Кіберполіція попереджає українців про новий комп'ютерний вірус

105617

Якщо ви отримали сигнал тривоги від антивірусу чи фаєрволу, не ігноруйте їх та не відмикайте автоматично.

Департамент кіберполіції Нацполіції радить українцям перевірити власну операційну систему на вірус DarkComet. Покрокову інструкцію оприлюднили на сторінці у Facebook.

«Рекомендуємо перевірити вашу операційну систему на наявність вірусу DarkComet. Для цього необхідно: відкрити командний рядок: затиснути клавішу "Windows" на клавіатурі, потім клавішу "R". Запуститься вікно "виконати", в якому наберіть "cmd" і натисніть ENTER або кнопку OK. Далі, у відкритому командному рядку введіть команду "netstat -nao" і натисніть ENTER. Ви побачите список з’єднань, серед яких вам потрібно знайти з’єднання з хостом 193.53.83.233 та портом 1604 або 81», – радять кіберполіцейські.

Якщо ви знайдете на власному комп’ютері з’єднання із зазначеною ІР-адресою, в поліції рекомендують зв’язатись із ними через форму зворотнього звязку.

Водночас, у кіберполіції надали кілька корисних порад:

  • не працювати та не запускати програми під обліковим записом адміністратора системи;
  • відмовитися від програмного забезпечення або його оновлення, що потребує додавання у «список виключення» систем захисту комп’ютера;
  • оновити антивірусне програмне забезпечення та запустити повне сканування системи та зовнішніх носіїв інформації.

Крім того, якщо ви отримали сигнал тривоги від системи захисту комп’ютера (антивірусу, фаєрволу тощо) перешкоджати діям за замовчуванням антивірусу чи відключати автоматичні оновлення не варто. Не забувайте також оновлювати програмне забезпечення та додатково перевіряти його на авторитетних ресурсах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: