Стало відомо, коли в Підкамені на Львівщині відновлять старовинну монастирську вежу (фото)

49621896_2233309840050052_7942326748660629504_n
Фото: Руслан Гуменюк

Про це говорили 9 січня під час робочої наради щодо реалізації проекту «Транскордонний паломницький маршрут як інструмент промоції спільної історико-культурної спадщини в українсько-польському прикордонні».

Він реалізовується у межах транскордонної співпраці карпатських регіонів, основним партнером в Україні є Асоціація органів місцевого самоврядування «Єврогегіон Карпати—Україна».мВідтак, передбачене середм іншого відновлення старовинної вежі Підкамінського монастиря, - розповіли у команді проекту.

За словами виконавчої директорки Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати-Україна» Галини Литвин, відновлення вежі заплановане до 2020 року. Вона також додала, що сам проект транскордонного паломницького маршруту стартував у жовтні 2018 року.

Фото: Руслан Гуменюк

«Цей осінній період став етапом підготовки до реалізації проекту: ми створили проектну команду, провели конференцію-відкриття, де поділилися баченнями яким чином працюватимемо упродовж наступних років. Відповідно кожен з партнерів проекту розпочав діяльність над своєю частиною. Дуже тішимося, що департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА вдалося провести тендер і підписати договір з підрядником, - зауважила вона. - Для себе ми плануємо кошти першого траншу (30% від загальної вартості проекту або понад 340 тис євро для української сторони) використати і відзвітуватися про них упродовж І півріччя 2019 року, аби змогти подати запит уже на наступний транш».

За словами Олександра Ганущина, голови ЛОР, вже через тиждень команда матиме щодо виконання робіт. «Сподіваюся, що в межах півроку ми вийдемо на реалізацію більше третини цього проекту, який плануємо здати в 2020 році. Відтак всі туристи, відвідуючи вежу Підкамінського монастиря, зможуть насолоджуватися краєвидами нашої країни. До речі, очікується, що в добру погоду з оглядової вежі можна буде побачити Почаївську лавру», - зауважив очільник облради.

Фото: Руслан Гуменюк

Крім того, Галина Литвин нагадала, що загалом вартість проекту транскордонного паломницького маршруту – понад, 1,8 млн євро. «Із цієї суми – на реконструкцію монастиря в Підкамені виділено 807 тис євро власне на реставрацію і 15 тис євро на облаштування туристичної інфраструктури, щоб цей об’єкт служив центром паломницького туризму», - розповіла вона.

Читайте також: Карпати мають бути в фокусі європейської та національної влади, – Галина Литвин (інтерв’ю) 

Нагадаємо, в межах проекту «Транскордонний паломницький маршрут як інструмент промоції спільної історико-культурної спадщини в українсько-польському прикордонні» з польського боку планується реставрувати костел Святої Ядвіги в Мокободах і костелу Різдва Пресвятої Діви Марії в Голублі. Проект втілюється Асоціацією «Єврорегіон Карпати - Україна» в Бродівському районі у рамках Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2014-2020.

Нагадаємо, що в рамках другого конкурсного набору Програми транскордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна» отримано загалом 250 проектних заявок.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: