Департаменти освіти та охорони здоров'я не сходяться в кількості нещеплених дітей на Львівщині

1444326-1

За два тижні у школах Львівщини повинна розпочатися масова вакцинація від кору. Втім, наразі точна кількість дітей, яким потрібно робити щеплення  невідома.

Дані департаментів освіти і охорони здоров’я відрізняються між собою на 16 тисяч осіб. Крім цього, наразі медики чекають роз’яснення від міністерства охорони здоров’я щодо того, як мають бути облаштовані тимчасові місця вакцинації.

Більше, але недостатньо

За даними департаменту охорони здоров’я ЛОДА, впродовж січня на кір захворів 2 651 мешканець області, 908 осіб з цієї кількості - дорослі. Кількість вакцинованих минулого тижня є вдвічі більшою ніж позаминулого.

«За минулий тиждень щеплення отримали 6 610 людей, це є вдвічі більше, ніж попереднього тижня, тобто темпи зростають. І вакцинуються не тільки діти, а й дорослі. По різних територіях є різна кількість людей, які зробили щеплення. Звичайно, що у Львові їх є найбільше – 2 458 людей. Якщо говорити про райони, то 397 осіб провакциновано у Золочівському районі, 255 осіб – у Пустомитівському, 225 осіб – у Сокальському, 348 осіб – у Дрогобичі, ще 332 – у Червонограді», – каже директорка департаменту охорони здоров’я Ірина Микичак.

Порахувати всіх

Втім зростання кількості людей, які самі приходять вакцинуватися, не скасовує необхідності продовження вакцинації у школах. Її планують розпочати 18 лютого. Зараз у ЛОДА уточнюють кількість дітей, яких буде необхідно вакцинувати.

«Поки що є час до 10 лютого, щоб проводити щеплення від кору у медичних закладах. Освіта підготувала реєстр дітей, які мають щеплення. Це все є первинні дані, отримані з медичних карток дітей. Ці списки передані у департамент охорони здоров’я для проведення відповідної верифікації. За нашими даними, невакцинованими є 38 тисячі дітей, а за даними департаменту охорони здоров’я, – 22 тисячі», – каже директорка департаменту освіти ЛОДА Любомира Мандзій.

Тим часом, голова Львівської ОДА Олег Синютка незадоволений тим, що точна кількість дітей, які потребують вакцинації досі невідома. Він побоюється, що на момент початку кампанії з вакцинації у школах, медики не встигнуть отримати згоду від багатьох батьків.

Читайте також: Лікарі пояснили, коли вдасться зупинити спалах кору на Львівщині (фото)

«Зараз не Радянський Союз, щоб вишикувати дітей рядочком і їх по черзі вакцинувати. Для того, щоб це робити, потрібна згода батьків. Тому по-перше, треба знати, які дітки цього потребують, а по-друге, треба поговорити з їхніми батьками і розповісти, що в конкретний день буде нагода зробити їм щеплення просто у школі, щоб не тратити зайвий час. Поки що до цього не готові», – каже Олег Синютка.

Своєю чергою Любомира Мандзій каже – доки не завершиться верифікація, підготовку проводити неможливо.

«Ми розуміємо, що будемо готові до цього після того, як проведемо верифікацію, щоб розуміти, з якою кількістю дітей у конкретній школі ми маємо справу», – каже Любомира Мандзій.

Читайте також: Через кір у пологових Львова заборонили партнерські пологи та відвідини (деталі) 

Також на цьому тижні медики очікують роз’яснень від Міністерства охорони здоров’я щодо того, як мають бути облаштовані пункти вакцинації у школах. За словами Ірини Микичак, вимоги мають бути суттєво спрощені. Вона також додає, що за попередніми даними масова вакцинація у школах потрібна не в усіх районах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: