Місце щасливих ведмедів: у «Домажирі» відкривається туристичний сезон

IMG_8303-630x420

Учора, 9 квітня, у ведмежому притулку «Домажир», що на Львівщині, розпочався туристичний сезон. Зараз на відвідувачів очікують семеро тутешніх мешканців Потап, Бодя, Тайсон, Настя, Маня, Христя та Машутка.

Потап – перший мешканець «Домажиру»

Майже 300-кілограмовий ведмідь Потап з’явився у притулку «Домажир» у липні 2017 року і став його першим мешканцем. До того його домівкою була тісна клітка при ресторані у Кельменцях на Буковині.

Як Потап потрапив до неволі, невідомо. Але його справи стали геть кепськими, коли ресторан зачинився, і за твариною майже не доглядали. Зоозахисники почали боротися за звільнення тварини. Зрештою, господар поступився і погодився відправити ведмедя до притулку. Для цього з Болгарії прислали спеціальний автомобіль. Однак коли Потап прокинувся після наркозу, він почав так сильно розгойдувати машину, що водій злякався і остерігався сідати за кермо. Насправді, у Потапа був сильний стрес і він влаштував, так звані, ведмежі танці.

У притулку Потап швидко освоївся і щоразу дивував працівників своїм розумом і кмітливістю. Він швидко набрав гарної форми, у свої 10 років ведмідь надзвичайно любить гратися.

Звільнена з циркового рабства Христя

Другою мешканкою «Домажиру» стала циркова ведмедиця Христя. Її історія виявилася надто трагічною, адже практично все своє життя тянь-шанська ведмедиця провела в неволі, виступаючи на цирковій арені, а також розважала гостей ресторанів чи тематичних вечірок.

Зоозахисники тривалий час боролися за звільнення Христі, але власнику тварини вдавалося непомітно зникати з ведмедицею та переховувати її. І ось знову на слід Христі вийшли після публікації в Дивись.info, коли бідолашну тварину помітили в Жовкві, як хазяїн тягав її на повідку містом.

Христя у Жовкві

Незважаючи на докладені зусилля, правоохоронці не знайшли правових підстав вилучити ведмедицю і це вже вдалося зробити в Івано-Франковому, куди перебрався цирк-шапіто. Опісля Христя таки переїхала до «Домажиру», але на відміну від Потапа, який почувався тут хазяїном, тянь-шанська ведмедиця тривалий час почувалася у просторому вольєрі незатишно. Рятували її невеличкі соснові хащі, в яких вона проводила більшість часу. Порівняно маленька тварина могла залишатися майже непомітною поміж дерев. Тільки з часом Христя почала виявляти інтерес до ставка та іграшок.

Згодом ветеринар виявив цілий букет недуг у ведмедиці, зокрема цироз печінки. З’ясувалося, що колишній хазяїн не нехтував поїти тварину алкоголем. Сьогодні Христя почувається цілком комфортно і її вже так не лякає оточуючий світ.

Бодя і Настя – друзі нерозлийвода

У ведмедів Боді і Насті, які ділять один вольєр, своя сумна історія. Настя народилася у Луцькому зоопарку, а коли їй виповнилося три місяці, тварину продали. Так ведмедиця опинилася на Вінниччині. Зоозахисники з організації «Чотири лапи», почувши цю історію, вирішили звільнити Настю і повернути її до мами, з якою вона б мала жити два роки. Але поки тривала бюрократична тяганина, тварина занадто виросла, а відтак знову опинилася у клітці зоопарку. Пізніше Настю відправили на Житомирщину, у притулок «Надія».

А ось Настин друг Бодя опинився у притулку завдяки телевізійникам, які знімали сюжет про нелегальний ринок диких тварин. Журналісти віддали ведмедя теж у притулок «Надія», де Настя і Бодя знайшли спільну мову і навіть після переїзду до «Домажиру» продовжують ділити один вольєр. Бодя більш стриманий і поступливий, а Настя – ще та бешкетниця. Вона добряче розважає працівників притулку своїми веселими витівками.

Настя

 

До речі, коли Настя стала виявляти інтерес до Потапа, який хазяйнує у сусідньому вольєрі, Бодя неабияк нервував і ревнував. Щоб прогнати суперника, гарчав на нього.

Тайсон і Машутка були «розвагою» для мисливців

Ведмідь Тайсон переїхав у «Домажир» торік, у жовтні. До того він жив на притравочній станції на Коломийщині. Йому 16 років і від смерті Тайсона врятувало те, що про нього дізналися місцеві мешканці. Вони приїжджали на мисливську станцію і підгодовували тварину. Тайсон жив у жахливих умовах – ніхто і ніколи не прибирав його клітку. Там були сотні кілограмів його екскрементів. Тварина була худа і виснажена, а також страшенно налякана.

Таким Тайсона знайшли зоозахисники

Ведмідь був «тренажером» для мисливських собак, незважаючи на те, що в Україні законодавчо заборонена притравка на ведмедів. Коли зоозахисники ще торік, влітку, звернулися до мисливців віддати тварину до притулку, вони погодилися, але керівник Івано-Франківської обласної організації мисливців та рибалок в ефірі одного із всеукраїнських каналів заявив, мовляв забирайте, але заплатіть 15-20 тисяч гривень.  Після тривалих переговорів і боротьби тварину таки вдалося визволити з неволі. Сьогодні Тайсон вже навчився гратися і більше не боїться людей так, як раніше.

Схожа доля у ведмедиці Машутки, яка приїхала до «Домажиру» з Київщини, де довгих 12 років теж жила на притравочній станції. Сьогодні й далі розважає людей, але своєю винахідливістю в іграх.

Так Машутці жилося на притравочній станції

Машутка відпочиває

Вегетаріанка Маня

І ще одна мешканка «Домажиру» Маня провела довгих 14 років у клітці при ресторані у Львові. Її маму у Карпатах застрелили мисливці, а місцевий мешканець підібрав і поселив у собачій будці. Натомість тепер вже колишні власники викупили і привезли до Львова, де збудували вольєр і оселили при розважальному закладі. Ось тільки не всім відвідувачам ресторану така «розвага» сподобалася. Відтак про Маню дізналися зоозахисники і тривалих три роки боролися за звільнення ведмедиці. Власники знаходили щоразу нові відмовки, хоча на той час вже функціонував реабілітаційний центр «Синевир», і погодилися віддати тварину тільки коли відкрився притулок у «Домажирі».

Щоб дістати приспану Маню з клітки, вольєр довелося розрізати. Порівняно з іншими мешканцями ведмежого притулку, умови, в яких жила Маня, були, звісно, не найгіршими, однак далекими від належних. Тому у ведмедиці, як і в більшості інших мешканців «Домажиру», діагностували стереотипія. Коли тварина постійно повторює одні і ті самі рухи, зазвичай, це наслідок тривалого утримування в тісному замкнутому просторі. Вольєр ведмедиці мав площу 28 кв м. Маня росла як вегетаріанка, але у неї діагностували зайву вагу.

Тепер у Мані є вольєр площею у тисячу квадратних метрів з басейном та іграшками і вона може вдосталь насолоджуватися простором, якого раніше у неї не було.

На екскурсії до ведмежого притулку

Після відкриття ведмежого притулку «Домажир» поспостерігати за ведмедями можна було цілком безкоштовно, а ось у новому сезоні доведеться купувати квитки на групові екскурсії. Отримані гроші будуть скеровані на утримання притулку.

Квиток для дорослих коштуватиме 60 гривень, дітей – 30 гривень, студентів – 40. Екскурсії організовуватимуть щопівгодини і вони триватимуть близько сорока хвилин. Кількість учасників однієї екскурсії – до 30-ти.

Крім звичайної екскурсії, буде і театралізована, головним героєм якої буде Чугайстер.

Фото і відео Микити Печеника і Fb притулку «Домажир»

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: