Паркінг розбрату: чи побудують у Львові підземний паркінг перед університетом не дивлячись на ризики (фото)

IMG_5121

Дискусія щодо будівництва підземного паркінгу на площі перед Львівським національним університетом ім. І. Франка триває вже не перший рік.

Минулого тижня у Львівському університеті відбувся круглий стіл, присвячений ризикам і наслідкам будівництва підземного паркінгу, де представники університету висловили категоричну незгоду із планами будівництва паркінгу, передає кореспондент Дивись.info.

Зокрема, участь в обговоренні взяли фахівці з геології та екології, історики, інженери, архітектори, географи, правники, представники Львівського університету та головний архітектор Львова Юліан Чаплінський.

Університет проти

Проректор з наукової роботи Львівського університету Роман Гладишевський зазначив, що університетська спільнота неодноразово висловлювала занепокоєння планами міськради щодо підземного будівництва на площі перед Університетом.

«На думку експертної комісії, яка працювала в ЛНУ ім. Івана Франка, спорудження й експлуатація такого масштабного об’єкту несе численні загрози – геологічні, історико-архітектурні, екологічні, санітарні. Саме тому представники Львівського університету висловили категоричну незгоду із планами будівництва паркінгу», - заявив Гладишевський.

За його словами, будівництво паркінгу несе загрозу і не вирішить транспортних проблем міста. «На жаль, на більшість зауважень та вимог університету ми не отримали жодних відповідей. А представники ЛМР надалі пропагують ідею спорудження багаторівневого підземного паркінгу саме на площі перед головним корпусом ЛНУ ім.Івана Франка», - каже проректор.

Читайте також: Археологи розповіли, що знайшли під час розкопок на площі перед університетом

«Будувати паркінг небезпечно»

Своєю чергою, завідувач кафедри екологічної та інженерної геології і гідрогеології ЛНУ ім. Івана Франка Петро Волошин розповів, що саме тут, на площі перед Університетом, відповідно до висновків експертної комісії, будівництво багаторівневого паркінгу може спричинити руйнування будівлі самого університету та будинків неподалік, адже це місце розташоване в заплаві річки Полтва.

Петро Волошин наголосив, що центр Львова – це глибоко врізана долина річки Полтви, її заплавна частина і саме це несе загрози, пов’язані зі складом ґрунтів та водоносними процесами. За словами фахівця, зараз 80% будівель центральної частини Львова зазнали більшого чи меншого ступеню руйнувань, а деякі перебувають в аварійному стані. Окрім того, Петро Волошин акцентував увагу на водоносних горизонтах, які проходять під Парком імені Івана Франка.

«На території можливого будівництва проходить два водоносні горизонти: четвертинний горизонт на глибині 5-6 метрів і артезіанський горизонт на значно більшій глибині», - аргументував Волошин.

Де безпечно будувати підземний паркінг у Львові

Окрім того, Петро Волошин зазначив, що у Львові є чимало місць для менш ризикованого будівництва підземних паркінгів.

«У Львова є дуже багато ділянок, безпечних для спорудження підземних споруд і взагалі для освоєння підземного простору, за винятком власне, центральної частини міста, долини Полтви. Вже буквально в районі Політехнічного інституту, оскільки долина оточена узгір'ями, де підземні води, ґрунтові відсутні повністю, або залягають таких глибинах, не шкодять практично облаштуванні підземних будівель і споруд», - розповів геолог.

В рамках дискусії професор факультету журналістики Василь Лизанчук запропонував для початку побудувати два-три подібні об’єкти в інших, більш геологічно простих місцях, а вже потім, за наявності позитивного досвіду в центрі міста, переходити до освоєння площі перед головним корпусом.

А як же «західний» досвід?

Під час круглого столу головний архітектор Львова Юліан Чаплінський запитав у фахівців, чим у Львові ґрунтові умови є унікальними в порівнянні із іншими європейськими містами, такими Варшава, Відень, які також забудовані, «вони мають і метро, і інші підземні забудови».

«Я насправді розумію, що мій відеоблог, не є позицією міської ради. Я ніколи не відкидав того, що тут є складні умови, що є закони. Ми того ніколи не відкидали і не заперечували. Але єдине, на що ми орієнтуємося, на західний досвід, зокрема, західних міст зі статусом ЮНЕСКО», - сказав Чаплінський.

За його словами, наразі розробляється лише детальний план території, який не є в жодному разі проектом.

«Дуже багато членів вченої ради мають зауваження до проекту, але це ні в якому разі не є робочим проектом. Нас цікавило порушити дискусію на такому рівні, щоби діалоги пішли вперед», - каже Чаплінський та розповів, що нещодавно повернувся з міської ради Відня, де йому показали, як в задньому подвір'ї Ратуші будується нова станція метро з заглибленням 33 метри.

Чи вирішить паркінг транспортні питання?

Далі дискусія перейшла в дещо іншу площину, зокрема, багатьох учасників непокоїть те питання, чи будівництво паркінгу вирішити траспортні питання Львова.

«Я не думаю, що підземний однорівневий паркінг суттєво врятує ситуацію з місцями для паркування. Туди зможуть заїхати приблизно 200 машин. Натомість, за прогнозами Львівавтодору, місця потрібні для 7200 авто», – висловився завідувач кафедри екологічної та інженерної геології і гідрогеології геологічного факультету ЛНУ ім. Івана Франка Петро Волошин.

Натомість Юліан Чаплінський запевнив, що машини з міста будуть витіснятися в будь-якому випадку. «250 автомобілів, які стоять довкола, будуть витіснені звідси, оскільки на вулицях довкола університету будуть виділені смуги під громадський транспорт», - аргументував головний архітектор Львова.

«Ми отримали позицію вченої ради університету і жодного разу не тиснемо на вас», - додав Чаплінський.

Водночас, керівник архітектурно-планувальної майстерні «Містопроект» Віталій Дубина зазначив, що детальний план території наразі ще розробляють, а наступним кроком має стати техніко-економічне обґрунтування.

«Якщо після ТЕО з’ясуємо, що заглиблення для багаторівневого паркінгу неможливе, тоді буде достатньо одного рівня. Але ми наполягаємо на тому, що будувати паркінг тут треба. Інакше ми не вирішимо транспортної проблеми Львова», – додав Віталій Дубина.

За його словами, за підрахунками ЛКП «Львівавтодор» кількість авто, які паркуються в центральній частині міста становить 7 тисяч.

Крім того, присутні також підняли питання цінової політики можливого майбутнього паркінгу. За їхніми словами, якщо припаркувати машину в центрі Львова на 2 год, то потрібно заплатити близько 100 гривень, тому зрозуміло, що цей паркінг, який пропонується побудувати під університетом, не буде дешевшим. На думку присутніх, фактично, тим паркінгом львів'яни не зможуть користуватися, оскільки ціна цього не дозволить.

Як зазначив голова ради Львівської обласної організації Українського товариства охорони пам'яток історії та культури Андрій Салюк наголосив, що будь-який паркінг - це є точка притягання додаткового автотранспорту.

«Тобто зараз в цьому місці біля університету є дуже багато автотранспорту, а його буде ще більше. Після будівництва паркінгу машини, які мали б поїхати на Чайковського, чи на Городоцьку, поїдуть сюди. Ми ще матимемо додатковий колапс з завантаженням автотраспорту в цій частині. Кого ми обманюємо», - обурився Андрій Салюк.

«Я не розумію аргументів наших проектантів, які розповідають, що десь там за кордоном хтось добре зробив. Ми маємо тут у Львові інший досвід, ми тут живемо і знаємо, скільки було спроб зробити підземних паркінгів у нових готелях, багатоповерхових будинках. Натомість результат у кожного такого будівництва - руйнування навколишньої забудови», - запевнив Салюк.

За його словами, багато разів говорилося, що на вулиці Вітовського можна зробити нормальний підземний паркінг і він не загрожуваме ніяким спорудам. «Натомість, в нас там надумали викопати Пелчинський став. Тобто в нас йде підміна понять і кожного разу нас наштовхують на якісь речі, які абсолютно не є в інтересах жителів міста, а в інтересах якогось конкретного бізнес-проекту», - додав голова ради Львівської обласної організації Українського товариства охорони пам'яток історії та культури.

Читайте також: Підземний паркінг біля університету Франка: бути чи не бути

Чи дозволяє закон?

За словами звідувачки кафедри екології ЛНУ ім. Франка Звенислави Мамчур, закон забороняє будь-яку будівельну діяльність на території парку.

За даними університетських експертів, автори проекту порушують Закони України «Про природно-заповідний фонд» (ст.ст. 7, 38) та «Про охорону культурної спадщини» (ст.ст. 22, 28, 30). Адже будівництво передбачає зрізування 54 із 68 дерев, розташованих у партерній частині парку імені Франка.

Далі буде...

В коментарі журналістам головний архітектор Львова Юліан Чаплінський спробував пояснити, як розвиватиметься ситуація далі, адже всі розуміють, що на цьому обговоренні дане питання не закінчиться. Зокрема, він пояснив, що міська рада в стадії розробки детального плану території і що це не є документація про стратегічні наміри міста.

«Тобто жодного комплексного проекту ніхто не розробляв, розроблялася лише транспортна схема, яка викликала боязнь, пересуд наших шановних науковців. Вони абсолютно мають рацію, ніхто ніколи не заперечував того, що гідрогеологічні умови в центрі Львова є погані, вони такими були завжди і при будівництві проспекту Свободи і Оперного театру. Інша справа полягає в тому, що на вимогу суспільства, через проблему з паркуваннями, ми шукаємо ці методи вирішення, і ідея будови паркінгу на площі біля університету Франка існує ще з 2008 року, коли була ухвала сесії до Євро 2012 про те, щоб визначити гіпотетичні місця для паркінгу. Тому на сьогодні це одне із гіпотетичних місць для паркінгу», - пояснює Чаплінський.

Також він заявив, що міська рада не ставить собі за ціль збудувати паркінг будь-якою ціною. «Якщо говорити про мене, як про архітектора-практика, то я просто не погоджуюся з позицією геологів, які не є конструкторами. Наше завдання показати альтернативу, яка існує в Європі, і показати чи воно буде рентабельно та скільки це коштує, а коштує воно дійсно дуже дорого. Це не є стадія детального плану території. Це питання не полягає в тому, що ми тут обов’язково щось мусимо побудувати», - аргументував головний арххітектор Львова та зазначив, що дуже задоволений, що розпочалася така дійсно фахова дискусія на тему необхідності і великої еволюційної доцільності розвитку університету.

«Тому зараз ми працюємо далі, зробимо окремі круглі столи і якщо категорично все вийде на те, що не можливо зробити паркінг у даному місці, то ми з тим змиримося і не будемо його там будувати. Тому сьогодні ми зібралися з елітою університету, аби вислухати її позицію щодо ризиків на будівництво паркінгу», - сказав Чаплінський.

За його словами, цей круглий стіл - це тільки початок круглих столів, де будуть обговорюватися, спростовуватися, підтверджуватися різні гіпотези. Нагадаємо, інвестиційний проект «Реконструкція площі перед головним корпусом ЛНУ ім.І.Франка» депутати Львівської міської ради затвердили ще 2 березня 2017 року.

Академічна спільнота Львівського національного університету імені Івана Франка висловилася категорично проти реконструкції площі перед центральним корпусом, де планується збудувати підземний майданчик для паркування.

Фото і текст Тетяни Жикаляк

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: