Стало відомо, скільки проектів подала Україна на Програму транскордонного співробітництва за фінансування ЄС

Karpatskyj-natsionalnyj-pryrodnyj-park
Фото ілюстративне

У рамках другого конкурсного набору Програми транскордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна» отримано загалом 250 проектних заявок.

Як пояснила в коментарі Дивись.info виконавча директорка Асоціації «Єврорегіон Карпати – Україна» Галина Литвин, це вже другий конкурсний набір програми транскордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна», який передбачає відбір невеликих проектів з бюджетом до 60 тисяч євро, спрямованих на співпрацю у сфері промоції історико-культурної спадщини прикордоння та природну спадщина цих місцевостей.

Відповідно, на конкурс могли подаватися проекти, які будуть реалізовуватись в партнерстві з прикордонними регіонами, з українського боку, це Львівська, Івано-Франківська, Закарпатська, Тернопільська, Рівненська  та Волинська області.

«Для нас, Асоціації «Єврорегіон Карпати – Україна», дуже важливо бачити статистику подальших заявок в першу чергу карпатських регіонів, зокрема, Львівської, Закарпатської та Івано-Франківської областей.

І ми дуже тішимося, що насправді відношення цих заявок і в кількості партнерів, які подалися, і в кількості коштів, на які претендують, є значними, що свідчить про високий рівень зацікавленості з їхнього боку», - зазначила Галина Литвин.

«Можна сказати, що 3/4 усіх заявок з України подано карпатськими областями і це для нас великий стимул працювати далі. Якщо говорити виключно про «Єврорегіон Карпати – Україна», то нами було підготовлено 15 проектів для наших органів місцевого самоврядування.

Крім того, ми супроводжували процеси підготовки ще трьох заявок, надавали їм консультації та допомагали в розробці. До прикладу, це проекти для органів місцевого самоврядування Львівської, Івано-Франківської та Закарпатської областей», - пояснила виконавча директорка Асоціації «Єврорегіон Карпати – Україна».

Галина Литвин розповіла, що зі Львівщини зокрема подалися проекти: кулінарний маршрут, промоція дерев’яних церков, які входять до культурної спадщини ЮНЕСКО, в рамках якого будуть розроблені віртуальні тури, відтак ті, хто не має змоги відвідати храм, зможе подивитися, як виглядає він в екстер’єрі.

Крім того, бере участь проект, який передбачає облаштування інфраструктури для неповносправних осіб на території національного парку «Сколівські Бескиди» та будівництво частини бігової доріжки в місті Трускавець і проведення великого транскордонного забігу.

«Загалом тематика проектів дуже широка, адже умови дозволяли реалізовувати проекти, які стосуються промоції історико-культурної  та природньої спадщини.

Тому вже самим цікаво, хто стане переможцями і яка тематика зацікавить експертів, які будуть їх визначати лідерів. Тепер ми із нетерпінням очікуємо процесу оцінки», - пояснює Галина Литвин.

Зараз триває оцінка проектів і в першій половині 2019 року будуть визначені переможці.

Читайте також: На Львівщині облаштують новий туристичний маршрут за кошти ЄС

«Ми тримаємо кулаки за наших 15 та 3 проекти і віримо, що в конкуренції 1 до 3, адже кожен третій має шанс перемогти, вони будуть достатньо професійними для того, щоб втілюватись в життя наприкінці наступного року», - відзначила пані Галина.

За словами Галини Литвин, статистика не показує, скільки подано проектів з України, але показує кількість партнерів з України.

Таким чином з Львівської області таких партнерів є 58, з Івано-Франківської – 29, з Закарпатської – 26, з Волинської - 27, з Тернопільської – 6  та Рівненської – 11.

«З тієї статистики, яку бачимо зараз, то з 250 заявок, орієнтовно 80-90 буде дофінансовано», - додала виконавча директорка Асоціації «Єврорегіон Карпати – Україна».

Читайте також: Карпати мають бути в фокусі європейської та національної влади, – Галина Литвин (інтерв’ю)

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: