У Львівській області на мера Миколаєва подали до суду через сміття

правосуддя-феміда

Депутат Миколаївської міської ради Михайло Галущак подав до Львівського окружного  адміністративного суду заяву про визнання неправомірними дій міського голови Миколаєва Андрія Щебеля.

Про це депутат Галущак розповів журналістам.

У своїй позовній заяві депутат, зокрема, вказує на те, що договірні відносини щодо вивезення сміття підрядником не погоджувались з міською радою, а були здійснені виключно за ініціативи мера в порушення закону України «Про місцеве самоврядування в Україні». Крім цього, на думку депутата, міський голова блокував роботу депутатів, чим обмежив їхні права, порушивши дії Закон України «Про статус депутатів місцевих рад». Йдеться про невключення до порядку денного сесії міської ради 31 січня проекту рішення про дострокове припинення повноважень міського голови. Більше про це ми вже писали тут.

Михайло Галущак

Протягом останніх місяців депутатська група намагається виправити ситуацію, що склалася зі сміттєвим полігоном, аргументуючи тим, що ситуація в місті може перетворитися на аналогічну на Грибовицькому полігоні ТПВ. При цьому, депутати зібрали докази порушення регламенту при підписанні договорів, а також підкріплюють свої заяви інформацією від екологічних інспекторів, які так само фіксували порушення. Детальніше про це читайте тут.

Відтак, Михайло Галущак просить суд визнати неправомірними дії міського голови  щодо підписання договору на вивезення сміття, щодо невжиття заходів для збереження навколишнього середовища та безпеки мешканців, та щодо невключення до порядку денного сесії міської ради  проекту рішення про дострокове припинення повноважень міського голови.

Андрій Щебель. Фото з сайту Миколаївської міської ради

«Ті гарні відео, які Андрій Щебель та сміттєва фірма показували громаді міста перед початком своєї «діяльності», і те, що ми отримали на сьогодні – відрізняється, як небо і земля. Різниця між ситуацією у Грибовичах і у Миколаєві лише у тому, що у нашому місті сміття зверху присипано землею. Нагадую, що воно скидувалось у піщаний кар’єр. Протоколом № 26-12-127 від 26.12.2018 року щодо вимірювання показників складу та властивостей грунтів, виданий Державною екологічною інспекцією України виявлено, що на території полігону виявлено забруднення грунтів нітратами та важкими металами, зокрема цинку у 10 разів від допустимої норми, свинцю в 4 рази від гранично допустимої норми, хлоридів в 4 рази від гранично допустимої норми. Відтак, частина жителів Миколаєва використовують свою воду у криницях хіба що для того, щоб помити машину.

Миколаївчани вже кілька років борються за своє право на чисте довкілля. Андрій Щебель повинен понести відповідальність за те, що перетворив наше місто на «другі Грибовичі». Це має бути прецендентом, щоб ніхто більше не чинив так з громадою», - пояснив депутат свої дії.

Депутат також просить суд зобов’язати міського голову включити до проекту порядку денного цей проект рішення після набрання рішенням суду законної сили. Справа в тому, що ще перед зверненням до суду група депутатів намагалася вирішити ситуацію на сесії міської ради. Вони подали відповідний проект рішення про відставку мера та власні аргументи. Однак, рішення у порядку денному не з’явилося, а на комісію, де мали розглядати проект рішення, не покликали представника ініціативної групи, хоча він є постійним членом цієї комісії. А уже заднім числом юристка мерії написала на колективне звернення депутатів юридичний висновок, де зазначила, що вважає аргументи депутатів «суб’єктивними», тож і підстав висувати проект рішення на сесію – немає.

Відтак, ані докази порушення регламенту, ні приписи екологічних інспекторів не взялися до уваги, тож депутатам довелося звертатися до суду. Наразі вже призначено склад суду, про дату першого засідання для розгляду справи по суті поки що невідомо.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: