Сьогодні Левку Лук'яненку виповнилося би 90 років (фото, відео)

uamoment-74-l-photo
Фото проекту Українська Мить

Сьогодні українському дисиденту, автору Акту проголошення Незалежності Україні Левку Лук'яненку мало би виповнитися 90 років.

Український дисидент та екс-нардеп Левко Лук’яненко помер 7 липня після тривалої хвороби. 10 липня, у приміщенні клубу Кабінету міністріввідбулося прощання з Левком Лук’яненком. Потім його поховали на Байковому кладовищі.

Левко Лук'яненко - непересічний український діяч, 27 років провів у радянських тюрмах через політичні репресії, був засуджений до розстрілу, але не зламався. Володимир Яворівський так описував Лук'яненка: «Те, що зробив Левко Лук’яненко – це приклад для майбутніх поколінь. І те, що ми співаємо «душу й тіло ми положим за наша свободу», то Левко справді поклав душу, а ось це днями положив і своє тіло. Вже ми до нього не докричимося, але приклад, його біографія, доля, стійкість залишаться. Він же походив з Чернігівщини, до того ж такої зросійщеної, а у ньому був виколиханий такий дух, така незламність. Йому ж досить було написати лише покаянну. Але ж ні, він відбув своїх 27 літ – найкращих літ свого життя, які він провів по тюрмах, в’язницях, казематах заради України. Як можна це оцінити. Це еталон, а еталон оцінювати не можна». Повну версію спогадів читайте тут.

А тут знайдете спогади самого Левка Григоровича про дні, коли Україна здобувала свою незалежність 1991 року: «... потім ми вийшли на вулицю, трохи помітингували біля Верховної Ради, повернулися в зал, ухвалили важливі постанови, а ввечері на Софіївському майдані був загальноукраїнський мітинг – з’їхалися з усієї України, з усіх областей люди. Тоді були включені всі радіостанції України, і я зачитав для всіх українців Акт проголошення незалежності України. Ось так мені випала така важлива місія ... А потім ввечері пізно повернувся додому, зайшов до хати, а на столі стоять якісь напитки, закуски, і питаю в жінки, що це таке, а вона каже, що це мій день народження, і питається, де мої друзі. Відкриваються двері і заходять члени Центрального проводу Української республіканської партії. Ми відзначили відразу два дні народження – День народження Лук’яненка і День народження України…»

З нагоди ювілею в історичному музеї у столиці відкрилася виставка його імені. Там, серед інших експонатів виставляється навіть знаменита чернетка Акту проголошення Незалежності України, яку Левко Лук'яненко писав просто у першому-ліпшому зошиті.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: