Як Росія поставила жирний хрест на Мінських угодах та навіщо «йшов» Луценко

45935600_2254586791481892_4667048950031712256_n
Фото https://www.facebook.com/novoyevremya/

Про підсумки минулого насиченого політичного тижня й прогнози на наступний читайте в огляді політолога Миколи Давидюка.

Фейкові вибори в ОРДЛО

Проведення фейкових псевдовиборів на окупованих територіях Росія використовує для легітимізації визначених Кремлем нових ватажків. Це Росії потрібно для того, аби замістити ліквідованих там ватажків, аби підняти свої ціни в переговорах, мовляв, «у нас є обрані так звані лідери». Таким чином Росія має надію підняти свої ставки на переговорах.

Читайте також: Навіщо Росії фейкові вибори в ОРДЛО

В той же час, це – жирний хрест на Мінських домовленостях, тому що РФ вкотре наплювала, причому цього разу достатньо брутально, на взяті на себе зобов’язання по Мінську. Це доводить також те, що Росія прагне провадити свою політику незалежно від тих зобов’язань, які бралися перед цим.

«Євробляхи»

Закон про єврономери не задовільнив ні власників ввезених авто, ні кардинально не дав проекту наповнення українського бюджету. Закон Южаніної є чимось опосередкованим, вигідним в основному її політичному шефу, який водночас є одним з найбільших імпортерів авто з Азії. А саме ці нові авто є найбільшими конкурентами вживаних автомобілів з Європи.

Тому сьогодні ми в суспільстві не бачимо ані політичного спокою серед власників авто, які готові були би приймати нові правила, й не бачимо тої хвилі інвестиційної привабливості, яку можна було б створити завдяки цьому закону.

Фото: facebook.com/oleksii.kushka

Читайте також: Лідер «євробляхерів» на знак протесту спалив свій Land Rover

Питання з точки зору влади було проведене вдало, адже вона не отримала масових протестів. Ринок українських автомобілів (ні виробники, які вже майже відмерли й застаріли) не отримав нової хвилі життя. Ми не провели закон про електромобілі, наприклад, про скасування мита на них, аби оновити свою автомобільну інфраструктуру. Тож, закон був покликаний виключно для того, аби загасити пожежу, яка виникла непланово для самої влади, бо проривним він точно не став.

«Відставка» Луценка

Відставка Луценка стала дуже вдалою, продуманою піар-акцією, яку Юрій Віталійович, як один із найдосвідченіших політиків у країні, провернув під час дуже важливого візиту до Верховної Ради. Там він виглядав набагато впевненіше ніж, наприклад, його візаві Арсен Аваков. Луценко зрозумів, що для того, аби не брати на себе відповідальність за нерозслідування вбивства Катерини Гандзюк та за відсутність покарання замовнику цього злочину, він вирішив зіграти у тонку політичну гру, розуміючи, що президент не підпише його відставку. Також він розумів, що Верховна Рада не проголосує за його відставку, аби не дати йому почати опозиційну політичну кампанію.

Тому він вдало зіграв, отримав свої політичні бонуси, «вмив руки» і сьогодні насолоджується зоною комфорту, уникнувши реальної критики за відсутність покарання членів команди Януковича, за відсутність повернення тих сум, про які говорили під час Майдану, за відсутність покарання злочинцям у сьогоднішній владі. Тобто він грається своєю відставкою, шукаючи для себе преференції та у такий спосіб уникає конструктивного діалогу, наприклад, щодо реформування самої генпрокуратури.

Міністерство для ветеранів

Також достатньо важливим є сьогодні для України створення міністерства по справах ветеранів. У силу певної політичної турбулентності та можливості зміни влади треба розуміти, що проросійський блок такого міністерства створювати не буде, а ці люди повинні бути захищені. Особливо мова йде про захист тих, хто постраждав, хто захищав Україну. Бо якщо прийдуть до влади сили, які фінансуються з Росії, зрозуміло, що жодної допомоги реалізовано не буде. Тому вже зараз треба максимально на законодавчому рівні потрібно убезпечити ветеранів.

Протести під Кабміном мають свою логіку, вони звучали, їх видно, бо це чесні люди, які вийшли вимагати справедливо заслужених політичних рішень. Скоріше за все, уряд піде їм назустріч, але дуже важливо сьогодні підібрати вдалу кандидатуру, яка задовільнила б і політикум, і протестувальників і, найголовніше, могла б реалізувати успішний кейс на даній посаді.

Екологічне лідерство

Тим часом Львівщина демонструє екологічне лідерство. Депутати Славської ОТГ прийняли рішення про заборону використання поліетилену на території населеного пункту, а також зробили звернення до Верховної Ради про вдосконалення екологічного закону. Насправді питання надзвичайно важливе в силу того, що це один зі світових викликів і кількість поліетилену, наприклад, у світовому океані дорівнює порядку 165 млн тонн.

Читайте також: У Львові обмежили використання поліетиленових пакетів

І для Славська, як одного з туристичних напрямків, це надзвичайно важливо і з медійної точки зору, і з точки зору створення трендів, яким слідуватиме країна. Львів слідом за Славськом також прийняв рішення рекомендувати підприємцям відмовлятися від поліетилену (ред.)

Такі ініціативи, що виникають на Львівщині, корисні для усієї країни та кожного взятого окремо домогосподарства.

Микола ДАВИДЮК,

Ph.D, політолог, директор аналітичного центру «Політика», менеджер виборчих та PR кампаній.  Сертифікований спостерігач за виборами від ОБСЄ, працював на виборчих кампаніях в Грузії – 2013, Іспанії (Каталонія) – 2015 та Киргизстані – 2017. Політичний експерт на українських та міжнародних інформаційних ТБ каналах і радіо (ICTV, EURONEWS, 112, ПРЯМИЙ, ESPRESO, NEWSONE, ГРОМАДСЬКЕ РАДІО, 5 КАНАЛ, КИЇВ ТВ, 1+1, ZIK, 24 ТА ІН.). Автор книги: «ЯК ПРАЦЮЄ ПУТІНСЬКА ПРОПАГАНДА» та засновник Форуму Нових політичних лідерів. В 2017, пройшов курс emerging leaders в Harvard Kennedy School.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: