У Львові прозвучала оригінальна скрипка Моцарта: як це було (фото)

unnamed (5)

Вчора, 22 липня, у Львівській опері вперше в історії української музики прозвучала особиста оригінальна скрипка Вольфганга-Амадея Моцарта — Costa Violine.

Вчора, 22 липня, у Львівській опері вперше в історії української музики прозвучала особиста оригінальна скрипка Вольфганга Амадея Моцарта — Costa Violine.

Зокрема, вчора відбувся завершальний концерт другого фестивалю класичної музики LvivMozArt, на якому прозвучала безцінна скрипка відомого класика.

Подія зібрала ажіотаж, попри недільний вечір та ще й в розпал літа, у Львівському оперному «ніде яблуку було впасти». Ще в обід, за кілька годин до початку концерту, організатори на своїй сторінці у Фейсбук повідомили, що всі квитки вже розкуплені.

Журналісти ІА Дивись.info також долучилися до історичного моменту, коли вперше на теренах Східної Європи прозвучала скрипка відомого композитора.

Як ми вже писали, привезли скрипку Вольфганга Амадея Моцарта до Львова ще у п'ятницю, 20 липня.

Коштовний інструмент зберігають у музеї видатного композитора — «Моцартеумі», який розташований у Зальцбурзі. При чому інструмент нечасто покидає його межі, лише у кількох країнах вона використовувалася і звучала на концертах.

Читайте також: В рукавичках і під пильним оком охорони: до Львова привезли скрипку Моцарта (фото)

Солістом вечора став австрійський скрипаль Франк Стадлер, якому Моцартеум довірив такий безцінний скарб. На концерті-закритті фестивалю LvivMozArt саме Франк Стадлер разом з оркестром INSO-Львів під диригуванням Оксани Линів виконав скрипковий концерт класика, що торкався цього ж інструмента понад два століття тому та перлину романтичної музики - концерт Фелікса Мендельсона.

На закриття фестивалю у Львові приїхав також президент фундації «Моцартеум» Йоганес Гонсіг-Ерленбург з дружиною.

Варто зазначити, що церемонію закриття LvivMozArt вели двома мовами - українською та німецькою, адже серед гостей також було чимало іноземних поціновувачів класичної музики.

Йоганес Гонсіг-Ерленбург розповів, що вже давно хотів відвідати Львів і лише тепер це вдалося. «Не зважаючи на те, що 130 років тому мій прадід служив тут у Львові і відповідно сьогодні, лише через музику, я зміг сприйняти ці історичні дані. І я дуже тішуся, що в мене є такий історичний зв'язок», - зазначив президент фундації «Моцартеум».

«Для нас є великою честю, для «Моцартеуму» м. Зальцбург, що сьогодні у другий фестиваль LvivMozArt можемо до цього долучитися. Приємно усвідомлювати, що син Вольфанга, Франц Ксавер Вольфганг Моцарт, закохався саме тут у Львові. Тому не лише музика, а ще й кохання поєднує Львів і Зальцбург», - відзначив пан Йоганес. Своєю чергою, від Львова та громади міста високоповажному гостю подарували пам’ятну монету Короля Данила.

«Сьогодні скрипка Вольфганга Амадея Моцарта, якій 257 років, — у місті Львові. І ми маємо надзвичайний подарунок — насолоджуватись її грою. Від цього стартуватиме нове європейське музичне майбутнє нашого міста — та й не тільки міста, а й України загалом. Адже ця скрипка — не лише музичний інструмент. Вона й надалі продовжує справу відомої родини Моцартів — єднати народи, країни, міста і людей», — сказала директорка департаменту розвитку Львівської міської ради Наталія Бунда.

Також додамо, що організатори після концерту подякували всім, хто долучився та обіцяли зустрітися знову. Відтак, наступний фестиваль LvivMozArt, вже третій, у Львові відбуватиметься з 1 по 11 серпня 2019 року.

Читайте також: Свірзький замок став сценою для всесвітньовідомої опери (фото)

Фото: Дивись.info

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: