Сьогодні жоден з кандидатів не може гарантувати, що проходить у другий тур, - політолог

2226926
Колаж Корреспондент.net

Про неочікувані об’єднання, корупційні скандали та війну компроматів на нинішніх президентських виборах говорить політолог Микола Давидюк у своєму традиційному огляді для Дивись.info.

Про неочікувані об’єднання, корупційні скандали та війну компроматів на нинішніх президентських виборах говорить політолог Микола Давидюк у своєму традиційному огляді для Дивись.info.

Антикорупційні викриття тижня

Тиждень «корупції» може стати початком найбільш масштабних викриттів за останні, напевно, 5 років. Водночас, цей же тиждень може стати і відкатом у реформуванні країни в антикорупційному напрямку.

Першою звісткою на цьому тижні і, як тоді здавалося, найголовнішою, була звістка про викриття журналістами корупційного оточення президента та його близького друга, розкрадання бюджетів Збройних сил України та українського «Оборонпрому». Журналістське розслідування в деталях розповідало про те, як група осіб у дуже брутальний спосіб намагалася витягувати гроші з бюджету, підставляючи цим самим українських солдатів.

Зрозуміло, цей фактаж може завдати дуже сильного удару по президенту, по його патріотичній аудиторії, яка його підтримує й бачить в ньому головнокомандуючого, адже саме така поведінка є неприйнятною. Цей матеріал багатьом розкрив очі й ті, хто ще коливався, тепер можуть за Порошенка не проголосувати.

Читайте також: Найпринциповіша подія останніх років в ЄС. Політологи пояснили, як вплине Brexit на Європу та Україну

Варто звернути увагу на те, як оточення президента реагує на цю кризу в їхній виборчій кампанії. Складається враження, що вони часто не замислюються над тим, який провал у позиціонуванні вони сьогодні мають. Вони намагаються маніпулювати, перегравати, втягувати у паралельну реальність, де просто шукають собі виправдання.

Цей скандал не став завершенням корупційної тематики й продовження ми отримали, коли КС визнав неконституційним закон про незаконне збагачення чиновників. По суті, це була жирна крапка на п’ятирічних розмовах про боротьбу за реформи, про боротьбу з корупцією. Це призвело до того, що населення побачило, що правлячий клас ні в якому своєму вигляді й формі не хоче реально почати боротися з корупцією. Єдиний їх інтерес – збагачення у будь-якій формі й сьогодні ніхто геть ніяк не хоче відмовлятися від офшорів, трастів та велетенських маєтків.

Неочікувані об’єднання

Президентська виборча кампанія крім компромату має ще й інші сторони виявлення. Одна з них – політичні об’єднання. Зокрема, сьогоднішня заява Садового про підтримку Гриценка на президентських виборах є одним з таких факторів. Садовий поки що не озвучив умови, але можемо здогадатися, що однією з умов такого об’єднання є підтримка Гриценком і його партією лідерства Садового на виборах парламентських. Зрозуміло, що це припущення, але можемо гіпотетично підрахувати, що саме цей сценарій може стати основним.

Але питання, чому це не сталося півроку чи рік тому (аби серйозно підійти до виборчої кампанії), напевно, задавати не треба, адже добре, що це об’єднання хоча б відбулося. Будь-яке об’єднання навколо принципів, а не навколо прізвищ позитивно сприймається виборцями. Плюс, це дає додаткову конкуренцією. Ми не агітуємо за Гриценка чи Садового, але у першій трійці два старих обличчя й одне нове обличчя старого олігарха, тому це дає додаткову конкуренцію. І хто їх змусив до об’єднання? Їх змусили до об’єднання єврооптимісти, Демальянс, Шабунін та інші, тому це непогано. До того ж, важливо зрозуміти, що перемогу на виборах здобувають ті, хто об’єднуються, а не роз’єднуються, тому загально – це позитив.

Прохідні?

Попри це все, розуміння того, хто виходить у другий тур, може не бути навіть у день голосування. Соціологи можуть говорити свої дані, експерти можуть ставити на своїх фаворитів, але є 40-50% невизначених, реально почалася гонка компроматів, кандидати схильні до об’єднань заради досягнення більших результатів.

Сьогодні ніхто не може гарантувати, що він проходить. Будь-хто, хто на 100% заявляє про проходження того чи іншого кандидата у другий тур, є просто його агітатором, але не експертом, який об’єктивно оцінює ситуацію.

Читайте також: Чи добре ви знаєте передвиборчі програми кандидатів та їхній життєпис (тест)

Поки що ми спостерігаємо не пік війни компроматів, а лише початок, бо б’ють не по перших особах, а лише по третьому колу спілкування, тобто діти й партнери друга першої особи. Пік війни компроматів буде тоді, коли битимуть по перших особах – по Тимошенко, Порошенко, Зеленському. Поки що підбираються і все лише наростає, реальний пік буде за 7-10 днів до дня голосування. Справа в тому, що останні роки збиралися компромати на Порошенка й Тимошенко, а от на Зеленського зараз швидко збирають. Не може бути так, що всі ці роки бути без компроматів в українській політиці, тому ще очікуємо на наступні.

Микола ДАВИДЮК,

Ph.D, політолог, директор аналітичного центру «Політика», менеджер виборчих та PR кампаній.  Сертифікований спостерігач за виборами від ОБСЄ, працював на виборчих кампаніях в Грузії – 2013, Іспанії (Каталонія) – 2015 та Киргизстані – 2017. Політичний експерт на українських та міжнародних інформаційних ТБ каналах і радіо (ICTV, EURONEWS, 112, ПРЯМИЙ, ESPRESO, NEWSONE, ГРОМАДСЬКЕ РАДІО, 5 КАНАЛ, КИЇВ ТВ, 1+1, ZIK, 24 ТА ІН.). Автор книги: «ЯК ПРАЦЮЄ ПУТІНСЬКА ПРОПАГАНДА» та засновник Форуму Нових політичних лідерів. В 2017, пройшов курс emerging leaders в Harvard Kennedy School.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: