За перші два тижні ЦВК зареєструвала 5 кандидатів у президенти: що про них відомо

630_360_1516718855-4290 (1)

Станом на 14 січня Центральна виборча комісія зареєструвала п’ять кандидатів на пост президента України на чергових виборах.

Останній день реєстрації кандидатів - 8 лютого. 8 березня 2019 року стане відомий остаточний перелік кандидатів, що братимуть участь у президентських виборах. Саме до цього дня претенденти матимуть право зняти свою кандидатуру.

Пропонуємо переглянути повний список тих, хто йде на вибори, актуальний на сьогодні.

Сергій Каплін, 39 років, депутат Верховної Ради України

У період з 2007 по 2010 рік Сергій Миколайович одночасно працював помічником народного депутата від Партії регіонів Анатолія Кінаха, а також Наталії Королевської, яка тоді входила в БЮТ. У 2012 році Каплін у складі партії УДАР вперше став народним депутатом.

На позачергових виборах у Раду 2014 він знову став нардепом, але вже від фракції «Блок Петра Порошенко» (до 2016 року). 27 січня 2015 року Каплін очолив «Партію простих людей», яку на початку 2016 року перейменував в Соціал-демократичну партію. Планувалося, що нова партія буде робити ставку на партнерство з профспілками.

23 лютого 2016 року у себе в Facebook нардеп повідомив про вихід зі складу депутатської фракції "Блок Петра Порошенко".

Що обіцяє

Сергій Каплін обіцяє підняти мінімальну пенсію до 5 тисяч гривень, зарплату – до 10 тисяч гривень. Обіцянка про зниження ціни на газ у чотири рази теж закріплена у програмі. Студентам гарантує перше робоче місце. Хоче скоротити кількість народних депутатів до 100 та створити народний конституційний орган – Національні збори громадян.

Декларація

Сергій Каплін разом з Сергієм Варламовим володіють торговим знаком «Рух простих людей».

За 2017 рік Каплін заробив 244 130 гривень, 191 тисячу він отримав в якості компенсації оренди житла і майже 40 тисяч компенсації за проїзд. Також в декларації вказана виплата коштів, майже 100 тисяч гривень, за виконавчим листом.

У Полтаві в Сергія Капліна є будинок на 84,2 кв. метра - тип власності не вказано. У Києві з 2017 року нардеп орендує будинок на 203,90 кв. метра. Також в своїй декларації про доходи вказав автомобіль Kia Magentis 2007 року випуску, вартість якого на момент покупки становила 120 тисяч гривень.

Валентин Наливайченко, 52 роки, екс-голова СБУ, лідер партії «Справедливість»

Валентин Наливайченко кілька разів очолював Службу безпеки України – спершу за президентства Віктора Ющенка в 2006–2010 роках, потім після самоусунення президента Віктора Януковича в 2014–2015 роках. У Верховній Раді 7-го скликання (2012–2014 роки) був народним депутатом. Після звільнення з посади голови СБУ влітку 2015 року став різким критиком нинішньої влади України і її членів, звинувачуючи їх у корупції. Підтримував опозиційну до нинішньої влади діяльність колишнього голови Одеської обласної державної адміністрації, перед тим президента Грузії Міхеїла Саакашвілі і його політсили «Рух нових сил», зокрема, брав участь у незаконному перетині Саакашвілі державного кордону України у вересні 2017 року. Також був політичним союзником колишнього прем’єр-міністра, лідерки партії «Батьківщина» Юлії Тимошенко. Власну партію Наливайченко створив 2016 року.

Що обіцяє

Валентин Наливайченко стверджує, що має покроковий план відновлення миру та деокупації частини Донбасу та Криму. Виступає за Україну в ЄС та НАТО. Обіцяє створити резервну добровольчу армію та легалізувати вогнепальну зброю. Молоді гарантує доступні кредити на житло та відкриття власного бізнесу.

Декларація

Колишній голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко задекларував відсутність доходів у 2017 році.

При цьому Наливайченко задекларував земельну ділянку загальною площею 1200 кв. м у селі Михайлівка-Рубежівка Києво-Святошинського району Київської області, якою володіє з 2009 року.

Заробітна плата дружини Олени становила 29,8 тис. гривень. Водночас на її рахунку в банку «Хрещатик» знаходиться 3,2 млн гривень.

Також у власності дружини є квартира в Києві площею 379,4 кв. м, паркомісце в Києві загальною площею 16,9 кв. м (вартістю 50 тис. гривень), земельна ділянка площею 1 тис. кв. м у селі Літочки Броварського району Київської області, земельна ділянка площею 2 тис. кв. м у селі Рожни Броварського району та дачний будинок площею 357 кв. м на ньому. Дружина також володіє 50% квартири в Києві загальною площею 72,9 кв. м, іншою частиною квартири володіє донька Ольга.

Андрій Садовий, 50 років, мер Львова, лідер партії «Самопоміч»

Міським головою Львова вперше став у 2006 році і обіймає цю посаду досі. У грудні 2012 року створив і очолив партію «Самопоміч», хоча громадська організація з такою ж назвою, яку він очолював, існувала з 2005 року. Після усунення від влади екс-президента Віктора Януковича Андрію Садовому пропонували посаду віце-прем'єр-міністра в уряді Арсенія Яценюка, проте він відмовився і оголосив, що «Самопоміч» братиме участь у парламентських виборах. Він очолив партійний список партії, яка потрапила до Верховної Ради, але до парламенту працювати не пішов.

Що обіцяє 

Андрій Садовий пропонує підняти зарплату солдатів української армії до тисячі доларів, заборонити володіння стратегічними об’єктами громадянам Росії та офшорним компаніям. Хоче відновити аеропорти в усіх регіонах та скоротити кількість народних депутатів до 300.

Декларація

У 2017 році кандидат у президенти України, мер Львова Андрій Садовий отримав зарплату у розмірі 491 тисячу 780 гривень.

Читайте також: Львівська міська рада намагається привласнити частину ділянки, де розташована 80 десантна бригада (документи)

Також у ПриватБанку у Садового розміщені майже 4 тисячі гривень.

Як йдеться у поданій декларації, у 2017 році Андрій Садовий заплатив 165 тисяч 210 гривень і 92 тисячі 520 гривень за дві програми навчання у Великій Британії під назвою Pilgrims Coaching for Professionals.

Кандидат у президенти є кінцевим бенефіціаром громадської організації «Інститут Просвіти» у Львові та членом благодійної громадської організації «Інститут розвитку міста». З серпня 2006 року Садовий є власником торговельної марки «Знак «Самопоміч».

З квітня 2014 року Садовий мешкає у будинку площею 660 кв. м і вартістю 4 млн 511 тис. грн у Львові, яким володіє його дружина Катерина Кіт-Садова.

У власності дружини Садового - дві земельні ділянки у Львові площею 702 та 301 кв. м, також вона орендує ще одну ділянку площею 43 кв. м.

Із лютого 2012 року Кіт-Садова володіє автомобілем Merсedes-Benz 2012 року випуску вартістю 667,5 тисячі гривень на дату придбання, і з травня 2017 року автомобілем Skoda 2017 року випуску вартістю 968,7 тисячі гривень.

Також дружина мера Львова є кінцевим бенефіціарним власником ПрАТ «Телерадіокомпанія Люкс» (телеканал «24»), ТОВ «Захід.нет», юридичні адреси яких розташовані у Львові, ДП «Телевізійна і радіомовна компанія Люкс», ПрАТ «Радіокомпанія Люкс», ПП «Вісма-Радіо-ТБ», ТОВ «Контакт-Інформ», ТОВ «Радіо «Континент», ТОВ «Телерадіокомпанія «Радіо великих доріг», ТОВ «Телерадіокомпанія «Белком», які зареєстровані в Києві, львівського ТОВ «Королівський двір» (володіє 49% корпоративних прав).

З 2006 року Кіт-Садовій належать 17089 акцій ПрАТ «Телерадіокомпанія Люкс» номінальною вартістю 170 тисяч 890 гривень, із квітня 2008 року - 1750 акцій ПрАТ «Радіокомпанія Люкс» вартістю 1750 гривень.

У телерадіокомпанії «Люкс» Кіт-Садова заробила за 2017 рік 2,31 мільйона гривень і ще 60,5 тисячі гривень зарплати за сумісництвом у радіокомпанії «Люкс». Готівкою вона зберігає 10 тисяч доларів і 15 тисяч гривень, у ПриватБанку в неї розміщено 2913 гривень.

Віталій Скоцик, 47 років, економіст, екс-голова Аграрної партії України

Свою трудову діяльність починав викладачем у Національному аграрному університеті (з травня 1994 р. по червень 1995). Після цього він працював на посаді директора філії Natures Way Foods (Великобританія), до грудня 1997 року.

Наступною кар'єрною сходинкою стала робота в кампанії American Machinery Company (АМАКО), яка спеціалізувалася на сільгосп тематики. Спочатку Скоцик був на посаді технічного директора, а потім – гендиректора (до 2009 року). У вересні 2009 року Скоцик увійшов до ради директорів найбільшої агрокомпанії LandkomInternational. Акції компанії були представлені на Лондонській фондовій біржі. Вже в листопаді він був призначений на посаду гендиректора, на якій пропрацював до лютого 2012 року. Компанія змушена була припинити роботу через борги перед постачальниками техніки — компанією АМАКО.

Читайте також: Доленосні події та інформаційні провокації: як стартував політичний рік в Україні

У результаті Віталій Євстафійович знову повернувся в АМАКО, де протягом більше двох років (до 2014 року) виконував обов'язки голови наглядової ради.

У вересні 2014 року Віталія Скоцика обрали головою Аграрної партії України, членом якої він був ще із 2009-го. Але у вересні 2018-го його усунули з цієї посади "через порушення статуту" і "дискредитацію керівництва" партії. Сам Віталій Скоцик заявляв про "рейдерське захоплення" партії. У той же час у себе в Facebook Скоцик досі вказує, що є лідером Аграрної партії України.

Що обіцяє 

Віталій Скоцик виступає за недопушення закриття навчальних закладів у містах і селах. Обіцяє розбудовувати державне і недержавне пенсійне страхування. Вважає, що треба здійснити осучаснення та оновлення Конституції. Узгодити взаємовідносини у трикутнику президент-Верховна Рада-Кабінет міністрів. Змінити виборчу систему до наступних парламентських виборів на пропорційну з відкритими списками. Таким був би перший указ кандидата в президенти Віталія Скоцика.

Він також пообіцяв реформувати Верховну Раду так, щоб вона складалася із двох палат. Причому до Сенату мають увійти моральні авторитети нації. Однак висувати їх все одно мають політичні партії.

Декларація

Як свідчать дані Єдиного державного реєстру декларацій осіб, Віталій Скоцик задекларував 2,1 мільйона гривень доходів і 250 тисяч доларів готівкою в 2017 році.

При цьому 125 305 гривень становила заробітна плата на основному місці роботи в Аграрній партії, 19 242 гривень – робота за сумісництвом у Національному університеті біоресурсів і природокористування (НУБіП) і 2 045 000 гривень – дохід від заняття підприємницькою діяльністю.

З грошових активів на власному банківському рахунку кандидат має 689 187 гривень, 30 тисяч доларів і 250 тисяч доларів готівкою у спільній власності з дружиною Тетяною.

В особистій власності самовисуванця є автомобіль Infinity QX80 2015 року вартістю 1,8 мільйона гривень, житловий будинок площею 187,5 кв. м. і 2 земельних ділянки площею 1501 кв. м. і 1000 кв. м. в Київській області, спільно з дружиною володіє квартирою в Києві площею 67,4 кв. м.

На дружину Скоцика вказаний автомобіль Volkswagen New Tiguan 2017 року вартістю 1,4 мільйона гривень, 3 земельних ділянки в Київській області площею 4 486 кв. м., 2 500 кв. м., 2 095 кв. м. та житловий будинок 1419,2 кв. м.

З нематеріальних активів Скоцик володіє авторським правом на книги «Як нам жити в епоху змін» і «Виклик і відповідь».

Ігор Шевченко, 48 років, юрист, екс-міністр екології

Працював у кількох юридичних фірмах, а до 2007 року був засновником і керівником юридичної компанії «Шевченко, Дідковський і Партнери», потім продав свою частку у фірмі і займався громадською та благодійною діяльністю. Також очолює чотири громадські і благодійні організації.

Свій шлях в політиці Ігор Анатолійович почав із створення Мерітократичної партії в 2010 році, а вже у 2012-му – очолив її. Шевченко пробув на посаді керівника Мерітократичної партії лише рік, а вже в травні 2016 заявив про припинення свого членства.

Після цього в різні роки він встиг попрацювати радником прем'єра по залученню іноземних інвестицій, позаштатним радником губернатора Одеської ОДА Михайла Саакашвілі. 2 грудня 2014 року в уряді Арсенія Яценюка Шевченко очолив міністерство екології та природних ресурсів. Однак незабаром навколо нової посади політика виник гучний скандал – в уряді його звинуватили в зловживанні робочим положенням.

Що обіцяє 

Ігор Шевченко пропонує народу газ та вугілля за собівартістю, безкоштовну медицину та освіту, бізнесу – скасування ПДВ і помірні ставки податків. Хоче зробити паузу у відносинах з ЄС та НАТО. Росії обіцяє бетонну стіну та лінію оборони на кордоні.

Призначення нових людей на посади, за які відповідає президент. Таким у разі перемоги буде перший указ на посаді Ігоря Шевченка.

Декларація

Згідно з декларацією, Шевченко в 2017 році отримав 4,318 мільйона гривень доходів від здачі в оренду своєї нерухомості. Готівки в Ігоря Анатолійовича – 170 тисяч гривень, 1,77 мільйона доларів і 850 тисяч євро. На рахунках у різних банках – 177 тисяч гривень та 491 долар.

Шевченко володіє трьома автомобілями – Toyota Land Cruiser 200, 2001 року випуску, Mercedes Benz CLK 500 і Range Rover, 2018 року випуску. При цьому, Ігор Анатолійович – гордий господар 20 гаражів у межах Києва.

Нагадаємо, у п'ятницю було прийняте рішення про те, аби висунути Анатолія Гриценка кандидатом від демократичної опозиції, втім ЦВК ще не розглянула документи кандидата.

Крім того про свою амбіцію позмагатися за пост голови держави заявляла ще низка політиків та відомих осіб, зокрема Володимир Зеленський, Віталій Купрій, Олександр Шевченко та інші. Одному з кандидатів ЦВК вже відмовила у реєстрації.

Згідно з Конституцією та законодавством, президентом України може стати громадянин України, який досяг 35-річного віку, володіє державною мовою і проживає в Україні протягом десяти останніх перед днем виборів років. Це право реалізується через політичні партії, а також шляхом самовисування. Партія може висунути лише одного кандидата. Кандидат у президенти має внести заставу у розмірі 2,5 млн грн. У випадку програшу застава не повертається.

Підготував Юрій ШУМАК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: