Інвестиція в 20 млн євро: коли у Львові з'явиться перший приватний пологовий

1212121212121212121223 (1)

Львівська міська рада наразі розглядає питання видачі містобудівних умов та обмежень для будівництва першого у Львові приватного пологового будинку на вул. Мазепи.

Львівська міська рада наразі розглядає питання видачі містобудівних умов та обмежень для будівництва першого у Львові приватного пологового будинку на вул. Мазепи.

Однією з обов’язкових умов, що поставили інвестору, Міжнародній мережі клінік Medicover, було спілкування з мешканцями сусіднього з ділянкою будинку. Вчора, 20 червня, така зустріч і відбувалася.

Передісторія

Міжнародна мережа медичних клінік Medicover заявляла про наміри відкрити у Львові Медичний центр із пологовим будинком понад рік тому. За цей час інвестори знайшли та викупили приватну ділянку (земля була продана міською радою на аукціоні в 2007 році, тож міжнародна мережа клінік стала не першим власником) та підготували проект майбутнього медичного центру. Зараз проект перебуває на етапі отримання містобудівних умов та обмежень, будівництво планують розпочати наступного року, щоб відкритися перший приватний пологовий міг вже у 2021 році.

Перед тим, як придбати вказану ділянку, інвестори навіть ініціювали зміну функціонального призначення землі (на «зону лікарських установ»), внесли це у детальний план території та провели щодо цього громадські слухання. Детальніше про це ми вже писали тут.

Нині територія майбутнього пологового засмічена

Потреба у приватному пологовому у Львові визріла вже давно. Підтвердженням того, що чимало породіль готові платити за якісніші послуги, є й ініціатива департаменту охорони здоров’я ЛОДА про «пологи за домовленістю». У департаменті визнають, що чимало пологів по факту вже оплачуються, але не через офіційні каси, а напряму – лікарям. Відтак, є потреба інституційно оформити такі відносини. Крім того, не секрет, що чимало мешканок Львівщини у пошуках кращого сервісу виїжджає народжувати до Польщі.

На жаль, і статистика дитячої смертності на Львівщині дуже невтішна. За рік (2017 порівняно з 2016-м) дитяча смертність виросла на 35%. За 2017 рік в регіоні померло 232 дитини першого року життя. Детальніше про це ми вже писали тут. Можливо, розвиток приватної альтернативи державним пологовим міг би виправити таку прикру ситуацію.

Тим більше, Medicover обіцяє оснастити Медичний центр дитячою реанімацією, сучасною технікою та неонатологічним обладнанням, яке дозволить виходжувати діток з найглибшою недоношеністю.

Мар’яна Свірчук, виконавчий директор Мережі медичних закладів Medicover в Україна, говорить, що майбутній пологовий матиме найкраще обладнання, аби рятувати дитячі життя: «Найголовніше, що ми приходимо сюди, аби надавати якісну медичну допомогу. Ми знаємо, яка ситуація з народжуваністю в Україні, з вмиранням жінок та дітей через відсутність обладнання. І сьогодні ми готові запросити найкращих спеціалістів, аби створити тут високі стандарти медицини, закупити найкраще обладнання і дати можливість українкам народжувати у безпечних для життя та комфортних умовах. Ми не говоримо, що ми йдемо в Європу. Сьогодні ми будуємо Європу у Львові. Ми вкладаємо в цей проект понад 20 мільйонів євро, які прийдуть в Україну. За подіями навколо цього проекту пильно стежать інші потенційні інвестори в Європі. Для них усе, що тут відбувається зараз – яскравий аргумент для прийняття рішення щодо майбутніх інвестицій. Хочу також зазначити, що новий Медичний центр – це нові робочі місця, це близько 400 українських сімей, члени яких отримуватимуть достойну «білу» зарплату, а бюджет – податки».

Зустріч із мешканцями

Як і говорилося на попередньому виконкомі, інвестори, архітектори проекту, представники райадміністрації та навіть головний архітектор Львова зустрілися із мешканцями сусіднього з ділянкою будинку (вул. Мазепи, 23), аби донести суть проекту. Втім, конструктивної розмови не відбулося. Два десятки жителів будинку, що прийшли на зустріч, розпочали її з криків. У таких умовах вести діалог було складно. Крім того, жителі так і не сформулювали жодної аргументованої позиції крім «лишити нам сквер», «ми не хочемо пологовий, бо не хочемо» й «наш будинок завалиться».

Нині на місці майбутнього медичного центру посеред дня розпивають спиртне

Донести думку про те, що зелене насадження, розташоване на приватній ділянці, не є сквером, а нове будівництво не вплине на існуючі будівлі, спробував головний архітектор Львова Юліан Чаплінський. «Ми у міській раді наполягали, аби замість того, щоби зводити на цій ділянці об’єкт під торгівлю чи житло, зробити тут річ, яка збагатить місто. Тому був зроблений проект непоганого, як на мене, медичного центру, – розповів Юліан Чаплінський. – Питання ваших острахів можна зняти, адже жодна будівля у Львові ще не впала через нову будову». Втім, мешканці не захотіли слухати аргументів головного архітектора так само, як і будь-чиїх інших.

«Я однозначно буду вважати, що зустріч із мешканцями відбулася, і нас ніхто не звинуватить в тому, що ми людей не поінформували, – прокоментував журналістам Юліан Чаплінський. – В контексті того, що нам у Львові не потрібен такий медичний центр із пологовим будинком, то я не можу з цим погодитися. Судимо самі, житло нам не треба, паркінги підземні не треба, сміттєпереробний не треба, перинатальний нам не треба, лишаються тільки тимчасові споруди на газонах, які всіх влаштовують. Я бачив цей проект центру і моя особиста думка, не як головного архітектора міста, однозначна – він збагатив би місто. Коли інвестор і влада прийшли зустрітися з мешканцями, це свідчить про їхню відкритість, і мені шкода, що люди так заряджені».

Мешканці будинку 23 по вул. Мазепи

Підозри в тому, що місцеві жителі штучно «заряджені» й «накручені» висловлювали також й інші громадські активісти, прихильники майбутнього пологового.

«У кожного різні думки й погляди на це будівництво. Але у Львові немає приватних пологових будинків, якісних, – говорить Ростислав Пелех, активіст, представник ГК «Вільних людей». – Окремі активісти накручують мешканців, нагнітають ситуацію, аби люди виступали проти будівництва. Платформа «Вільних людей» вважає правильним виступити на захист підприємця, котрий намагається розпочати проект. У час війни будівництво школи, садочка, медичної установи, навіть якщо це приватні заклади, є позитивним. У місто хочуть вкладати гроші і тут ідеальне розташування пологового біля ще двох медичних закладів».

Напевно, підсумувати позицію мешканців можна однією фразою, висловленою літньою пані, як аргумент на свій бік: «Я проти пологового. Нехай менше народжують, то буде менше проблем».

Яким буде проект

Над проектом Медичного центру із пологовим будинком Medicover працює компанія «Укрдизайнгруп» (UDG), яка вже має успішний досвід у проектуванні медичних закладів в Україні та закордоном. Усі роботи з проектування та будівництва відбуваються під контролем європейських фахівців Medicover, котрі звели клініки у Польщі (Medicover Wilanow Hospital) та Румунії (Clinicile Medicover Bucuresti).

Детальніше про майбутній пологовий на зустрічі розповів автор проекту, керівник «Укрдизайнгруп» Ігор Кузьмак: «Із загальної площі 60% зберігається зелена зона, вона буде загальнодоступною для всіх. Розміщення стаціонарного блоку віддалене від червоних ліній на 30 метрів, і сам корпус стоятиме наверху (на протилежній від будинку №23 частині ділянки, – ред.). При цьому, на вказаній ділянці ніколи по генплану Львова не було скверу. Натомість великою зеленою зоною для даного кварталу є парк Замарстинівський, який зараз реконструюється. Коли ми останній раз коригували детальний план території цього кварталу, за 10 метрів до будинку 23 від вул. Миколайчука до вул. Пилипа Орлика шириною в 60 метрів передбачається велика рекреаційна променада. Це приблизно в 6 разів більше, ніж дана ділянка».

Пологовий Medicover зможе обслуговувати до 1000 породіль на рік. У закладі буде 3 пологових зали, дві операційні, два відділення спільного перебування матері й дитини на 22 ліжок, реанімація новонароджених. Пологові зали матимуть функцію трансформерів, завдяки чому жінки народжуватимуть у найприродніший для себе спосіб. Окрім цього Медичний центр матиме власне гінекологічне відділення, відділення екстрагенітальної патології на 16 ліжок, жіночу консультацію із залом для занять, Школу батьківства тощо.

Автор проекту також розповів мешканцям, що інженери замовили незалежну експертизу будинку 23 по вул. Мазепи, результати якої показали, що будинок не має ознак аварійності, але має проблему з водовідведенням вод зливу, через що підвали час від часу затоплюються. Інженер додав, що у проекті це врахували й після зведення пологового, мешканці не матимуть більше проблем із затопленими підвалами.

Чи потрібен львів’янам приватний пологовий?

Аби зрозуміти позицію львів’ян, журналісти Дивись.info опитали не лише кілька людей на вул. Мазепи, а також поцікавилися думкою відомих містян та лікарів. Переважна більшість опитаних висловилися на підтримку майбутнього центру.

Тетяна, мешканка сусіднього будинку на вул. Мазепи:

«Я за пологовий, бо колись мені теж потрібно буде десь народжувати, я за те, щоб робити це у Львові і в хороших умовах. Тим більше, мені тут буде близько».

Ірина, львів’янка:

«Я за приватний пологовий. Спочатку була іншої думки. Цей сквер важко назвати сквером, там постійно їздять машини, які їздять і паркуються під дорослу і дитячу поліклініку. Гуляти там неможливо, там просто нічого немає... Якщо би була альтернатива вибору, але я за пологовий».

Вальдемар Надіжко, лікар акушер-гінеколог:

«Львову категорично потрібен такий пологовий. Це буде медичний центр однозначно набагато вищого рівня, ніж сьогодні існують в Україні. Сьогодні в західному регіоні немає приватних клінік і вагітні зі Львова, які хочуть безпеки, гарантій, медичного сервісу європейського рівня, їдуть народжувати або в Польщу, або в Київ. І ми просто повинні мати альтернативи державним пологовим будинкам. Хоча і державні пологові будинки надають максимально якісну допомогу, людина завжди повинна мати вибір. Якщо ж ми зможемо запропонувати альтернативу у Львові, то і податки будуть залишатися в місті, і нові робочі місця для мешканців міста створяться. Зараз мешканці блокують такий, як на мене, добрий проект із частково надуманих причин».

Віктор, львів’янин:

«Я за те, аби зробити щось хороше, не для нас, для наших онуків, які будуть тут народжуватися. Я категорично за те, що оця лікарня – це вперше, що для міста хороше зробили архітектори міста й департамент економіки, бо то іноземні інвестиції, сюди будуть великі гроші вкладені. Треба організувати цивілізовані громадські слухання, але я прийшов сюди відстоювати пологовий, бо мені це болить. Місяць тому я забрав свою дитину з роддому і я бачив ті умови, я хочу європейський рівень обслуговування. І якщо тут хочуть побудувати європейського рівня пологовий, маємо йти всім світом до Садового й казати: мер, змусь виконком це прийняти, це єдине правильне рішення, яке треба приймати терміново».

Неонатолог і професорка кафедри педіатрії і неонотології Львівського національного медичного університету Марія Чуйко каже, що приватні пологові – нормальна практика для всього світу, тож у появі такого закладу у Львові не бачить нічого дивного. «У світі є тризіркові готелі, чотиризіркові, п'ятизіркові і вони мають право на існування. Так само з пологовими, чому ні?» – Зазначає лікарка. Однак, за її словами, це питання, яке потребує відповідей у певному плані. «Якщо є така пропозиція, вартувало би знати думку лікарської спільноти. Треба звернутися до лікарів, які працюють із новонародженим, і провести опитування у соціальних мережах, наприклад. Це дасть можливість почути думку кожного. Зробити це можна за прикладом голосування за малі або великі проекти у місті. І подібне потрібно провести з громадою, а вже тоді приймати рішення. Але, якщо, наприклад, інвестор, який має кошти і хоче відкрити пологовий, до кінця не знає, що його очікує, а просто хоче робити добру справу і працювати на перспективу, теж можливо. Це ж кошти інвестора, не кошти міста, області, а приватної особи», – додає Марія Чуйко.

Наталія Кузьма, львів’янка, координаторка суспільних проектів, медіаторка:

«Медицина розвивається і класно, що з'являється вибір. Є багато приватних супроводів вагітності, домашні пологи тощо. Породіллі і так платять купу «в кишеню» і часто кажуть, краще офіційно і отримати гарні умови і якість. І це стимулюватиме державників змінюватись. І платять породіллі немало. Це ж як з раком – на такому не економлять, позичають і ніяких правил гри офіційних нема».

Юлія Городечна, львів’янка:

«Так, однозначно, Львову потрібен приватний пологовий будинок із хорошим сервісом та лікарями. По-перше, зараз багато жінок їздять народжувати в Польщу. Тому що там хороші умови перебування, дитина поруч, уважний догляд і не потрібно платити кожній медсестрі чи санітарці. Крім того, трохи інший протокол самих пологів.

По-друге, присутнє нормальне харчування, а не всі родичі змушені возити тобі сніданки, обіди та вечері. Не менш важливо, що при якихось проблемах, у таких пологових все є: реанімація, бокси для недоношених діток, кров, ліки. Тобто не потрібно самим бігати по аптеках, купляти необхідні ліки та елементарно шприци, спирт та вату. На жаль, всі наші пологові будинки мають проблеми зі стафілококом…»

Мар’яна ТКАЧЕНКО

Фото: Микита ПЕЧЕНИК, ілюстрації проекту з сайту ЛМР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: