Доленосні події та інформаційні провокації: як стартував політичний рік в Україні

MyCollages

Попри зимові свята перші дні року були багатими на політичні події. Детальніше про них й те, який тон задали вони цьому рокові, розповідає політолог Микола Давидюк.

Томос

Найбільшою подією на початку політичного сезону, зрозуміло, стало отримання томосу. Великі медійні ставки на цю подію робив Петро Порошенко і цим намагався нав’язати свій порядок денний, додавши томос до своєї виборчої кампанії.

Варто відзначити, що велика кількість населення до цього поставилася виключно як до державницької події, до події релігійного характеру, події важливої історичної, але не завжди прив’язаної до особи самого Порошенка.

Фото з сайту Президента України

Тому сказати, що президент збільшив свою електоральну базу чи він зробив ривок у рейтингу, ми на сьогодні не можемо.

[dyvys_blockqoute text="Велика кількість населення до томосу поставилася виключно як до державницької події, до події релігійного характеру, але не завжди прив’язаної до особи самого Порошенка" author=""]

Можна відзначити, що ця подія тримає його в медіазаголовках, дає йому змогу бути обговорюваним і, для прикладу, ці події вибили із медійного порядку денного Юлію Тимошенко. Вона почала ходити до церков, писати про томос, фактично, ставши фоловером подій, які створює Порошенко.

Читайте також: Дивись.info запускає нову постійну рубрику для інформування про перебіг майбутніх виборів

Але останні дані рейтингові (які були підбиті ще до цих подій) демонструють все ж її лідерство.

Інформаційні провокації

Якщо говорити про політичну кампанію, то новорічне привітання Зеленського стало великим подразником для самого Порошенка, дещо вивело його із зони комфорту. Про це говорить досить агресивна реакція його ботоферм в соціальних мережах.

Але міфічні відмовки його команди, мовляв, електорат Зеленського не прийде на вибори, довести його на дільницю буде неможливо, що це молодий електорат і це виключно медійна захопленість, говорять про те, що вони не знають, що з цим робити.

Скрнішот з сайту 1+1

Це доводить й той факт, що всі вони говорять одне й те саме. Це все говорить про їхнє розуміння, що ресурс Коломойського, який може підтримувати Зеленського, робить проекцію на достатньо непогану кампанію, яка не буде обмежена територіально (хоча зараз говорять, що це буде кандидат від сходу), ні медійно, ні фінансово.

Так, окрім привітання, Зеленський почав збирати волонтерів, почав писати свою програму. Не без мінусів, не без фейлів. Ми бачимо, що навіть із набором волонтерів могли бути допущені певні накрутки. З написанням програми теж є кумедний фактаж, який демонструє невпевненість Зеленського у політичних матеріях, адже написання аудиторією його програми  свідчить про те, що у нього програми немає, бачення немає і він буде готовий орієнтуватися на популістичні меседжі, які будуть прописані у нього в коментарях.

Для прикладу, він як експерт в жартах до населення не виходить просто так, а має команду, яка пише йому ці жарти й уже він виносить до аудиторії готовий продукт. Тоді питання – чому в політиці він до населення виходить без продукту, якщо розбирається в політиці? Або інше – він просто у політиці не розбирається й намагається розділити відповідальність, або й навіть уникнути її.

[dyvys_blockqoute text="Порошенко готовий до баталії з Тимошенко, бо вже заготовлені компромати, зрозуміла логіка подій, а щодо Зеленського - ні" author=""]

Зеленського можна серйозно сприймати як кандидата, але поки що не можна сприймати серйозно як президента. Зеленського сприймали як стьоб, але серйозне сприйняття його політиками призвело до того, що частково і населення почало його серйозно сприймати. Порошенко готовий до баталії з Тимошенко, бо вже заготовлені компромати, зрозуміла логіка подій, а тут - ні. Тут не зрозуміло, яким чином буде діяти Зеленський.

Розкачування виборчої кампанії

Наявність бордів та великої кількості медійної реклами ще раз нагадують нам, що свята не заважають президентській кампанії й політики в дуже динамічній але пасивній формі намагаються проводити кампанію. Чому в пасивній, бо дуже часто без власної участі на заготовлених політичних матеріалах намагаються агітувати – у телевізійних роликах, у великій кількості заяв, які дуже часто робляться з пляжів.

Читайте також: Садовий розповів, чи збирається перебиратися з родиною до столиці

Зрозуміло, що це розкачування, а більшу участь у цьому політики будуть брати, коли вже почнеться сесійний тиждень. Пік висування кандидатів у президенти припаде на День Соборності 22 січня. Якраз до цієї дати призначені усі з’їзди партій топових кандидатів, які помпезно стартують зі своїми офіційними кампаніями, будуть висунуті своїми партіями, а можливо навіть і союзними партіями та іншими організаціями вже як офіційні кандидати в президенти.

[dyvys_blockqoute text="Пік висування кандидатів у президенти припаде на День Соборності 22 січня" author=""]

Тому що для основних кандидатів моветон реєструватися першими. Зазвичай першими йдуть кандидати, які не завжди впевнені у своїй перемозі і для яких реєстрація – це вже великий медіапривід, особливо якщо вони роблять це першими.

Плани Путіна

Ще одна дуже важлива подія, яка розгортається не в Україні, але має дуже важливе неопосередковане значення – це стаття, опублікована в Bloomberg про те, що Путін хоче поглинути Білорусь як суверенну державу, «поглибивши їх дружні відносини» на базі старих договорів, але обмеживши серйозно суверенітет даної країни.

Читайте також: Політичні підсумки 2018 року

Це потрібно Путіну для того, щоб гарантувати собі, як мінімум, недоторканість після відходу від влади. Тоді Путін зможе очолити орган двох країн і навіть відійшовши від управління РФ зможе мати певний об’єм недоторканості, який допоможе йому зберігати свій капітал, статус, вплив і персональну безпеку.

Чим це небезпечно для України? Поглинання Білорусі збільшує кордон України з Росією і очікувати удару тепер можна буде і з півночі. Тобто Росія розширює географію імовірної атаки на Україну, при цьому під прицілом одразу буде місто Київ, яке розташоване достатньо близько до білоруського кордону.

Микола ДАВИДЮК,

Ph.D, політолог, директор аналітичного центру «Політика», менеджер виборчих та PR кампаній.  Сертифікований спостерігач за виборами від ОБСЄ, працював на виборчих кампаніях в Грузії – 2013, Іспанії (Каталонія) – 2015 та Киргизстані – 2017. Політичний експерт на українських та міжнародних інформаційних ТБ каналах і радіо (ICTV, EURONEWS, 112, ПРЯМИЙ, ESPRESO, NEWSONE, ГРОМАДСЬКЕ РАДІО, 5 КАНАЛ, КИЇВ ТВ, 1+1, ZIK, 24 ТА ІН.). Автор книги: «ЯК ПРАЦЮЄ ПУТІНСЬКА ПРОПАГАНДА» та засновник Форуму Нових політичних лідерів. В 2017, пройшов курс emerging leaders в Harvard Kennedy School.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: