Підсумки 2018 року: чим можуть пишатися мешканці Львівщини

IMG_1072-2

В останні дні року традиційно підбиваємо підсумки й пригадуємо найцікавіші та найважливіщі події на Львівщині.

Інфраструктура

Цього року на Львівщині сталося кілька знакових подій у сфері інфраструктури, бізнесу тощо. Кілька із них давайте пригадаємо зараз.

«Ворота в Європу»

Бескидський тунель на межі Львівщини та Закарпаття вже назвали найбільшим будіництвом за Незалежності України. Тунель проходить під головним карпатським вододільним хребтом. Тягнеться він 1764 метри буквально всередині гори (її висота – 182 м). Це другий за довжиною (після Лутугинського, який знаходиться на тимчасово окупованій території) залізничний тунель в Україні.

Журналісти Дивись.info побували на об’єкті рівно за місяць до відкриття, тож наші читачі першими дізналися про те, як виглядають результати грандіозного будівництва.

Найбільша сонячна електростанція Західної України

1 листопада на Яворівщині відкрили найбільшу в Західній Україні сонячну електростанцію. Якщо брати потужність першої черги, то в денний період можна було б забезпечувати електроенергією половину Яворівського району. Загалом сонячна станція охоплює 140 га території.

Довгоочікуваний перинатальний

20 квітня у Львові відкрили після тривалої реконструкції обласний перинатальний центр. Фінансування робіт здійснювалося як з обласного, так і з держбюджету. Загалом на будівництво центру витратили за останні два роки з державного та обласного бюджету 123 млн грн. Цьогоріч оновлений перинатальний центр уже прийняв перших пацієнток. Народжувати там почали влітку цього року. Наразі у центрі вже народилося понад 2 тисячі малюків.

Центр оснастили сучасним обладнанням, відновлені перші два блоки розраховані на 70 ліжок. Тут є як зали для пологів, так і операційні. Зокрема, операційні мають стіни з антибактеріального покриття, зроблені за останніми технологіями. Також у них своя система вентиляції, клімат — це повністю герметизовані приміщення.

Військо

Цьогоріч львів'яни мають що пригадати в контексті українського війська. Тому ми вирішили обмежитися лише кількома ключовими пунктами.

Військова міць на вулицях Львова

Цьогоріч 14 жовтня у Львові відзначили масштабним військовим парадом з бронетехнікою. Вражаюче дійство відбулося на пр. Свободи. Маршем пройшли військові ЗСУ, ветерани УПА, добровольці, волонтери та інші захисники України.

Тоді ж, у День Покрови, День українського козацтва, День УПА й День Захисника України склали урочислу присягу на вірність України ліцеїсти Львівського військового ліцею імені Героїв Крут.

Напевно, особливо вражаючою частиною святкування був парад військової техніки, коли бойові машини, такни, БТРи, гаубиці та військові «хамві» повільно проїжджали проспектом Свободи.

Нові умови проживання

Дуже важливим для військових Львівщини стало цьогорічне відкритт кількох перших гуртожитків нового зразка за національним проектом покращення побутових умов контрактників. У Старичах на Яворівщині має з’явитися 8 гуртожитків на близько 2 тисячі осіб. Свята у нових умовах мають зустріби вже 600 контрактників.

Кімнати у гуртожитках розраховані на 3-5 осіб (у казармах переважно на 15), у будівлях є автономне опалення, спільні кухні, пральні, санвузли тощо. Кожен гуртожиток розрахований на 120 осіб.

Культура

Так само, обираючи із десятків важливих культурних подій 2018 року, ми зупинилися лише на кількох.

Книжковому форуму - 25

Кожного року Book Forum Lviv стає все більш масштабним. Цьогоріч він відзначав знаковий ювілей - 25 років. Цьогоріч організатори підготували понад 900 цікавих подій, презентацій та дискусій, а фокусною темою став "Ринок свободи".

А на книжковому ярмарку на львів'ян очікували 250 тонн книжок, зокрема й кілька десятків прем'єр.

Відкриття замку

Цієї осені вперше після багатьох десятиліть Свірзький замок відкрив тематичну кураторську виставку та відкрив власні двері для відвідувачів. Це стало можливим завдяки підтримки Українським культурним фондом розробки проекту ревіталізації замку та території, на якій він розташований.

Різне

Ці події важко об'єднати під спільним тематичним заголовком, однак вони стали важливими і, можливо, ключовими у своїх галузях.

Місце щасливих ведмедів

Цієї весни притулок для ведмедів «Домажир», розташований на Яворівщині, відкрив свої двері для туристів, тепер туди можна вирушити цілою родиною. «Домажир» - це просторі вольєри замість кліток, персональна ветеринарна служба та реабілітація для клишоногих, яких врятували від людської жорстокості в різних частинах України.

Зараз у притулку мешкає кілька звірів, що мали важку долю й потрапили до поля зору волонтерів міжнародного фонду. Зараз притулок відомий навіть за межами України.

Відмова від поліетилену

Цьогоріч спочатку Славська ОТГ, потім Львів і Дрогобич (а далі й інші міста України) почали приймати рішення рекомендувати торговельним мережам обмежити використання поліетилену.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: