«Ринок свободи»: кураторка розповіла про деталі фокусної теми 25 Book Forum

Screenshot_2

Цьогоріч фокусною темою Book Forum стане тема свободи. Їй буде присвячена ціла низка заходів, дискусій та презентацій. 

Журналісти Дивись.info поспілкувалися з кураторкою фокусної теми «Ринок свободи», журналісткою, дослідницею сучасного мистецтва 1980-1990-х Катериною Яковленко.

Чому саме «ринок» свободи? Що мається на увазі?

Я стала займатись розробкою програми, коли головна тема була вже сформована. У концепції 25 Book Forum зазначено, що тема свободи є основною. Під “ринком” ідеться про ставлення людини до цієї свободи, про те хто і як “торгує” своїми уявленнями про цю свободу, про тиск обставин та політичну кон’юнктуру. Тож, із часом під тиском різних чинників, навіть, “сакральні” для нас речі можуть піддаватися комодифікації.

На мій погляд, тема Ринку Свободи дійсно важлива, хоч і викликає у мене самої неоднозначне ставлення. Адже, здавалося б, хіба можна говорити про свободу у категоріях економічних відносин, і якщо це можливо, то чи означає, що ми апріорі готові цю свободу продати?

[dyvys_blockqoute text="Здавалося б, хіба можна говорити про свободу у категоріях економічних відносин, і якщо це можливо, то чи означає, що ми апріорі готові цю свободу продати?" author=""]

Як на мене це хороше риторичне питання яке виходить із нашої соціально-політичної та культурної дійсності. Ми самі як суспільство піднімали це питання кілька разів протягом всіх років незалежності. Я, як людина зі східного регіону, завжди наголошую на тому, що наприклад, шахтарські страйки 1980-х, що були спричинені економічними умовами, стали опорою для подальших політичних змін. Тодішні шахтарі (і в цьому можна переконатися переглядаючи український хронікальний фільм “Липневі ГРОЗИ”) наголошували на необхідності боротися за власну економічну та соціальну свободу.

Для мене у тезі “ринок свободи” існує чітка критика сучасного популістського політичного дискурсу. Кажучи про популізм, ми часто оминаємо власний контекст. Але, на мій погляд, тема ринку свободи в першу чергу важлива для нас, як для суспільства, у якому існують такі самі проблеми та виклики. Для нас революція продовжується, і щоразу ми стикаємося із ризиком, яким чином маємо завершити цю революцію: еволюцією чи втратою власної свободи.

Читайте також: 5 найочікуваніших книг цьогорічного Форуму видавців

І хоча в українському суспільстві існує суспільний консенсус, що Майдан переміг, на мій погляд, варто не зупинятися та щоразу ставити собі питання: чи це дійсно так? чи дійсно перемогла свобода? яку свободу ми заслужили? чи маємо її? чи виправдані втрати? Це нелегкі та болісні питання, але їх варто ставити собі щоразу, навіть, коли нам здається, що не минуло достатньо часу для цього, або навпаки, коли ми думаємо, що вже все інакше.

Чому, на твою думку, питанню свободи цьогорічний форум присвятив так багато уваги?

Для мене це питання, яке постійно є актуальним. Я розумію, що кожен має свої відповіді — на війні та у повсякденності питання свободи проговорюються різними мовами. І наша задача сьогодні, говорити про різні аспекти свободи, поєднуючи ці різні “лінгвістичні” традиції.

Останнім часом трапилося багато інцидентів, які ставлять наше розуміння свободи під сумнів — наприклад, варто згадати погроми ромів; або ж наприклад, насилля щодо маріупольської платформи ТЮ, яка одна з небагатьох інституцій у місті займається культурним розвитком та ініціативами. Таких прикладів в Україні, на жаль, чимало. Насилля породжує насилля. Але чи не витісняємо ми цим насиллям власну свободу? Чи не віддаляємося від неї?

[dyvys_blockqoute text="Останнім часом трапилося багато інцидентів, які ставлять наше розуміння свободи під сумнів — наприклад, варто згадати погроми ромів; або ж наприклад, насилля щодо маріупольської платформи ТЮ..." author=""]

Крім того, ми часто говоримо про свободу вибору, але чи не варто поговорити й про «тиранію» вибору — про те, що нас змушують (політичні, соціальні, медійні, економічні та культурні обставини) постійно обирати, у тому числі нашу власну ідентичність. Про це вдало пише у своїх дослідженнях психоаналітикиня Рената Салецл, яка зауважує, що вибір викликає в нас більшу тривожність та страх, аніж відсутність вибору. Вона описує цю проблему вибору на різних прикладах, у тому числі на прикладі таких абстрактних категорій як любов. Але ідентичність - це не абстрактна категорія. Сьогодні, як в принципі і багато років до цього, це важливий політичний інструмент, “гаряча” тема для пропаганди та популізму. Але поміж тем - це і особисті трагедії, щоденна боротьба за власне право на свободу. І про це так само варто говорити, апелюючи до теми ринку свободи.

Які акценти будуть на форумі з цієї теми в контексті запланованих дискусій та презентацій?

В рамках фокусної програми відбудеться шість подій. Перша дискусія відбудеться 19 вересня об 11:00 та буде присвячена темі свободи в Інтернеті. Як на мене це одна з важливих та гострих тем, якій ми не так багато приділяємо уваги. Назва “DATA SUPERMARKET: КУРАТОРСТВО В ІНТЕРНЕТІ, СВОБОДА ВИБОРУ ТА ДОСТУП ДО ІНФОРМАЦІЇ” відсилає одразу до багатьох питань - свободи слова, створення фейків та маніпуляції суспільною думкою в Інтернеті. Цю тему обговорюватимуть Катерина Сергацкова, головна редакторка сайту «Заборона»; Отар Довженко, журналіст та медіаексперт, викладач Українського католицького університету, член Незалежної медійної ради; Віталій Мороз – керівник відділу нових медіа ГО «Інтерньюз Україна», до речі співавтор книжки «Слова та війни», що вийшла у 2017 році та опублікована українською та англійською мовою онлайн. Модератором зустрічі стане керівник проекту «Інтерактивний Львів» Центру міської історії Тарас Назарук.

Наступного дня ми поговоримо про довіру до суспільних інституцій. Йтиметься як про громадянські та волонтерські платформи, а також про релігію та віру як таку.

Читайте також: Дискусії, презентації та тонни книг: топ-5 подій Форуму видавців у Львові

Важливою темою фокусної програми стане критичне мислення на ринку свободи. Ми також обговорюватимемо культуру та надбання 1990-х, питання Донбасу та його розвиток та свободу. Логічним завершенням фокусної програми стане дискусія щодо історії та пам’яті на ринку свободи.

Хто буде основними спікерами?

Одна з важливих гостей - американска історикиня Марсі Шор, чия книжка “Українська ніч” про Майдан вийшла цього року в українському перекладі. Як на мене, її погляд на події в Україні достатньо цікавий, він інший і різниться від того, як ми самі дивимося на наші події. Ця книжка в першу чергу - пояснення для західного читача про те, що сталося. І Марсі Шор професійно та тонко вибудовує своє пояснення, вплітаючи історичні паралелі та створюючи важливі ремарки.

Марсі Шор стане учасницею дискусії щодо політики пам’яті та інтерпретації історії. Разом з нею на цю тему говоритимуть українська історикиня Ірина Склокіна, яка, як на мене, сьогодні є однією з найбільш цікавих авторок та дослідниць, що займається піздньорадянською історією, а також письменники Ігор Померанцев та Андрей Грицман. Модеруватиме зустріч дослідниця зі Львова Ірина Старовойт, яка декілька років редагувала відповідну рубрику у виданні “Україна модерна”.

Чому у фокусі цієї теми обрали, зокрема, питання Донбасу?

Для мене особисто це питання одне із найбільш важливих. Міркуючи про свободу ми не можемо оминути війну на сході України. Це те - з чим кожна людина стикається кожного дня і стикатиметься ще багато років, опісля того, як війна завершиться.

[dyvys_blockqoute text="Я вже не пам’ятаю, кому належить ця думка, але я так само впевнена, що питання української свободи (культурної, політичної, соціальної) вирішується у першу чергу на Донбасі та завдяки йому" author=""]

Я вже не пам’ятаю, кому належить ця думка, але я так само впевнена, що питання української свободи (культурної, політичної, соціальної) вирішується у першу чергу на Донбасі та завдяки йому. У дискусії йтиметься лише про один аспект - про територію та спільноту; політику та стратегії виживання. Але “питання Донбасу”, звісно, цими темами не обмежуються. Так само варто говорити і про полонених, і про насилля в армії, і про проблеми переселенців, і про місце жіночої історії у переможному гранд-наративі, який існує в наших медіа. Від того наскільки точно і детально ми проговоримо всі ці проблематичні аспекти, залежатиме, власне, наша свобода.

Чи йтиметься про буквально свободу і несвободу (ув’язнення), та в якому контексті?

Я думаю, що ця проблематика дуже важлива. Але, на мій погляд, питання несвободи та політичних ув’язнених краще не обговорювати, а піднімати на іншому рівні. Розголос важливий, але на мій погляд, дія більш важлива - дія у якості петиції, мітингу, присутності на судах, написання листа підтримки українським політв’язням. Формат дискусії завжди є чимось широким, а у таких питаннях варто та необхідно заглиблюватися у контекст, розглядати конкретні справи, говорити про конкретні речі: проговорювати звинувачення, говорити про деталі, звертати увагу на те, як просувається слідство. На жаль, для цього замало 45 хвилин, які відводяться на кожну з тем. Це тема - щоденної роботи та щоденної уваги.

Спілкувалася Валерія ПЕЧЕНИК

ІА Дивись.info є офіційним інформаційним партнером 25 Book Forum (Форуму видавців у Львові), який триватиме 19-23 вересня цього року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: