Перший приватний пологовий: юридичних запитань до інвестора проекту немає, - депутати ЛМР

1212121212121212121223-1-1

Перемовини інвесторів першого у Львові приватного пологового та мешканців сусідніх будинків, здається, виходять на фінішну пряму. У спілкуванні все більше конструктиву, а в найближчих планах – підписання спільного договору про наміри.

На розгляді у виконавчого комітету ЛМР зараз перебуває питання про затвердження містобудівних умов та обмежень на будівництво приватного медичного центру Medicover з пологовим відділенням на вулиці Мазепи. Детальніше про проект ми писали тут. Члени виконкому кілька разів відтягували це голосування, аби дочекатися, коли інвестори та місцеві мешканці поспілкуються та погодять між собою усі деталі проекту. Протягом останніх двох тижнів пройшло уже три зустрічі в різних форматах. Перша з них завершилася лише тим, що кожен залишився при своїй думці, в атмосфері агресивного несприйняття жителями слів ані головного архітектора Львова, ні представників забудовника, ні авторів проекту. Детальніше про цю зустріч читайте тут.

Аналогічне нерозуміння й небажання до діалогу відчувалося й на дискусійній платформі, що відбулася між представниками мешканців та інвесторами в медіахабі ТвоєМісто. Попри те, що до дискусії долучалися все нові й нові представники з обох сторін, розмова, здавалося, так і залишиться у глухому куті.

Фінішна пряма

Але вже після третьої зустрічі виглядає так, що ситуація з будівництвом першого приватного пологового у Львові повертається у цивілізоване русло, а незабаром інвестори й мешканці знайдуть компроміс. Такі основні враження від чергової зустрічі, що відбулася просто неба, на місці, де постане приватний пологовий.

Цього разу основними спікерами стали голова Шевченківської адміністрації Надія Банах, представниця девелопера, компанії «Карпатська нерухомість» пані Ярослава та юрист Роман Салабай, який представляв інтереси одного з мешканців будинку по вул. Мазепи, 23. Прийшли на зустріч і двоє депутатів ЛМР – Ігор Зінкевич та Любомир Босаневич та представники Medicover. Частина мешканців будинку (зо два-три десятки людей) на початок зустрічі своєї думки щодо проекту не змінили. Попри те, що ділянка понад 10 років знаходиться у приватній власності, мешканці хочуть залишити її за собою: «Сквер належить не тільки одному будинку, не тільки один 23й будинок в тому зацікавлений, зацікавлені будинки, які є за нами, перед нами. Дітки гуляють тут не лише з нашого будинку. Ділянка приватна, так. І я розумію, що юридично ділянка приватна, ми поважаємо приватну власність, але тут гуляють діти», - ділиться думками одна з мешканок.

Зустрітися під протокол

Цього разу основний посил з боку забудовника був простий – сісти за протокольною зустріччю, аби зафіксувати усі обіцянки та побажання з обох боків ситуації, адже міжнародний інвестор прагне зробити процес публічним та прозорим.

«Хочу вам розказати, що ця територія – приватна власність, яка була куплена на законних умовах, - звернулася до мешканців пані Ярослава, представниця компанії девелопера. -  На цій приватній ділянці були враховані всі ваші попередні побажання з лютого місяця. Зроблена геологія, яка довела, що на ділянці можна будувати шестиповерхову будівлю, на даній ділянці розробили детальний план території і ми не відходимо жодного сантиметра від плану, погодженого на громадських слуханнях, який місто затвердило в 2016-17 роках. І ще хочу сказати, що в 2007 році, коли тоді земельна ділянка продавалася, це рішення теж проходило громадські слухання і в бюджет міста були отримані кошти. Тому я пропоную, аби ви додали до того протоколу, складеного на зустрічі з представниками будинку, свої запитання і дали нам це письмово. Ми зможемо зрозуміти, хто саме і що хоче від забудовника».

З такою пропозицією погодилася й голова Шевченківської райадміністрації, запропонувавши стати організатором і майданчиком для такої зустрічі. Більше того, девелопер, «Карпатська нерухомість», вкотре засвідчили людям готовність подбати і про їхній, сусідній будинок, аби уникнути будь-яких погіршень його стану під час будівництва пологового: «Ми хочемо укласти угоду з державним інститутом, аби під час будівельних робіт вести моніторинг вашого будинку і дослідити кожну квартиру, де в даному будинку є тріщина. «Карпатська нерухомість» виступить лише платником у даній тристоронній угоді», - заявила жителям пані Ярослава.

Зрештою, підтримав таку ідею й адвокат одного з мешканців будинку, Роман Салабай, наголосивши присутнім, що юридичних запитань до земельної ділянки та її статусу у нього немає. «У мене немає питань до статусу земельної ділянки та її набуття, - заявив юрист. - Після того, як я дослідив містобудівну документацію та детальні плани, у мене були питання стосовно того, що при посадці цього об’єкту тут буде не та кількість паркомісць, яку вимагає громада. Можна, для прикладу, зустрітися на платформі зустрічей у Шевченківській райадміністрації, де мешканці зможуть під протокол поговорити з усіма компетентними органами, з представником Medicover, який представить сам проект і дасть по ньому відповіді».

Документація в порядку, - депутат

Депутати, присутні на зустрічі, навіть заявили готовність стати третьою стороно такого меморандуму. Про це сказав депутат ЛМР Любомир Босаневич і також наголосив, що у даному питанні юридично інвестор є правий.

«Як депутат ЛМР я цим питанням займаюся з січня цього року. І перше, що я зробив у контексті цієї справи, це подав ряд депутатських запитів, аби зрозуміти, в якому правовому статусі земельна ділянка, чи є в неї якісь обмеження санітарні чи технічні, подав запити щодо геодезії, аби знати, які можуть бути небезпеки. По отриманню всіх відповідей я їх проаналізував й виявилося, що документація вся в порядку, - розповів Любомир Босаневич. -  Розумію мешканців, бо цей сквер, який юридично не є сквером, був у їхньому постійному користуванні. Але в 2007 році ця ділянка продана з аукціону, і була потім перепродана чотири, якщо не помиляюся, рази. Я бачу два виходи з ситуації: перший – заміна ділянки, але місто на таке не піде й забудівельник на таке не піде, бо купу часу потратив на цю, другий – напрацювання спільного меморандуму, дорожньої карти. Конфлікт ні до чого не доведе. Мешканці мають обрати по два представники від під’їзду, тих людей, яким вони довіряють і сісти конструктивно поговорити. І ми готові підписати трьохсторонній меморандум, де депутати будуть третьою стороною, і це мій депутатський обов’язок».

Більше того, після завершення основної частини зустрічі депутати навіть спробували донести мешканцям, що немає приводу продовжувати протестувати. «Загально щодо проекту я думаю, що він досить цікавий і потрібний в принципі в Україні, - поділився думками депутат Ігор Зінкевич. -  Щодо права власності, яке є в інвестора – воно реально є, зараз з цим не посперечаєшся. В межах чинного законодавства я не бачу, що тут є якісь незаконні моменти набуття права власності на землю».

Депутат Зінкевич додав, що розуміє страхи мешканців, враховуючи ситуацію в країні, але їм варто зрозуміти, що якщо цей інвестор, який відкрито з ними спілкується і проговорює усі деталі проекту, при спротиві може продати ділянку, то невідомо, чи наступний інвестор захоче слухати чиюсь думку. «Є проблеми з цим будинком (Мазепи. 23, - ред.) і мешканці переживають, що з ними буде при будівництві. Дивлячись на те, які ситуації є в нашій державі, я розумію страхи мешканців, у них загальна недовіра до норм, до органів, які мають дотримання цих норм перевіряти, - додав Ігор Зінкевич. - Хоч, у свою чергу, забудовник має свої гарантії, які є наразі в усній формі. Із забудовником ми так само спілкуємося і вони нам кажуть: щойно ми почуємо, що розмова відбулася, то сідаємо напрацьовувати проект спільних зобов’язань між нами й мешканцями цього мікрорайону. І забудовник обіцяє зберегти зелену зону так само. Можливо, це буде болюче звучати для мешканців, але фактично, якщо ця земля уже відведена й є можливість її перекупити, то що наступне може бути, якщо цей інвестор вирішить відмовитися від проекту? Хто наступний прийде?»

Мар’яна Свірчук, виконавчий директор Мережі медичних закладів Medicover в Україна, вважає, що проблема виключно у браку інформації. «Мешканці розділилися на різні групи, є люди, що не мають претензій до побудови нашого медичного центру з пологовим відділенням, є мешканці, які навпаки хочуть, щоб це було і ми щось для них зробили, а є мешканці, які категорично проти і, чесно, не розумію, чому вони так агресивно і категорично налаштовані, - ділиться думками Мар’яна Свірчук. – Є пропозиція про збір ініціативної групи з будинку, тих людей, які готові приймати рішення, аби послухати їхні запитання, показати їм проект, де будуть проходи, де що буде. Я розумію, що тут мова про проблему недоотримання інформації. Ми готові ще раз зустрітися і ще раз пояснити. Medicover є біла європейська компанія і, повірте, інвестори не розуміють площини й глибини проблеми, оскільки це є наша приватна власність, на якій ми маємо право будувати свій об’єкт, тим більше, соціальний об’єкт. Наш проект і те, що ми робимо, це не питання одного будинку, це питання усього Львова й Львівської області. Тому що тільки Київ має 4 приватних пологових будинки, які користуються попитом і люди із задоволенням обирають послуги приватних закладів. Є ще один такий заклад у Дніпрі – і все, на всю Україну! І всі, хто хочуть таких послуг, їдуть в Польщу, стоять у чергах і так далі. Виглядає так, що це просто питання комунікації».

До слова, львів’яни також заявляли про потребу в приватному пологовому будинку при опитуванні львів'ян, яке проводили журналісти Дивись.info тут.

Зустріч на базі райадміністрації має відбутися вже наступного тижня, тому є надія, що вже у найближчі дні буде створено спільний меморандум про наміри, який і задовольнить не лише обидві сторони, а й членів виконкому ЛМР, від яких і залежить доля майбутнього приватного перинатального центру у Львові. Бо, зрозуміло, що такі зустрічі з мешканцями не триватимуть вічно, попри навіть таку відритість, яку демонструють європейські інвестори в даній ситуації.

Валерія ПЕЧЕНИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: