МІП не виключає, що спецслужби РФ читають листування українців у Telegram

630_360_1470194845-2849-telegram

Наразі немає офіційних доказів того, що листування українських громадян у Telegram читатимуть спецслужби РФ за запитом, але небезпека від цього не зникла.

Про це заявив заступник міністра інформаційної політики Дмитро Золотухін на своїй сторінці у Facebook.

«Ми не можемо бути впевнені в тому, наскільки теперішня адміністрація месенджеру Telegram дійсно співпрацює з владою держави-агресора. Наголошуємо на тому, що офіційні українські органи не мають жодних правових важелів впливу на популярні зараз платформи онлайн-комунікацій (Google, Facebook, WhatsApp, Viber, Telegram та інші). Причина у відсутності відповідного законодавства в Україні. Тому наразі немає офіційних доказів того, що листування українських громадян у Telegram читатимуть у правоохоронних органах держави-агресора за запитом. З іншого боку, небезпека цього нікуди не зникла, оскільки природа відносин між Дуровим та ФСБ не зрозуміла», - зазначив Золотухін.

Ба більше, наголосив він, це не заважає ФСБ використовувати Telegram як одну з найефективніших платформ у своїх спеціальних операціях, що спостерігається з травня 2017 року.

Як повідомлялося, 28 серпня з'явилася інформація про те, що месенджер Telegram оновив політику використання особистих даних. Telegram вирішив видавати спецслужбам за рішенням суду IP-адреси і номери телефонів підозрюваних у тероризмі. У компанії пояснили зміну правил новими вимогами європейського законодавства у сфері захисту даних.

При цьому засновник месенджера Telegram Павло Дуров заявив, що нові правила, які дозволяють компанії передавати владі дані про підозрюваних у тероризмі, не поширюються на Росію.

У середині квітня в Росії заблокували Telegram за рішенням Таганського суду Москви. Це сталося після того, як месенджер відмовився передати ФСБ ключі шифрування від листування користувачів.

Виконуючи рішення суду, Роскомнагляд заблокував мільйони IP-адрес сторонніх сервісів, однак відомство не змогло повністю закрити доступ до Telegram.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: