Чи зросте нинішнього року в Україні середня зарплата до 10 тисяч гривень

06a7764-zarplaty-v-ukraine-rect-f4d1218244fd67264e790027465c80c7

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що в Україні реально до кінця року підвищити середню заробітну плату до 10 тисяч гривень. За його словами, цьому сприяє економічна політика, зокрема в контексті дерегуляції і боротьби з тіньовими схемами.

Чи є економічні підстави для зростання середньої заробітної плати, ІА Дивись.info запитала в експертів.

Анатолій Амелін, директор програми «Економіка» Українського інституту майбутнього:

– Насправді заяву Гройсмана я більше розглядав би як політичну, що напряму не впливає на формування росту заробітної плати. Фактор, який впливає на ріст заробітної плати, – це ріст економіки, насамперед, це запит на нові трудові місця, тобто запит на робітників, яких треба наймати, і відповідно, запит на трудові ресурси.

Фактор, який впливає на ріст заробітної плати, – це ріст економіки, насамперед, це запит на нові трудові місця, тобто запит на робітників, яких треба наймати, і відповідно, запит на трудові ресурси

На жаль, трудова міграція зараз привела Україну до того, що залучати трудові ресурси не так легко. І зарплати ростуть темпами значно вищими, ніж ріст економіки. Важко відповісти на запитання чи зможе в Україні зрости заробітна плата до 10 тисяч гривень, але, у принципі, тенденція до росту є. Повторю, що це не є наслідком рішення Гройсмана, а наслідком економічно ситуації. Українська економіка за підсумками першого кварталу виросла на понад 3%. За таких умов середня зарплата зростатиме приблизно на 7-8%. Але знову ж таки йдеться про те, що ми називаємо середньою зарплатою? Адже якщо ми відштовхуємося від статистичних даних, то маємо одні цифри. Відомо, що 40% української економіки знаходиться у тіні. У Києві, наприклад, якщо найняти будівельників, то зробити це дешевше ніж за 1000 доларів не вдасться. Зрозуміло, що це значно вище за 10 тисяч гривень. У нас немає чітких даних по ринку праці, які б підтверджували адекватність заяв Гройсмана.

– Чи підвищення зарплати не сприятиме тому, що українська економіка ще більше піде у тінь?

– Гройсман напряму як прем’єр не має можливості впливати на заробітну плату. Натомість він може впливати на стимулювання росту економіки. Більше того, якщо є порожні заяви підняти зарплату без попереднього росту економіки, то ми простимулюємо інфляцію.

Гройсман напряму як прем’єр не має можливості впливати на заробітну плату. Натомість він може впливати на стимулювання росту економіки

До прикладу, рік тому відбулося підняття пенсій, зараз знову обіцяють підняти пенсії, підняли мінімальну заробітну плату. Тобто люди отримують більше папірців, але за інфляції вони не можуть на ці папірці купити більше. Тому ці заяви я сприймаю як політичні і популістські. Краще б він зробив заяви, скільки інвестицій буде залучено і скільки робочих місць створено.

– Ростислав Чайківський, економічний експерт, член міжнародних організацій CFA та АССА):

– За умов відсутності реальних реформ уряд займається показухою і грою з числами. Адже тут мова йде не про мінімальну зарплату, а про середню, яка станом на червень становить 9141 грн. В середній зарплаті щороку є чітка сезонність, коли вона найнижча у першому кварталі і росте до четвертого. Це пов'язано з різними факторами, зокрема це збір урожаю в агросекторі та ріст виробництва товарів для населення, яке найбільшу кількість витрат несе саме перед та під час новорічних свят.

За умов відсутності реальних реформ уряд займається показухою і грою з числами. Адже тут мова йде не про мінімальну зарплату, а про середню, яка станом на червень становить 9141 грн

Також на середню зарплату впливають премії, які часто платяться в кінці року. Включаючи і такі, як була в Нафтогазу нещодавно – може, там якраз собі ще якусь виплату організують під ялинку. Чи інші держпідприємства вирішать не відставати.

От, наприклад, 2016 року середня зарплата в січні була 4362, а в грудні вже 6475. У 2017: 6008 і 8777 відповідно. 2018 рік почався з 7711. Таким чином без жодних зусиль уряду, згідно з тенденціями попередніх років, до кінця року середня зарплата виросте вище 10 тисяч. Хоча в січні, найімовірніше, впаде нижче цієї позначки. Але про це голосно вже ніхто говорити не буде.

Віталій Загайний, голова правління Центру Громадянських Ініціатив-ЦеГрІн:

Розмір середньої заробітної плати нормативно не регулюється на відміну від мінімальної, а є лише результатом статистичних підрахунків.

Резонно ставити питання про можливу середню зарплату по країні на рівні 10 тисяч гривень, що може статися через піднесення економіки, створення нових висооплачуваних робочих місць або через скорочення місць з низькою (мінімальною) оплатою праці.

Також, звертаю увагу, що за підсумками першого півріччя 2018 року середня номінальна зарплата по Україні вказана на рівні 9141 грн. за даними державної служби статистики.  За такої ситуації підвищення номінальної зарплати за підсумками року до рівня 10 тисяч цілком можливе, тим більше якщо врахувати оприлюднений Нацбанком прогнозований рівень інфляції на рівні 10%.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: