Львівщина політична: яким був підсумок року для керівників міста й області

Untitled collage (3)

2018-й пройшов під знаком наближення президентських та парламентських виборів.

Як це вплинуло на діяльність міської та обласної влад, ми намагалися з’ясувати в очільників Львова та області.

Андрій Садовий, міський голова Львова:

13 років буде в березні моєї роботи міським головою. Період останніх років самий складний для мене, тому що я відчуваю надзвичайно великий політичний тиск. Простий приклад – 60 ревізорів з цілої України приїжджають перевіряти Львів до березня. Я не знаю, в якому місті України було щось подібне. Це означає, що робота багатьох служб буде сповільнена, тому що треба буде працювати з ревізорами.

Постійні «наїзди» на наших колег, той самий Степан Пакіж, якому постійно створюють штучні проблеми, а повинні були б дякувати за ту титанічну працю, яку він робив для громади міста, очолюючи «Львівтеплоенерго». А скільки таких випадків є по Україні.

Тиск надзвичайно великий, тому що нас політична сфера, як правило, монопольно належить тільки маленькій групці людей. Це 0,1%, а 99% українців є заручниками цього  процесу. Я хочу поміняти ту ситуацію, тому відчуваю на собі власне такий шалений тиск людей, які б не хотіли це міняти. Але тоді країни не буде, якщо не буде змін. Я не буду стояти на місці, я буду рухатися вперед, ніхто мені не буде закривати рота, я буду говорити те, що вважаю за потрібне. А область у цій вертикалі, що їм говорять, те вони й роблять.

Читайте також: Підсумки 2018 року: чим можуть пишатися мешканці Львівщини

А взагалі, на моє глибоке переконання, те, що я побачив під час поїздок за останні півроку, Україна має надзвичайно великі шанси для того, щоб показати приклад розвитку в Європі і світі. Ми маємо мудрих людей, частину технологій, яким треба дати нове життя. Ми можемо суттєво збільшувати кількість робочих місць, для цього треба мати політичну волю мінімізувати рівень корупції в країні, просто креативно мислити. Треба просто банально любити людей і працювати для людей. Якщо ти пішов на державну службу, ти маєш працювати на людей, які тебе обрали. А у нас навпаки це є винятком, і тебе ще за це карають, тому що використовують державну службу як джерело надприбутків.

Олександр Ганущин, голова Львівської обласної ради:

На фоні всіх інших областей Львівщина виглядає таким собі політично стабільним острівцем. Для політичної еліти на Львівщині не стало новиною бажання мера Андрія Садового балотуватися. Єдине, що нам шкода місто, якість управління в місті падає,  причому дедалі більше. Міський голова Львова, на жаль, не займається міськими питаннями. Він займається питаннями екуменічними, проблемами Миколаєва, Вінниці, Києва, але точно не міськими питаннями. Я розумію, що йому набридло бути міським головою, бо це вже його третій термін.

Ми зуміли втримати ситуацію на рівні обласної ради стабільною. Прийняли бюджет більше ніж двома третинами голосів і показали, що політична воля вирішувати місцевого значення є, а центральноукраїнські політичні процеси кваліфікуються нами окремо. Для мене особисто не стали несподіванкою поточні рейтинги, які демонструються зараз, основні кандидати президентських виборів у нас йдуть нога в ногу, думаю, березень нас всіх розсудить, зараз рано про щось говорити.

В режимі великої геополітичної події – перспективи отримання Томосу - Львівщина  демонструє хорошу динаміку по кількості парафій, які переходять з московського патріархату до ПЦУ. Я вважаю, що це показник зрілості суспільства.

Читайте також: Підсумки 2018: найгучніші скандали року

Щодо об’єднання громад, ми всередині процесу, тому що ми на обласному рівні не особливо втручалися у процес добровільного об’єднання громад. Для нас доброю ластівкою є вибори в Меденичах, тобто розв’язалася ситуація по Дрогобицькому району. Добре, що затвердили Соснівську об’єднану громаду, пропозицію громади Соснівки, яка виходить за межі Червонограда, тобто показує, що міста можуть виходити зі складу міст і селища виходити з міст. Тобто мають шанс і Брюховичі, і Винники, якщо цим будуть займатися і якщо в них буде бажання виходити з кимось на добровільне об’єднання.

Загалом рік я б охарактеризував як достатньо стабільний, в бюджетному сенсі як рік, який дозволив наростити наші можливості по соціально-економічній і суспільній інфраструктурі і рік, де ми так потихеньку починаємо готуватися до величезної політичної турбулентності зразка 2019 року. Але на те і є вибори, на те є демократія, щоб вони проводилися і думаю нам просто треба зріло цей процес пройти.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: