Чому пішохідна зона на вулиці Дорошенка стане смертельно небезпечною

dtp-pod-rechicey-tri-cheloveka-pogibli
Фото ілюстративне

Колонка Святослава Товстиги.

Цієї суботи почали впроваджувати псевдо-пішохідну зону на вулиці Дорошенка на відрізку від проспекту Свободи до вулиці Банківської. Поки що лишень перенесли зупинку громадського транспорту. Але давайте розберемося, чи можна буде прогулятись новою пішохідною зоною так само як на площі Ринок.

По цій пішохідні зоні після заборони курсування приватного транспорту все ж залишиться громадський транспорт, а саме трамвайні маршрути № 1, 2, 9 і 10 (після відкриття вулиці Личаківської), а також міські автобусні маршрути № 9, 24, 45, 48. І крім цього, за бажанням водіїв автобусів, міські автобусні маршрути №15 і 43 та приміські автобусні маршрути №114 і 138.

Як бачимо, залишається досить багато громадського транспорту на пішохідній зоні (від 9 до 12 маршрутів), що в кількісному показнику одиниць виглядає наступним чином.  Автобусний маршрут №9 - 14 автобусів, №15 - 12 автобусів, №24 - 11 автобусів, №43 – 10 автобусів, №45 – 10 автобусів,  №48 – 7 автобусів, приміські автобусні маршрути №114 – 18 автобусів, №138 – 12 автобусів. Середній показник на трамвайних маршрутах складає: №1 - 6 одиниць, №2 - 8 одиниць, №9 – 6 одиниць. Щодо маршруту №10 зараз важко сказати, бо довгий час цей маршрут є закритим. Але навіть без нього можемо сказати, що через цю ділянку будуть проїжджати 94 автобуси і 20 трамваїв, що свідчить про те, що тут залишається сильний транзитний рух громадського транспорту.

Якщо перевести це в часові рамки, то в середньому (окрім ночі, коли містом курсують лише спеціальні нічні маршрути) на кожну хвилинку припадає одна одиниця громадського транспорту. І мені не вкладається в голові, як із таким інтенсивним рухому може бути пішохідна зона? Складається враження, що хтось хоче підняти статистику ДТП у Львові із потерпілими за участі громадського транспорту.

Також хочу зазначити, що згідно з пунктом 1.5 постанови «Про затвердження Правил дорожнього руху» від 31 грудня 1993 р. N 1094 «Використовувати  дороги  не   за   їх   призначенням і встановлювати засоби організації дорожнього руху дозволяється лише за узгодженими з Державтоінспекцією рішеннями власників доріг або уповноважених ними органів. Як мені відомо із сектору безпеки дорожнього руху Управління патрульної поліції у Львові, зміни організації дорожнього руху із створенням пішохідної зони не були узгоджені.

Підсумовуючи можу сказати, що створенням такої пішохідної зони, місто створює нове місце концентрації дорожньо-транспортних пригод із пішоходами. Без загрози для свого життя люди не зможуть прогулятись цією зоною і, більше того, такі дії мерії не узгоджені з патрульною поліцією.

 Де мають бути пішохідні зони згідно з концепцією малого транспортного кільця

Львівське комунальне підприємство «Інститут просторового розвитку» розробило низку пропозицій щодо реорганізації руху та створення паркінгів у зоні, прилеглій до центру міста.

Як бачимо із цих пропозицій, інститут пропонує зробити вулицю Банківську пішохідною і насправді це перекриття є дуже важливим в рамках концепції малого кільця. Чому так важливо перекрити Банківську для проїзду прочитаєте згодом.

Зараз проаналізуємо саму концепцію малого транспортного кільця довкола центральної частини міста.

Як бачимо, мале транспортне кільце пролягає через вулиці Городоцька, Лепкого, Університетська, Словацького, Стефаника, пр. Шевченка, (Волошина), Саксаганського (Грушевського), Франка, Винниченка, Гонти, Городоцька. Якщо аналізувати схему, ми бачимо, що немає жодних квазікілець (рух транспорту по колу в протилежному напряму) в малому транспортному кільці. Все зроблено, щоб приватний транспорт двома смугами курсував довкола центру проти годинникової стрілки.

Після восьми років обговорення в лютому цього року виконком Львівської міської ради надав ЛКП «Львівавтодор» функції замовника на проектування та будівництво малого транспортного кільця у центрі Львова. Тобто все ж цій ідей бути.

Як вплине вулиця Банківська, якщо її залишити проїзною для транспорту

Якщо ми не перекриваємо Банківську, то отримаємо «квазі» кільце, яке зображене зеленою стрілкою. В основному воно ні на що не впливає, окрім як на Городоцьку, бо ми на цій вулиці матимемо перетин потоків із малим транспортним кільцем.

Автомобілісти(-тки), які виїжджатимуть на вулицю Городоцьку із вулиці Мецинського («квазі» кільця), і прямуватимуть в напрямку до церкви Анни, впиратимуться в потік (малого транспортного кільця), який буде повертати із Городоцької на вул. Лепкого, що призведе до закорковування вулиці Городоцької.

Чи має право на життя ідея пішохідної зони на Дорошенка

Звісно, має. Але вона має бути безпечна, з неї мають бути забрані автобусні маршрути і вона має бути погоджена із поліцією.

Але якщо ми забираємо автомобільний громадський транспорт, тоді втрачається основна ідея, а саме: пришвидшити рух громадського транспорту на вулиці Дорошенка. Спочатку потрібно реалізувати задум, про який ми говоримо вже вісім років і зробити мале транспортне кільце, а вже тоді експериментувати із всім іншим.

Як мені стало відомо, є занепокоєння у Державної служби України з безпеки на транспорті щодо створення такої пішохідної зони із інтенсивним рухом громадського транспорту, мовляв це може призвести до створення аварійних ситуацій із смертельними випадками за участі громадського транспорту. Тобто ми свідомо отримаємо смертельну пішохідну зону на вулиці Дорошенка, але про це мовчимо.

Щоб реалізувати пішохідну зону, потрібно буде змінити вісім автобусних маршрутів і частину вилиць перетворити на затор, а це матиме від’ємний коефіцієнт корисної дії, тому таку ідею не варто реалізовувати зараз. Спочатку потрібно реалізувати задум, про який ми говоримо вже вісім років і зробити мале транспортне кільце, а вже тоді експериментувати далі.

В колонці використано матеріали: tvoemisto.tv , zaxid.net

1990 року у Львові було більше одиниць громадського транспорту, аніж зараз

 

Святослав ТОВСТИГА,

радник міністра інфраструктури України, керівник ГО “За Якісний Транспорт”

 

 

Думки, висловлені в рубриці «Колонки», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію редакції ІА Дивись.info.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: