Нічний напад на ромів - це та ціна, яку платить наше суспільство за байдужість, - правозахисниця Ольга Жмурко

romale

На думку директорки Ромської програмної ініціативи Міжнародного фонду «Відродження» Ольга Жмурко, є ризики, що напади на ромів можуть відбуватися і далі.

«Нічне вбивство - це та висока ціна, яку платить наше суспільство за байдужість», - розповіла у коментарі ІА Дивись.info Ольга Жмурко.

«Дуже співчуваю постраждалим і негативно ставлюся до того, що відбулося. Вбивство - це вже трагедія, це та межі, яку перейдено. Це вже не можна залишати без уваги», - прокоментувала вона нічний напад на ромський табір поблизу Львова.

Нагадаємо, що сьогодні вночі зловмисники напали на ромський табір, у результаті чого одну людину вбито, є постраждалі, серед яких і дитина.

Ольга Жмурко певна, що те, що відбулося сьогодні вночі - це найрадикальніший наслідок праворадикальних утворень.

«Ці нелюди усвідомлювали наслідки своїх дій і певно також мали свої аргументи. Ми не маємо права закривати очі на соціальну дистанцію між більшістю і групами меншин», - сказала Ольга Жмурко.

Поліція підозрює, що нападники є членами угруповання «Твереза і зла молодь». Під прицілом цієї організації роми, наркозалежні та інші соціально слабкі групи.

До слова, наприкінці січня у Львові створили спільноту, яка має на меті ловити ромів, що намагаються вчинити той чи інший злочин.

На сьогодні спільнота «Ловці» у Фейсбуці налічує більше, ніж 2 тисячі учасників. За словами її активіста Богдана Сопотуха, входять туди звичайні мешканці Львова, які небайдужі до свого міста. У коментарі ІА Дивись.info заявив, що про нічну різанину вперше чує, відмовившись будь-що коментувати. Організаторка спільноти львів'янка Роксолана Лісовська такожу коментарі розповіла, що не знає, що це були за хлопці і про подію дізналася із новин.

Натомість директорка Ромської програмної ініціативи Міжнародного фонду «Відродження» Ольга Жмурко вважає подібні ініціативи небезпечними.

«Це той випадок, коли пляма окремо взятих соціальних елементів накладається на весь етнос без розбору, — каже Ольга Жмурко. — Усі повідомлення, які сьогодні йдуть від ініціаторів такого об’єднання, є абсолютно дискримінаційними і протиправними», - розповіла в інтерв'ю Ольга Жмурко.

На думку директорки ініціативи фонду, останнім часом ситуація в Україні демонструє поляризацію думок — є не один приклад антиромських (і не тільки) акцій.

Нагадаємо, на початку червня поліція Києва розпочала кримінальне провадження через те, що представники організації «Національні дружини» потрощили порожній табір ромів у парку «Голосіївський». 20 квітня у Києві ж відбувся напад націоналістів на табір ромів на Лисій горі. Тоді повідомлялось, що націоналісти прогнали ромів з Лисої гори та спалили їхні намети. Після цього поліція також розпочала кримінальне провадження. У травні 2018 року напад на табір ромів відбувся на Тернопільщині.

За словами поліції, яка займалася нічною різаниною, що сталася біля Львова, більшість нападників 17-18 років. Загиблого кололи ножами групою з однозначною метою вбивства. Жінку кололи за те, що пробувала захистити свою дитину.

Міський голова Андрій Садовий зазначив, що всі роми зараз під захистом правоохоронців і проходять у якості свідків. Розслідування проводить Пустомитівський райвідділ.

Голова Нацполіції Сергій Князєв повідомив, що за фактом нападу на ромський табір у Львові відкрито кримінальне провадження за п. 12 ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України ‑ умисне вбивство, вчинене групою осіб за попередньою змовою. Затриманим загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років або довічне позбавлення волі.

Князєв наголосив, що поліція затримала всіх нападників на ромське поселення у Львові – сімох молодиків віком 16-17 років, жителів Львова. Крім того, поліцейські встановили і затримали 20-річного організатора цього нападу.

Князєв повідомив, що внаслідок нападу, який стався близько опівночі у Львові, 24-річний мешканець Закарпатської області отримав смертельні ножові поранення. Ще четверо осіб ‑ 10-річний хлопчик, двоє 19-річних юнаків і 30-річна жінка ‑ отримали тілесні ушкодження.

Читайте також: «Ловці» проти ромів у Львові: де межа між правосуддям і порушенням прав людини?

Варто зазначити, що за словами Володимира Кондура, голови Коаліції ромських НУО, з 2016 року до теперішнього часу представники ромської національної меншини зазнають порушень своїх прав частіше за інших громадян України.

«За статистичними результатами експертів Коаліції, з 2016 року, згідно зі заявами представників ромської громади, відкрито 7 кримінальних справ за ст.161 КК України, але жодна справа, яка на сьогодні знаходиться у провадженні Національної поліції України, не передана до судового розгляду, а прокуратура намагається такі справи незаконно закрити та надати іншу кваліфікацію злочинам. Особливо відчувають це на собі представники ромської меншини з Закарпатської, Одеської, Харківської, Львівської областей», — наголосив він.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: