Суд з телеканалом і зникнення грантових грошей. Якими скандалами запам’ятаються президентські перегони

vybory_53db6

Крім рекордного списку кандидатів, грандіозних компроматів та відверто нереалістичних обіцянок нинішні президентські вибори запам’ятаються українцям кількома гучними скандалами.

За кілька днів до голосування в першому турі пропонуємо пригадати найгарячіші та найцікавіші зі скандалів цьогорічної виборчої кампанії. До слова, минулого тижня ми оглядали найгучніші компромати, тож детальніше про них та їхній вплив на вподобання виборців читайте тут.

День (не) тиші

Тиждень перед виборами почався одразу з двох гучних скандалів і в обох із них замішаний один й той самий телеканал. Цими вихідними спостерігачі звернули увагу на телепрограму каналу 1+1 на суботу, переддень голосування. Там чималу частку ефіру займають телепроекти, де кандидат у президенти та лідер рейтингів Володимир Зеленський виступає в ролі ведучого чи коміка.

Згідно із українським законодавством про вибори, доба перед голосуванням – так званий «день тиші», коли заборонена будь-яка агітація за кандидатів. Мова йде навіть про те, що обличчя, імена й обіцянки мають бути прибрані із носіїв зовнішньої реклами, не те, що з телеефірів. Однак кандидати традиційно ставляться до цього дня з неповагою, наприклад, в українських містах уже з’явилися плакати «Думай!», виконані у фірмовому стилі кампанії чинного президента Порошенка. Очевидно, вже днями до нього приєднаються й інші подібні агітаційні матеріали. Однак, цього разу телеканал 1+1 пішов далі й присвятить Зеленському чималу частку ефіру. Політики та спостерігачі за виборами вже звернули на це увагу, однак на телеканалі заявили, що «серед тих передач, які стоять у програмі на 30 березня, Розсміши коміка та Чистоньюз - без участі кандидата у президенти, а випуск Вечірнього Кварталу є цього дня архівним, і Володимир Зеленський там виступає актором, а не кандидатом».

Читайте також: Чи впізнаєте ви кандидата-популіста за обіцянкою. Тест

Раніше КВУ заявляла, що вихід шоу «Слуга народу» в телеефірі має оплачуватися як політична реклама, а безкоштовні виступи студії «Квартал 95» - частина агітації.

Зрештою, сценарій з трансляцією шоу Зеленського у переддень виборів цілком повторює історію із новорічним зверненням Зеленського, якого пустили в ефір замість звернення Президента України, тож, імовірно, на телеканалі й далі притримуватимуться своєї позиції та сітки мовлення не змінять, а санкції від профільного органу «Нацради з питань телебачення й радіомовлення» якщо і будуть, то вже по факту, після виборів.

Суд із телеканалом

Той же телеканал очолив заголовки новин вчора, коли у БПП пообіцяли, що чинний президент Петро Порошенко подасть на медійників до суду за брехню після виходу передачі «Українські сенсації». У неділю, 24 березня, на телеканалі оприлюднили годинну передачу, де нібито викривали злочини Порошенка. Серед основних «викривачів» опинилися Олександр Онищенко, який втік з України та молдавський екс-депутат Ренато Усатий, який втік до Росії. Детальний розбір аргументації сюжету навели журналісти проекту «Детектор медіа», читайте його тут.

І ось реакція Порошенка не забарилася, вже наступного дня у БПП заявили, що лідер партії подає на телеканал до суду «за системну брехню». Наразі крім заяви від БПП інформації про суть позову немає.

Нагадаємо, раніше Порошенко виграв суд у корпорації ВВС, що розповсюдила інформацію про сплату 400 тис. доларів за аудієнцію з президентом США Дональдом Трампом. Високий суд Лондона визнав цю інформацію наклепом, що завдала шкоди репутації Порошенка.

На зустріч із Медвєдєвим

Проросійський кандидат у президенти Юрій Бойко минулого тижня здивував громадськість своїм візитом до Москви та зустріччю з російським прем’єром Дмитром Медвєдєвим. На зустрічі також був український політик та кум Путіна Віктор Медведчук. Чомусь політики на підкреслено неформальній зустрічі обговорювали долю газових контрактів України і Росії. Цю зустріч транслювали ще й два українських телеканали.

Звичайно, такий зухвалий крок збурив суспільство, а Служба безпеки пообіцяла якнайскоріше дати правову оцінку діям українських політиків, навіть очільник українського МЗС прокоментував цю зустріч, наголосивши, що Бойко "продемонстрував свою позицію".

Богословська і рублі

Спостерігачі за виборами й незалежні аналітики давно очікували на день, коли соціальна мережа Facebook надасть дані про вартості рекламних кампаній українських політиків, і ось це сталося. Громадський рух Чесно одразу взявся аналізувати рекламні кампанії й серед іншої чималої кількості цікавих фактів виявив, що кандидатка в президенти Інна Богословська оплачувала свою рекламу в соцмережі… російськими рублями. Це не було випадковістю, адже російською валютою кандидатка почала оплачувати пости з початку лютого й продовжує робити це нині.

Цільова аудиторія реклами Богословської – чоловіки віком від 25 до 44 років. Діапазон витрат – від 500 до 999 російських рублів (у гривневому еквіваленті – від 211 до 422 грн) на одну рекламну кампанію.

Пам’ять Рибака

Ще один малоприємний медійний скандал торкнувся іншої жінки-кандидата, цього разу - лідерки Батьківщини Юлії Тимошенко. Розгорівся він, коли лідерка Батьківщини була в агітаційній поїздці до Слов’янська. Вона, зокрема, покладала квіти до меморіальної таблички пам’яті Героя України Володимира Рибака, депутата Горлівської міськради, якого проросійські терористи закатували та вбили у приміщенні СБУ Слов’янська 2014 року.

Біля будівлі СБУ сталася словесна перепалка щодо того, чому лідерка партії не допомагає родині колишнього члена «Батьківщини», а завершилося все заявою вдови Володимира Рибака Олени із забороною самій Юлій Тимошенко чи будь-кому з її соратників називати Володимира Рибака членом «Батьківщини».

Вдова Героя України пояснила, що її чоловіка виключили з партії за рік до вбивства, а коли він особисто просив Тимошенко повернути його партійний квиток, лідерка Батьківщини не поспішала того зробити.

Також Олена Рибак спростувала тезу про те, наче помічник Юлії Володимири особисто вивозив родину вбитого депутата з окупованої території в Київ, яка була озвучена там же, у Слов'янську.

Забуті гроші та вкрадені шапки

На тлі свіжих скандалів українці вже почали забувати ті, що сталися кілька місяців тому. Втім, обидва нетипових скандали заслуговують на нашу увагу.

Сині шапки, які пробував поцупити кандидат в президент Ігор Шевченко під час форуму в Давосі, в результаті стали одним із символів його кампанії. Представники штабу навіть наводять цю ситуацію як приклад «нетипової кампанії кандидата в президенти». Зрештою, це може слугувати «кейсом», як із відвертого негативу зробити власну фішку, адже тепер Шевченко очолив так званий «Рух синіх шапок», де пропонує надавати «по шапці» корупціонерам.

А ось журналісту та кандидату Дмитру Гнапу не вдалося власний скандал перетворити на «фішку». Скандал зі зникненням грантових грошей, що мали піти на допомогу армії, стався на початку лютого. Тоді виявилося, що понад 9 тисяч євро, які проект «Слідство.Інфо» мав намір передати на потреби армійців, нікуди не передавалися й на офіційних рахунках проекту теж не зберігаються. В результаті не дуже приємних публічних «розборів польотів» Гнап перерахував усю суму колегам, які віддали її фонду «Повернись живим». Однак, в результаті скандалу партія «Сила людей», що висувала журналіста кандидатом, попросила його знятися з виборів, але це він зробив пізніше, й не через партійне прохання. Через кілька тижнів після скандалу Гнап публічно підтримав кандидатуру Анатолія Гриценка.

Більше цікавих матеріалів про вибори 2019 читайте у спецрубриці на Дивись.info.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: