Як у Львові вдосконалять набір у дитячі садочки

IMG_1852
Фото ілюстративне

Як вдосконалити електронну систему реєстрації обговорили Львові під час громадських слухань.

Згідно зі статистикою, львівські садочки переповненні майже вдвічі, а кожній третій дитині дошкільного віку бракує навчальних місць. Так цьогоріч 1400 дітей не зможуть потрапити у садочки. Попри очевидну актуальність проблеми, слухання були небагатолюдними.

Для участі зареєструвалися лише 34 особи.

 

Обійти систему, або звідки взялися вільні місця

18 липня завершився прийом заяв від батьків на 1 хвилю зарахування. ЇЇ наслідком стало понад 900 вільних місць у садочках. Чому так сталося, намагалася пояснити представниця управління освіти Наталія Клочко.

За її словами, окремі батьки проявляють дива винахідливості, щоб прилаштувати своїх дітей у садочки.

«6339 дітей були зараховані у першій хвилі. Всі батьки, які отримали 5 і 6 червня повідомлення про зарахування, мали можливість впродовж 30 робочих днів, а це 1,5  місяця, принести документи і подати завідувачу, - говорить пані Клочко. - Подати треба було лише копію свідоцтва про народження та заяву. Медичний огляд можна було проходити впродовж літнього періоду. Станом на 19 число в нас з’явилося 914 місць. Це ті батьки, які не принесли заяви. Чому так сталося? Я, маючи по посаді доступ до бази даних, промоніторила ситуацію і виявила, що батьки постворювали по 3-5 заявок. Цього року кількість фейкових заявок є надто великою. В одному випадку я знайшла повне співпадіння по імені прізвищу адресі і телефону, де були створені 4 ідентичні заявки підряд. Лише відрізняється остання цифра номеру свідоцтва. Це так роблять наші батьки. Але цей батько лише в один садок потрапив, бо має свідоцтво. По інших, фейкових свідоцтвах він не пішов, бо його не взяли. Бо мені телефонує керівник закладу і каже, що прийшли люди з неправдивим свідоцтвом. Їм сказали- «До побачення». Нашим положенням передбачено, що за правдивість створення електронної заявки відповідають батьки.

Щодо пільговиків, то були випадки, коли батьки приходили «здаватися» - тобто зазначили, що мають пільгу, насправді її не маючи. Ми їх ставили у кінець черги», - пояснила Наталія Клочко.

Друга хвиля

23 липня відкрилася функція редагування. Ті батьки, діти яких не потрапили до 1-ї хвилі, отримали можливість до 20 серпня перереєструвати дитину в інший заклад, де є вільні місця.

Також як альтернативу батьки можуть змінити рік зарахування (вже є батьки, які передумали давати дітей у садочок цього року), змінити пріоритетність. SMS-повідомлення про зарахування у 2-й хвилі будуть надходити батькам 21-22 серпня.

Інформацію про списки зарахованих та вільні місця у дитсадках найближчими днями має з’явитися на сайті управління освіти.

Додаткові групи

За словами Наталії Клочко, цьогоріч додатково планується зарахувати у садочки 1200 дітей.

«Це будуть місця, де ми відкриваємо додаткові прииміщення в діючих закладах і тих, які відновлюємо. В нас задіяний проект вивільнення спальних приміщень, де є більше ніж 50 кв.м. Тому ми там робимо групові приміщення на 21 дитину. Купуємо триярусні ліжка, вони є невисокі. Ми вивчали європейську практику – тут нічого крамольного немає. Понад 500 дітей піде у ці групи. Будемо добирати персонал, додавати штатні одиниці», - розповіла Наталія Клочко.

Читайте також: У Львові змінилися правила прийому у ДНЗ: як і чому в першу чергу зараховують за «пропискою»

Загалом до кінця 2018 року у дитсадки Львова планують зарахувати 8400 дітей.  Попри це, 1400 дітей цьогроіч у садочки не потраплять. Тому за 2018-2020 роки заплановано відкрити 55 груп, зокрема вони будуть у Винниках, та садочках на вулицях Олесницького, Зубрівській, Копистинського, Дорога Кривчицька, Грінченка, Виговського, Чижевського, Медової печери, Сяйво, Білогорща.

Вдосконалити систему

Наразі, в управлінні освіти працює робоча група, до якої входять працівники управління, керівники садочків, депутати, представники громадськості. Вона має підготувати зміни до положення про реєстрацію і виправити ті недоліки, які зараз є очевидними. У вересні положення мають винести на громадське обговорення.

«Ми працюємо над тим, щоб відкрити списки зареєстрованих, коли батьки реєструватимуть свою дитину, вони бачитимуть перелік тих, хто зареєструвався перед ними. Також розробляється технічне удосконалення, щоб пільговики відповідно до квоти у списках в садки були на перших позиціях, і інші батьки могли це бачити. Також ми готові змінити дату початку реєстрації із 2 січня на 1 вересня, як це просить громадськість, але ця норма може запрацювати тільки з наступного року», – розповіла Наталія Клочко.

Читайте також: Вчить Львів, а платять інші. Як змінилися правила прийому дітей до міських дитсадків

За її словами, продовжується обговорення ідеї перенести прийом документів від батьків у ЦНАПи. Наразі у мерії прийшли до висновку, що це призведе до зайвої бюрократизації, адже документи зрештою все одно потраплятимуть у садочки. Втім частина учасників слухань, з цим не погодилася.

Найбільше дискусій викликало контраверсійне рішення ЛМР про першочергове  зарахування у садочки дітей зі Львова. У мерії переконані у своїй правоті.

«Так, це були обурення, багато крику, але перепрошую. Якщо батьки живуть навпроти дошкільного закладу, а мама не може піти на роботу, тому що діти з Грибович, Сокільників, і довколишніх сіл, ходять в наші садочки… Ми вирішуємо цю проблему і ми її вирішимо. Була ухвала сесії про субвенції і буде таки порядок. В першу чергу львівські діти підуть, у другу - всі решта. Друга і третя черга є без винятків, тут вже не враховується місце проживання. І не потрібно бігти з документами від сусідів, ЖЕКу, бо зараз люди масово намагаються довести, що вони живуть у Львові. Діти будуть зараховані згідно з реєстрацією», - заявила Наталія Клочко.

Втім, учасники слухань запропонували інший шлях – розширити перелік документів, які свідчать, що батьки мешкають у Львові. Насамперед йдеться про довідку про сплату податків у Львові, а також договори оренди житла, сплату комунальних послуг.

А тим часом, на зарахування у садочки, на 2019 рік вже зареєстровано 6420 дитини. На 2020  рік - 3021 дитина. В управлінні освіти кажуть, що народжуваність зменшується, але наразі не беруться стверджувати, що у наступних роках кількість зареєстрованих буде меншою ніж у  цьому році.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: