Міністр юстиції у Львові розповів про нові санкції для неплатників аліментів

IMG_2473

По динаміці стягнень заборгованості за аліментами Львівщина входить в четвірку кращих регіонів в Україні.

Про це під час візиту до Львова вчора, 11 червня, розповів міністр юстиції України Павло Петренко, передає кореспондент Дивись.info.

За його словами, завдяки запровадженим минулого року засобам щодо посилення відповідальності батьків, які ухиляються від сплати аліментів, маємо гарний результат.

Читайте також: На Львівщині 200 неплатників аліментів оголошено в розшук

Відтак, на початку року був прийнятий перший пакет законів «Чижих дітей не буває» і завдячуючи активній позиції авторів даного законопроекту вже 6 лютого цього року він почав працювати по всій країні.

«Фактично, з 15 лютого по всій країні запрацювали регіональні штаби, які провели «інвентаризацію», підняли весь масив судових рішень, які роками не виконувалися», - заявив Павло Петренко.

«Ми сьогодні маємо хорошу статистику, адже станом на зараз стягнуто 41 млн гривень на користь українських дітей. Зокрема, 450 тисяч українських дітей від початку року отримали 1,6 млрд гривень боргів, фактично, коштів, які спрямовані на їхнє утримання та виховання», - відзначив міністр юстиції.

Нові санкції не за горами!

Павло Петренко також анонсував другий пакет законів щодо боржників аліментів, який зараз знаходиться в українському парламенті.

За його словами, зокрема, новації стосуються додаткових інструментів щодо примусового сплачення аліментів горе-батьками та мотивації добросовісності батьків, які виконують свої обов’язки.

Також до Львова завітала і одна із авторів цієї законодавчої ініціативи, народна депутатка України Ірина Луценко, яка відзначила, що цей позитивний результат, який вже має Україна по аліментах, надихнув ще на три новації.

Візьмуться за держслужбовців

«В першу чергу ми стикнулися із тим, що дуже багато людей як і в депутатському корпусі, так і серед держслужбовців високого рівня, не бажають сплачувати аліменти і всілякими юридичними методами пробують вчиняти спротив реалізації своїх цивільних обов’язків перед дитиною», - сказала Ірина Луценко.

Тому, Ірина Луценко розповіла про основні новації, які будуть запроваджені додатково.

«Зокрема, перед тим, як людина хоче стати держслужбовцем категорії «А», чи працівником правоохоронних органів категорії «А», обов’язково має подати заяву та довідку про те, що в неї немає несплачених аліментів більше, ніж 6 місяців. Якщо протягом 12 місяців ти ці аліменти не сплатив – це є прямим приводом для того, щоб звільнити такого держслужбовця чи правоохоронця з займаної посади», - анонсувала Ірина Луценко.

Відмова від утримання батьків

Крім того, та дитина, якій батько потягом достатньо великого часу не сплачував аліменти, має право в дорослому віці відмовитися від його утримання за старістю та за неспроможністю за собою доглядати.

«Той з батьків, який ухиляється від сплати аліментів, зобов’язаний буде пройти, піти на суспільні роботи, а зароблені кошти віддати дитині. Якщо він вчиняє спротив та відмовляється від цього, наступає кримінальна відповідальність», - запевнила пані Ірина.

Також, за словами пані Ірини Луценко, при відчуженні майна нотаріус не має права оформлювати нотаріальний правочин до тих пір, поки немає підтвердження, що ця людина немає заборгованості перед аліментами.

Мотивація для добросовісних батьків

«Для тих батьків, які є добросовісними, які вкладають у розвиток своєї дитини, ми запропонували пільги щодо щорічного оподатковування. На таку суму, яку вони витрачають на виховання дітей. Наприклад, коли віддають її вивчати іноземні мови, в спортивні чи музичні школи, або інші додаткові освітні заклади. Ми звільнили від оподаткування діток, які отримують аліменти від батьків-нерезидентів України. Станом на сьогодні ті дітки, які отримують аліменти від батьків-резидентів України, отримують неоподатковані кошти. У той час, як до дітей, які отримують аліменти від батьків-нерезидентів України, надходять оподатковані кошти. Ми знімаємо цей податок», - запевнила Ірина Луценко.

90% боржників – це чоловіки

Своєю чергою, керівниця львівської юстиції Іванна Смачило повідомила, що близько 90% боржників - це чоловіки.

«Хоча ми не розділяємо, хто є боржник, чоловік чи жінка, але в Україні ця статистика така, що більшість жінок страждають від своїх чоловіків чи колишніх чоловіків, які є боржниками в цих справах», - сказала Іванна Смачило.

За її словами, матері, які роками не мали можливості отримувати гроші на дітей, у зв’язку із прийняттям першого пакету законів отримали таку можливість.

«У них з’явилася ця можливість і вони побачили конкретні результати і я думаю, що  фронт таких стягувачів аліментів чекають і другого пакету законів», - додала Смачило.

Читайте також: У Львові відкрили новий центр з надання послуг у сфері ДРАЦС європейського зразка (фото)

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: