На Львівщині зацвіли червонокнижні шафрани (фото)

IMG_1996

В урочищі «Чорний ліс» на Львівщині зацвів шафран Гейфелів, який перебуває на межі зникнення та занесений до Червоної книги України, передає кореспондент Дивись.info.

Як розповіла професорка кафедри ботаніки Національного лісотехнічного університету України Мирослава Сорока, зараз почалася фаза масового цвітіння Шафрану Гейфеля, який занесений до Червоної Книги та багатьох природоохоронних реєстрів.

«Шафран Гейфеля має декілька ознак, які відрізняють його від подібних з роду Шафран, зокрема, можна зауважити, що на верхній частині кожної пелюсточки, це сегменти оцвітини, є В-подібна пляма. Саме ця пляма відрізняє шафран - Гейфеля від інших видів Шафрану», - розповідає Мирослава Сорока.

Вона також розповіла, що найбільш поширеними видами квітів, які цвітуть рано навесні, є два види сон-трави, Первоцвіт весняний, Підсніжник та Шафран Гейфеля. «Загалом налічується до 10 видів у рівнинній частині первоцвітів, яких занесено до Червоної книги», - додала професорка.

Територія в урочищі «Чорний ліс», на якій росте шафран, є унікальною з огляду на те, що тут є найпівнічніша популяція шафрана Гейфеля в Україні.

Своєю чергою, лісничий Великомостівського лісництва Ігор Бучелюк пояснив, що цього року зима затягнулася і святкові дні пройшли зі снігом, тому людей для збору первоцвітів практично не було. «Саме це певною мірою дало спокій лісовій охороні із квітами. Але траса «Великі Мости - Червоногорад» досить рухлива і люди часто зупиняються, щоб помилуватися квітами, а дехто може зірвати одну-дві квітки», - розповів лісничий.

За його словами, лісова охорона практично зранку до вечора контролює тут ситуацію, щоб унеможливити нищення червонокнижних квітів.

«На трасі, де є первоцвіти, стоять плакати, які вказують на заборону червонокнижних первоцвітів. І штраф там теж вказаний, - від 40 до 70 гривень, але й це людей не зупиняє», - додав Ігор Бучелюк.

Зазначимо, що сьогодні на території Великомостівського лісництва «на гарячому» спіймали браконьєра, який нищив, занесені до Червоної книги квіти. На місце події приїхали представники поліції склали на чоловіка протокол.

Читайте також: На Львівщині скоро з'явиться заказник загальнодержавного значення (фото)

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: