Психотерапевт розповіла про вплив соціальних мереж на психічне здоров’я

Sotsialnye-seti-vliyanie-na-homo-sapiens
Фото ілбстративне. Джерело: blog.allo.ua

Сьогодні, 10 жовтня, відзначають Всесвітній день психічного здоров’я. З цієї нагоди журналісти Дивись.info поцікавилися у фахівців, а чи впливають соцмережі, які стали великою частиною нашого життя, на нашу поведінку на психічне здоров’я.

За даними GlobalWebIndex на січень цього року, в середньому люди по всьому світу так чи інакше користуються інтернетом по 6 годин на день. У травні компанія ТОВ «Тейлор Нельсон Софрез Україна» оприлюднила результати свого дослідження щодо найпопулярніших сайтів в Україні. У першій трійці – пошуковик Google та дві соцмережі – YouTube і Facebook. Про те, як соціальні мережі змінюють наш психічний стан на поведінку, говоримо із психологом, психотерапевтом Анною Мозговою.

Брак уваги

«На сьогоднішній день уникнути впливу соціальних мереж на повсякденне життя вдається, скоріше, меншості, і це не дивно, - говорить фахівчиня. - Соціальні мережі як такі - це особливість нашого часу, практично – умова ефективної соціальної адаптації. Так, вони дозволяють нам жити «швидше», а отже, встигати більше, не витрачати на деякі процеси багато часу. Але водночас, ми платимо за це більшим розфокусуванням уваги. Оскільки нашому мозку треба більш швидко реагувати на подразники, він привчається швидко «перемикатись», і зосереджуватись на чомусь одному стає важче.

Тому перший фактор впливу (соціальних мереж на нашу психіку), який можна виділити – це більше навантаження на мозок, потреба швидко переключатись, і як наслідок – проблеми з зосередженням уваги. Підтверджує це хоча б те, що в останні роки дітей з синдромом дефіциту уваги стає все більше».

«Живе» спілкування

«Другий фактор – це можливість швидко задовольнити потребу в спілкуванні, не докладаючи зусиль. А відтак, подекуди, втрачається цінність спілкування. З одного боку – це зручно, і часто виходить в плюс: можна отримати інформацію швидко і легко. З іншого боку – це суттєво відображається на якості дружби в наш час. Особливо для мешканців великих міст, задіяних цілий день на роботі, яким набагато легше «перекинутись» повідомленнями у Фейсбуці, ніж зустрітись за кавою.

Таке спілкування, з одного боку, дозволяє жити без кордонів, а з іншого боку – зменшує «живе» спілкування, цінність якого неможливо переоцінити. А що стосується пар, які складаються в такий спосіб, тут можна взагалі чекати великої кількості проблем у подальшому спільному житті».

Ідеальні акаунти

Психолог додає, що соціальні мережі також стали способом отримати схвалення інших людей: «Соцмережі задовольняють потребу не лише в спілкуванні, а й у визнанні. «Лайки», приємні коментарі, підбадьорюючі оцінки – все це додає нам відчуття визнання та прийняття від інших. Однак, такий шлях забезпечувати одні з базових людських потреб – доволі хиткий. Адже, так само просто і швидко в соціальних мережах можуть знецінювати, ображати, виносити поверхневі судження, особливо не розбираючись.

Читайте також: Колонка психотерапевта: Гармонійні сімейні стосунки – які вони?

Якщо нашого співрозмовника фізично немає поруч, ми не можемо відчути чогось до нього, зрозуміти справжні наміри, натяки тощо. Тому, тут легко як отримати визнання, так і втратити його. Це як подарунок, який неможливо привласнити, оскільки будь-якого моменту його можуть забрати.

Виходячи з цього,  ми часто можемо зустріти «несправжні» акаунти. Ідеальні, причепурені, такі, з яких на нас дивляться виключно усміхнені обличчя володарів нагород, підкорювачів вершин, отримувачів насолоди від кожної хвилини. Саме цей фактор впливу соціальних мереж я б назвала найбільш небезпечним. При чому – для обох сторін.

Для тих, хто дивиться на такі акаунти – це, найчастіше, почуття провини, невідповідності, меншовартості.  Вони намагаються порівнювати своє життя з тим, на кого дивляться і, безперечно, програють. Інколи це має мотивуючий ефект, але він триває недовго і, подекуди, закінчується депресією. Для того ж, хто веде подібні акаунти – це не менш загрозливо. Адже, привчившись показувати лише позитивні моменти, переживання, соціально-схвальні речі, вони водночас звикають приховувати справжнє «Я». Яке, як і в будь-якої здорової живої людини, буде мати як позитивні, так і негативні аспекти, свої переваги та свої недоліки. Але зумисне приховування другої сторони себе робить її (часто підсвідомо) надміру соромним і приводить до важких внутрішніх страждань.

Читайте також: Що таке посттравматичний синдром і чому українцям варто звернути на нього увагу

Хоча для окремої категорії людей, через їхні особливості, соціальні мережі – єдиний спосіб себе проявити. Тому казати однозначно, мають вони більше позитивний чи негативний вплив – неможливо. Для кожного він буде свій. В оптимальному випадку, перебування в соціальних мережах має приносити помірну користь, задоволення, таке задоволення вищеназваних потреб, яке можна отримати і в реальному житті, і, бажано, не впливати на якість цього самого реального життя (навіть у випадку блогерів)», - підсумовує психотерапевт Анна Мозгова.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: