Безпека на дорогах: як на Львівщини працюють над зменшенням кількості ДТП (фото)

IMG_4366

Сьогодні, 25 вересня, у Львівській обласній державній адміністрації відбулася дискусія щодо безпеки дорожнього руху, в якій взяли участь представники громадськості, чиновники та поліцейські. 

Учасники дискусії розглянули ефективні заходи забезпечення безпеки дорожнього руху та обговорили актуальні проблеми, передає кореспондент Дивись.info.

Як зазначив голова Львівської ОДА Олег Синютка, за останні три роки на Львівщині зробили дуже багато заходів, які пов’язані з інфраструктурою і багато із них за підтримки світових партнерів ЄІБ та ЄБРР.

«Але завжди поруч із покращенням інфраструктури, постає надзвичайно важливе питання – питання безпеки. Не може не тішити інформація, що смертність на дорогах у порівнянні до відповідного періоду минулого року йде на суттєве зменшення. Попри те, смертність на дорогах залишається високою. І те, що ми розпочинаємо тут на Львівщині Всеукраїнську акцію «Свідомі пішоходи», свідчить про важливість і актуальність даної проблеми», - сказав Олег Синютка.

«І я б хотів, щоб вирішення цієї проблеми стало спільною справою різних дотичних структур, не лише органів влади чи поліції, але обов’язково справою громади.  Я переконаний, що коли ми піднімемо великий пласт освіти, інформаційної безпеки – ми швидше зможемо переконати і досягнути успіху серед мешканців нашої області», - додав він.

Своєю чергою, заступник начальника управління – начальник відділу експлуатаційного утримання автомобільних доріг та штучних споруд управління дорожнього господарства департаменту дорожнього господарства, транспорту та зв’язку облдержадміністрації Микола Одиноцький відзначив, що починаючи від 2016 року на Львівщині активно нарощують заходи, спрямовані на покращення безпеки на дорогах.

«Вже з 2016 року ми починаємо нарощувати заходи щодо безпеки дорожнього руху. Протягом цього часу, ще у 2016 році, було освітлено 50 пішохідних переходів і на основних магістралях Львівської області та основні дороги державного значення, які ведуть до міжнародних пунктів пропуску, зокрема,це і Київ – Чоп, Львів-Радехів-Луцьк, дорога на Івано-Франківськ.

А також у 2017 році ми продовжили цю роботу, - і це ще близько 150 пішохідних переходів. Було також влаштовано 5 опорних об’єктів та 14 камер відеонагляду»,- повідомив чиновник.

Також, за словами Миколи Одиноцького, впродовж останніх років ЛОДА активно впроваджує інформаційні кампанії з безпеки дорожнього руху.

«Так було і 2016, 2017 та 2018 роках. На автомобільних дорогах розміщено білборди з інформацією щодо обмеження швидкості руху та наслідки, які можуть статися. Також в кінотеатрах Львова запущено інформаційні ролики щодо безпеки дорожнього руху», - пояснив Одиноцький.

На його думку, активна інформаційна кампанія дасть позитивний результат і в наступному році будуть суттєві зменшення по кількості ДТП в області.

Експертка з комунікацій та кампаній з безпеки дорожнього руху (КЕ) Рамона Лупу  розповіла, що дана інформаційна кампанія «Віч-на-віч» щодо безпеки дорожнього руху організована в шести регіонах України, зокрема, це Львівська, Хмельницька, Івано-Франківська, Харківська та Житомирська області, та у двох містах – Київ та Одеса.

За її словами, кампанія спрямована в першу чергу на водіїв віком від 30-45 роківта її основною метою є звернення до емоцій цих водіїв, до їх відповідальності, адже вони несуть відповідальність також перед дітьми та сім’ями.

Водії повинні зважати на те, що перевищення швидкості є однією з основних причин ДТП. Основні слогани кампанії – «Не жени!» та «Зважай!».

Згідно з повідомленням Нацполіції, в Україні кожні три хвилини відбувається ДТП і 50% цих ДТП стається саме через перевищення швидкості.

На дискусії також був присутній керівник патрульної поліції Львівської області Роман Пилипенко, який розповів, що на Львівщині спостерігається тенденція до зменшення кількості ДТП.

«Відтак, за 9 місяців 2018 року, у порівнянні із минулим роком, спостерігаємо зниження кількості ДТП загалом та із потерпілими. Звичайно, це не ті цифри, які ми б хотіли бачити», - сказав Роман Пилипенко.

Проте, керівник патрульної поліції Львівщини наголосив, що на жаль, відсутній правильний алгоритм дій, за яким має діяти поліцейський в окремих випадках.

«Більшість присутніх знає, що поліція вже майже 4 роки не має права вимірювати та контролювати швидкість на дорогах. Так, знизили допустиму швидкість в населених пунктах, - 50 км/год, але контролювати цього не можемо. Так само ми можемо поставити через кожен кілометр поліцейського або патрульного, чи представника групи швидкого реагування з поліції», - наголосив Пилипенко.

Якщо брати пішоходів, то за словами керівника патрульної поліції, також дуже сумна статистика. «При тому, що йде зменшення кількості постраждалих пішоходів та кількість ДТП за участю пішоходів також зменшилось, штраф, який має сплатити пішохід за порушення правил дорожнього руху, це лише 51 гривня за наявності у пішохода документів.

А якщо через 3 години ми не встановлюємо особу порушника, змушені його відпустити. То про який порядок  та про безпеку на дорогах ми можемо говорити, коли наше законодавство зв’язало нам руки. І ми реально нічого не можемо зробити, адже сьогодні відсутній алгоритм, як має діяти поліцейський в деяких випадках», - пояснив Роман Пилипенко.

Додамо, зустріч відбулася в межах інформаційної кампанії «Віч-на-віч» реалізації проекту  технічної допомоги Європейського інвестиційного банку за підтримки проекту «Модернізація та підвищення безпеки дорожньої мережі в Україні» та в межах Всеукраїнської акції «Свідомі пішоходи» за підтримки Міністерства інфраструктури України.

Як ми вже писали, Львівщина лідирує за кількістю ДТП за участю авто на єврономерах.

Крім того, за півроку на дорогах Львівщини у дорожньо-транспортних пригодах загинули 123 особи – і це абсолютний антирекорд по Україні. Натомість 1154 людини лише на Львівщині було травмовано.

Інфографіку щодо кількості ДТП та на яких дорогах  гине найбільше людей дивіться за посиланням: Смертельний рейтинг: чому на українських дорогах гинуть тисячі (інфографіка)

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: