Про умови воєнного стану рано говорити, поки не побачимо документ, за який голосуватиме ВР, - експерт

153741

Про те, якими можуть бути обмеження та територія введення воєнного стану, говорить Олександр Мусієнко, Керівник Центру військово-правових досліджень.

Наразі не відомо, чи буде введений правовий режим воєнного стану, оскільки я особисто ще не ознайомився з відповідним указом президента на сайті Адміністрації Президента. На офіційній сторінці відсутня інформація, відсутній указ в електронному вигляді. Тому говорити, що буде запроваджений воєнний стан, зарано. І взагалі не зрозуміло, що буде розглядати парламент. Тому що закон України про правовий режим воєнного стану передбачає, що президент, якщо він ініціює запровадження правового режиму воєнного стану, то він видає указ, який вже затверджує або не затверджує Верховна Рада України. Президент же, як він сказав, звернувся до парламенту щодо розгляду запровадження воєнного стану, тобто трішечки не зрозуміла юридична конструкція.

Читайте також: Що означає введення воєнного стану

Він би мав видати указ, який би вже був оприлюднений і ми би знали, чи він вводиться на окремих територіях, чи по всій Україні, які обмеження чекають на кожного громадянина у зв’язку з введенням цього стану, які інші особливості. Усе це має зазначатися в указі. Поки що я принаймні не бачив і важко говорити, чи дійсно запровадить Верховна Рада Воєнний стан, чи буде знайдена якась конфігурація для посилення повноважень президента або для ухвалення якихось рішень щодо відсічі Російській Федерації, на протидію її агресивній політиці в Азовському і Чорному морях. Чи буде напрацьована якась інша формула, чи таки буде введений воєнний стан.

А якщо буде введений правовий режим воєнного стану, то різниця, що стосується в окремих областях чи по всій Україні, то переважна більшість цього закону буде посилюватися тільки на ті області. Тобто у цих районах, ймовірно, буде запроваджена комендантська година, будуть встановлені додаткові блокпости, на яких будуть перевірятися автомобілі і громадян, які перебувають у цих автомобілях. Буде посилено патрулювання національної поліції, Національної гвардії. Також можливе вилучення автомобілів, транспортних засобів у громадян для потреб Збройних Сил. Також можливе розквартирування військових, якщо немає казарм, немає можливостей, у квартирах чи в інших об’єктах нерухомості, що належать іншим громадянам. Тобто це основний масив. І звісно те, що управління територіями переходить до військових. Можуть створювати військові адміністрації, де управління будуть здійснювати безпосередньо військові люди.

Читайте також: На Львівщині перевірять резервістів

А якщо по всій Україні, то всі ці заходи, відповідно, теж впроваджуватимуться по усій Україні.

Важливо, що стосується заборони виборів, мирних демонстрацій чи внесення змін до Конституції, це буде запроваджено на всій території, якщо навіть воєнний стан буде оголошений в окремих районах.

В грудні ЦВК вже має починати виборчий процес, тобто реєстрація кандидатів, агітація, реклама, проводити зустрічі з виборцями, а це буде заборонено, бо це масові  зібрання. Начебто дата виборів не міняється, але сам виборчий процес відтерміновується майже на місяць. ЦВК не зможе реєструвати кандидатів, якщо виборчий процес зупинять».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: