу.

Перша: Ч.Ламброзо «Геніальність та божевілля» - розглядає особливості психічних розладів через видатних представників мистецтва. Друга: Е.Шнейдман «Душа самогубця» - напружена книга, яка дозволяє зазирнути в те, що відбувається з людино, яка вирішила покінчити з життям.

Психотерапевтична література

Якщо ж ви налаштовані більше розуміти саме в психотерапії, тут теж не обійдеться без першоджерел. Ф.Перлз – основоположник методу гештальт-терапії (в межах якої я працюю) та його перша книга «Поза та в помийному відрі» буде зрозуміла не всім і не з першого разу, але не згадати її в переліку психотерапевтові – майже кримінал.

С. та А. Гінгери «Гештальт: терапія контактом» вже більш легша для засвоєння та зробить зрозумілішим поняття саме гештальт-терапії.

Оскільки цей напрям розвивається активно в наш час, тут також є багато сучасної літератури. Наприклад «Тіло, їжа, секс, тривога» автора Ю.Лапіна – розповідає про те, що турбує жінку в наш час, та чому так відбувається.

Читайте таакож: Чому про вашу дієту краще розповісти психотерапевту або Розлади харчової поведінки

А.Федосова «Про добрі та недобрі особистості, про любов та межі». Зовсім свіжа книга київського психотерапевта про взаємостосунки між людьми та самоповагу.

І.Млодік «Життя в борг: як позбутись психологічної залежності» зробить зрозумілішою ситуацію для людей, які живуть поруч з людьми, в яких є залежності.

Психолого-художня література

Деякі психологи та психотерапевти також мали хист до художньої літератури, чому не можна не тішитись. Найвідоміший з них – І.Ялом, який написав цілу низок психотерапевтичних романів. Братись можна за будь-яку. Моя улюблена: «Брехун на кушетці».

«Множинні особистості Біллі Міллігана» Д.Кіз – це історія реального випадку розладу особистості, який мав місце в Америці у 80-х роках. Інша книга цього ж автора «Квіти для Єлджернона» - захоплива і чуттєва - розповідає про людину з затримкою психічного розвитку та результати наукового експерименту над нею.

Ще одна книга, яка описує як це – мати психічний розклад: О.Сакс «Людина, яка прийняла дружину за капелюха» - не залишить байдужими тих, хто цікавиться тим, як хитро сформована наша психіка.

Звісно, цей список не повний, і кожного тижня з’являються нові джерела інформації, нові дослідження, нові книги. До того ж, чітко розподілити, що – наукова література, а що – ні, доволі складно. Проте, якщо керуючись власною цікавістю, ви оберете хоча б дві-три книжки з цього списку, впевнена, ви гарно проведете час. Робіть свій вибір.

Колонка психотерапевта: як дати собі раду з самотністю

 

Анна МОЗГОВА,

практикуючий гештальт-психотерапевт

Освіта: КНУ ім.Т.Шевченка, факультет психології, магістр (2010р.), Спеціальність: клінічний психолог.

З 2014 року – сертифікований гештальт-психотерапевт.

Додаткові спеціалізації: робота з харчовими розладами, сексологія.

Проходила навчальну практику в Київській психоневрологічній лікарні. Проводила дослідження на тему суїциду.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: