Місто в місті: яким буде унікальний ІТ-парк у Львові (фоторепортаж)

IMG_4776

Сьогодні, 30 червня, на місці будівництва майбутнього масштабного ІТ-парку інвестори, девелопери, представники ІТ-кластеру й влади заклали пам’ятну капсулу.

Про це повідомляє кореспондент Дивись.info.

Innovation District IT Park має розташуватися на ділянці по вул. Чмоли,1 (біля податкової, на між Стрийською, Козельницькою та Луганською). Там, на практично 10 га будуть розташовані офісні будівлі, відпочинкова зона, спотривні та торговельні центри, заклади харчування, приміщення для кампусів університетів, паркінг і навіть дитячий садок.

За словами авторів проекту, потреба у подібному «місті в місті» назрівала вже давно. Львівський ІТ-кластер розвивається швидко (приріст за даними статистики складає близько 20% на рік). Про це, зокрема, зауважив заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Михайло Тітарчук.

«Сфера інновацій, сфера Іт в Україні стала однією з ключових для розвитку нашої економіки, - зауважив заступник міністра. – Третій рядок серед галузей нашої економіки – це ІТ, яка програє класичним галузям – агро й промисловості. Але настільки ця сфера розвивається, що сьогодні ми не бачимо агросектору й промисловості без втілення інновацій, тому ця сфера стане номером один».

Водночас, ІТ-компанії не зацікавлені у лише офісних будівлях. Їх цікавить екосистемність, аяяби була не лише потрібна інфраструктура для роботи. Представники львівського ІТ зауважують, що ідея виношувалася уже кілька років, натомість лише зараз можна буде приступити до реалізації масштабного, багатомільйонного проекту.

Як розповів девелопер та інвестор Innovation District IT Park, Галерея Центр Володимир Женчак, безпосередньо будівництво об’єкту має розпочатися вже восени цього року. За його словами у першу чергу увійдуть 6 восьмиповерхових офісних будівель для компаній, основні інфраструктурні об’єкти, готель і один багатоповерховий бізнес-центр. «Ми зараз у процесі підготовки, якийсь час потрібен на підготовчі роботи: тобто земляні роботі, виніс мереж, загородження території. Повномасштабне будівництво ми бачимо, що реально розпочати у жовтні цього року», - розповів Володимир Женчак. За його словами, понад половина офісних площ вже заброньована ІТ-компаніями Львова.

Він також розповів, що інвестиція у будівництво лише першої черги складає понад 160 мільйонів доларів. І участь в проекті беруть не лише українські інвестори, а й закордонні, світового рівня, а саме: Horizon Capital та Brookfield, посольство Канади в Україні та інші.

Надзвичайний та Повноважний посол Канади в Україні Роман Ващук зауважив: «Є така відома ІТшна приказка «think globally act locally» (думай глобально, дій локально. – ред.), і ми чуємо про глобальні амбіції українського ІТ, але все воно починається тут, на перехресті вулиць Стрийської і Чмоли. Дуже радий, що Канада може як постійний і надійний партнер України підтримувати її не тільки словом, а ділом. І факт поєднання цього парку з великою освітньою інфраструктурою міста Львова – це гарантія того, що Львів стане центром».

За словами представників ІТ-бізнесу, частина компаній вже забронювала собі не просто офісні приміщення, а навіть цілі восьмиповерхові будинки (перша черга), які орендуватимуть повністю. Водночас, за словами авторів проекту, в межіх парку передбачені також сучасні лабораторії для львівських університетів, де зможуть навчатися студенти.

Як зауважив Андрій Павлів, голова Наглядової ради Lviv IT Cluster, головний виконавчий директор та співзасновник N-iX, це дасть їм змогу відчути інакшу атмосферу, аніж у традиційних лекційних аудиторіях. «Це одна з візій кластеру. Наша місія - розвиток людського капіталу в місті і співпраця з університетами - це одна з основних робіт, чим кластер займається, - зауважив Андрій Павлів. - І цей парк дасть нам можливість створити лабораторії на території цього парку, всі університети будуть мати до цих лабораторій доступ. І студенти. які би хотіли працювати в інноваційних компаніях, вони би мали частину своїх лекцій на території ІТ-парку, вони будуть відчувати трохи іншу енергетику й це буде надихати їх вчитися більше й краще. І вони будуть одразу інтегровані з компаніями. Тобто, їхня робота вже з університету, дипломи, які вони роблять, будуть мати більший зміст».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: