Психологи дослідили, як відмова від соціальних мереж впливає на людину

dc3450ef-4bc9-4155-b35d-ef4d213054d1

Експеримент австралійських дослідників показав, як перерву у використанні соціальних мереж відбивається на настрої і рівні стресу.

Австралійські психологи вивчили, як перерву у використанні Facebook впливає на самопочуття людини. Відмова від соцмережі на п'ять днів зменшив у випробовуваних рівень кортизолу - гормону, пов'язаного зі стресовими реакціями організму. Однак були і негативні наслідки: рівень суб'єктивного благополуччя учасників знизився через нестачу спілкування і брак відчуття залученості в життя друзів. Дослідження опубліковане в журналі Journal of Social Psychology.

У роботі взяли участь 138 активних користувачів Facebook у віці від 18 до 40 років. Протягом п'яти днів 60 добровольців не заходили в соціальну мережу, а 78 продовжували користуватися нею як зазвичай. Перед експериментом всіх попросили вказати, чи часто вони заходять в Facebook, скільки часу в середньому там проводять і скільки у них друзів в соцмережі.

Рівень суб'єктивного благополуччя волонтерів виміряли за шкалою задоволеності життям Satisfaction with Life Scale (SWLS), а рівень відчуття самотності - за шкалою Social and Emotional Loneliness Scale for Adults (SELSA-S). В обох випадках опитані оцінюють, наскільки інтенсивно вони відчували певні емоції в останні дні. Коливання кортизолу досліджували за допомогою аналізу зразків слини. Всі тести проводили до експерименту і після нього.

По завершенні досвіду рівень кортизолу помітно знизився тільки у тих, хто не користувався Facebook. Опитування показало, що без доступу до соцмережі люди частіше спілкувалися з близькими. Однак самі учасники цієї групи оцінювали своє благополуччя нижче, ніж до експерименту. Більшість заявили, що з нетерпінням чекають повернення в Facebook.

Автори роботи вважають, що перерва у використанні соцмережі зміг зменшити фізіологічний стрес від обсягу нової інформації - на це вказує зниження рівня кортизолу. При цьому багато волонтерів говорили, що відчувають себе «вимкненими» з життя своїх знайомих, якщо у них немає можливості стежити за їхнім життям в Facebook. Ці емоції могли посилити суб'єктивне відчуття самотності і невдоволення життям. Психологи дійшли висновку, що недовгий перерву в соцмережах може бути корисним, але не варто недооцінювати їх роль як інструменту спілкування.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: