Підсумки 2018: кого втратила Україна 

кенкенкенк

2018 року світ втратив багато видатних особистостей. Померли великі музиканти, талановиті актори, політичні лідери, письменники. Хтось помер після важкої хвороби, хтось — від старості або через трагічну випадковість. 

ІА Дивись.info пропонує згадати відомих українців, без яких світ став тьмянішим.

Леонід Каденюк — 31 січня, Київ

Перший космонавт незалежної України Леонід Каденюк помер у парку Києва до приїзду швидкої допомоги. Леонід Каденюк помер на 68-му році життя. Попередня причина смерті українського космонавта - серцевий напад.

[dyvys_blockqoute text="Про космос я можу говорити годинами, але все одно не можу знайти слів, щоб описати ті емоції, які пережив" author="Леонід Каденюк"]

Відомий уродженець Чернівецької області став першим (і на сьогодні єдиним) космонавтом незалежної України, який здійснив політ у космос. Каденюк був одним з членів екіпажу місії STS-87. Разом із ще п'ятьма космонавтами Леонід Костянтинович провів на орбіті Землі 16 днів (з 19 листопада по 5 грудня 1997 року).

Олесь Терещенко — 12 березня, Київ

Заслужений журналіст України, ведучий UA:Перший Олесь Терещенко помер у 43 роки після довгої боротьби з онкозахворюванням.

[dyvys_blockqoute text="Мені здається, такого рівня журналістом він був тому, що журналістика ніколи не була для нього на першому місці, на першому місці для нього завжди була родина. Він не робив того, за що було б соромно його дітям. А то найвищий ґатунок у професії" author="телеведуча Людмила Добровольська"]

Свого часу Олесь Терещенко був ведучим програми ТСН на телеканалі "1+1", а згодом очолив відділ міжнародних новин. В останні роки працював на національному телебаченні - каналі UA:Перший. Олесю Терещенку було 43 роки.

Владислав Волошин — 18 березня, Миколаїв

29-річний Владислав Волошин, колишній військовий пілот і керівник миколаївського аеропорту, вистрілив собі у груди вдома, у неділю, 18 березня. Він не залишив передсмертної записки, не сказав нічого ні рідним, які були поруч, ні медикам, які ще живим привезли його у лікарню, де він і помер.

Владислав Волошин служив у 299 бригаді тактичної авіації у Миколаєві. На винищувачі Су-25 у 2014 році він здійснив 33 бойових вильоти проти проросійських бойовиків на Донбасі. Влітку 2014 року його літак збили над підконтрольною бойовиками територією.

[dyvys_blockqoute text="Він вижив просто дивом, отримав важкі травми під час катапультування біля самої землі. І ще одне диво - поранений, вирвався з облави до своїх" author="журналіст Юрій Бутусов про порятунок Волошина"]

Після відставки з армії Волошин став заступником директора місцевого комунального аеропорту, який місцева влада вирішила відремонтувати і перетворити на міжнародний. Причинами самогубства Волошина можуть бути проблеми, що виникли у ході ремонту аеропорту.

Андрій Квятковський — 2 травня, Львів

2 травня помер відомий львівський журналіст, один із засновників ще самвидавчої газети «Поступ», а пізніше перший головний редактор щоденного «Поступу» Андрій Квятковський.

[dyvys_blockqoute text="Не пробуй сперечатися з Андрієм. Він не вміє поступатись" author="Іван Юзич про особливість Квятковського"]

Як тільки це стало можливим ще у радянській Україні, Андрій Квятковський відразу ж долучився до створення незалежної преси. Працював у самвидавчому «Поступі», пізніше одним із редакторів «Post-Поступу», у 1997 очолив щоденну газету «Поступ». Багато часу працював редактором на киїських телеканалах СТБ, 1+1, 5 канал та ICTV. З 2013 року працював редактором онлайн-видання Zbruč.eu.

Кіра Муратова — 6 червня, Одеса

Кіра Муратова померла 6 червня. Українська кінорежисер з Одеси пішла з життя на 83-му році. Муратова народилася в Румунії — її батько був росіянином, а матір єврейкою. Під час Другої світової доля занесла Муратову у СРСР.

Спершу Муратова навчалася на філологічному факультеті у Москві, а згодом вступила на режисерський. Кар’єру Кіра почала у 1961-му. Тоді, разом зі своїм чоловіком Олександром Муратовим, вона почала знімати свої перші фільми. Перша самостійна робота Муратової, як режисера та сценариста, — фільм «Короткі зустрічі». При цьому головну роль у цьому фільмі зіграла також Муратова — разом з Володимиром Висоцьким.

[dyvys_blockqoute text="Розповідати, як знімається кіно, — це безглуздо. Це як ви б стали розповідати мені, що таке любов" author="Кіра Муратова"]

У 1971-му Муратова зняла «Довгі проводи», втім побачити глядачі змогли його лише у 1987-му. Фільм був заборонений спеціальною постановою ЦК Компартії України. За понад півстолітню кар'єру зняла більше двох десятків фільмів, завоювала найпрестижніші нагороди на берлінському і американському кінофестивалях.

Іван Драч — 19 червня, Київ

9 червня стало відомо, що на 82-му році життя помер український письменник, перекладач та поет Іван Драч. Поет, перекладач, кіносценарист, драматург Іван Драч народився 17 жовтня 1936 в селі Теліжинці на Київщині.

[dyvys_blockqoute text="Бог все поставить на місце, а ти йому все ж поможи" author="Іван Драч"]

У середині 80-х років його обрали до правління Київської організації Спілки письменників України, потім він став головою правління. В кінці 80-х років поет став першим головою Народного руху України, тричі обирався депутатом Верховної ради.

Читайте також: Російська культура нікуди не подінеться. Її треба інакше сприймати, – Іван Драч (інтерв’ю)

До цього часу він очолював громадську організацію Конгрес української інтелігенції. У 2006 році був удостоєний звання Герой України. На рахунку поета більше 10 збірок, кіноповісті, сценарії.

Левко Лук'яненко — 7 липня, Київ

7 липня помер політв'язень і дисидент Левко Лук'яненко, який 1991 року написав текст Акта проголошення незалежності України.

Читайте також: Левко Лук’яненко розповів, чому Акт проголошення Незалежності зачитував Яворівський

За антирадянську діяльність та прагнення до незалежності України його на початку 60-х років засудили до смертної кари, яку потім замінили на багаторічне ув'язнення. Загалом у радянських таборах Лук'яненко провів понад 25 років.

[dyvys_blockqoute text="Майбутнє України залежить від українців. Хоч би як ворожі сили діяли проти України, Україна достатньо велика, щоб, здобувши державну волю до боротьби, нейтралізувати антиукраїнські плани. Індекс генетичного розуму українців один з найбільших у світі" author="Левко Лук'яненко"]

Він був серед засновників Української гельсінської групи, а на перших демократичних виборах до Верховної Ради УРСР став депутатом. І саме він написав Акт проголошення незалежності. Хоча у незалежній Україні надзвичайних політичних висот він не досяг, залишаючись швидше моральним авторитетом країни.

Богдан Жолдак — 31 жовтня, Київ

31 жовтня пішов з життя український письменник, сценарист і драматург Богдан Жолдак. Митець помер на 71-му році життя. Богдан Жолдак написав понад 10 книг, зокрема «Коли генії плачуть» та «Гаряча Арктика». Останньою стала книга «Укри» про АТО, що вийшла у 2015 році.

[dyvys_blockqoute text="Колись намагався написати про світову війну, але виходила фальш, а про АТО написалося дотепно і динамічно" author="Богдан Жолдак"]

Він також був автором сценаріїв до фільмів «Відьма» (1990), «Козаки йдуть!» (1991) та «Дорога на Січ» (1994). Письменник викладав сценарну майстерність в Київському національному університеті театру, кіно і телебачення ім. І. Карпенка-Карого.

Катерина Гандзюк — 4 листопада, Київ

4 листопада у Києві померла херсонська громадська активістка Катерина Гандзюк, на яку 31 липня скоїли напад, обливши концентрованою сірчаною кислотою. Від опіків у неї постраждало понад 30% поверхні тіла.

33-річна Катерина Гандзюк брала участь у Помаранчевій революції, Євромайдані в Херсоні, раніше працювала в громадських організаціях, а також Управлінні Верховного комісара ООН у справах біженців у Херсонській області. У 2014 році пані Гандзюк працювала у передвиборному штабі Володимира Миколаєнка, який був кандидатом в мери Херсону від партії «Батьківщина». Після перемоги на виборах, у 2015 році Миколаєнко вийшов з партії. Покинула «Батьківщину» і Катерина Гандзюк.

[dyvys_blockqoute text="Чому ми заохочуємо людей до громадської діяльності, але не можемо їх захистити? Біда в тому, що всі ці питання стали риторичними" author="перше відеозвернення Гандзюк після нападу"]

До нападу активістка працювала у міській владі Херсону у якості виконуючої обов'язки керуючого справами виконавчого комітету Херсонської міської ради, а також була радником мера міста Володимира Миколаєнка.

Читайте також: Підсумки 2018: кого втратив світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: