Пам’ятка виборця: що потрібно знати про другий тур президентських виборів

IMG_6445

Вчора ЦВК офіційно оголосила результати голосування в першому турів президентських виборів та призначила другий тур на 21 квітня. Що це означає та що мають знати виборці про голосування у другому турі, читайте далі.

Офіційні результати

Від учора, 7 квітня, результати першого туру голосування вважаються офіційними.

«7 квітня відбулось чергове засідання Центральної виборчої комісії, яке провела Голова Комісії Тетяна Сліпачук, - йдеться на офіційному сайті комісії. - Відповідно до Закону України "Про вибори Президента України" на підставі протоколів окружних виборчих комісій про підсумки голосування в межах відповідних територіальних виборчих округів, у тому числі з поміткою "Уточнений", та протоколу Центральної виборчої комісії про підсумки голосування в межах закордонного виборчого округу Центральна виборча комісія склала та оголосила протокол про результати голосування у день чергових виборів Президента України 31 березня 2019 року».

«Окрім того, на підставі протоколу Центральної виборчої комісії від 7 квітня 2019 року про результати голосування у день чергових виборів Президента України 31 березня 2019 року Комісія постановила провести повторне голосування з чергових виборів Президента України 31 березня 2019 року, призначивши його на неділю, 21 квітня 2019 року», - йдеться на сайті.

За даними протоколу ЦВК, проголосувати в першому турі мали змогу близько 30,5 мільйона громадян України. Скористалися цим правом майже 19 мільйонів осіб.

Читайте також: Як українці в соцмережах кепкують з ідеї дебатів на стадіоні

Відтак, офіційні результати голосування у першому турі виглядають наступним чином. Найбільше голосів отримав шоумен Володимир Зеленський. За нього голоси віддали 30,24% виборців. За чинного президента Петра Порошенка проголосували 15,95% виборців. Юлія Тимошенко набирає 13,4%, Юрій Бойко - 11,67%, Анатолій Гриценко – 6,91%, Ігор Смешко – 6,04%, Олег Ляшко – 5,48%. Олександра Вілкула підтримали 4,15% виборців, Руслана Кошулинського - 1,62%. Інші кандидати набрали менше як 1%. Це означає, що у бюлетені 21 квітня буде лише двоє кандидатів: Володимир Зеденський та Петро Порошенко.

Що відомо про кандидатів

Раніше ми вже пропонували ознайомитися детальніше з біографіями та деклараціями кандидатів у президенти. Пропонуємо ще раз уважніше розглянути інформацію про двох лідерів перегонів, які й вийшли до другого туру.

Володимир Зеленський, 41 рік, художній керівник «Квартал 95», безпартійний

Відомий комік, засновник популярного шоу «Вечірній квартал», автор і виконавець головної ролі в серіалі «Слуга народу» про вчителя історії, який став президентом України, заявив про похід в політику в новорічну ніч в ролику, стилізованому під президентське привітання. Підготовку до виборів Зеленський висвітлює в стилі реаліті-шоу, а голосувати за нього збирається не тільки молодіжний протестний електорат: січневі опитування вивели його на перше місце в електоральних рейтингах.

Обіцянки Зеленського

Перш за все, він наголошує, що іде у президенти лише на один термін. Обіцяє подати перший законопроект «Про народовладдя», який мав би формувати головні завдання для влади, зокрема через референдуми. Зеленський також пропонує внести законопроекти про зняття недоторканності з президента, нардепів, суддів, про імпічмент президента та відкликання народного депутата. Кандидат пропонує проводити вибори до парламенту та місцевих рад за відкритими списками, а за «кнопкодавство» та прогули засідань — позбавляти мандатів.

Політик також пропонує провести референдум щодо вступу України до НАТО, а зарплату для українських військових зробити на «рівні натівських стандартів». Зеленський обіцяє поставити перед гарантами Будапештського меморандуму і партнерами з ЄС питання підтримки України щодо завершення бойових дій на Донбасі, повернути тимчасово окуповані території і змусити Росію відшкодувати завдані збитки. Також кандидат у президенти пропонує запровадити суд присяжних для кримінальних злочинів.

Щодо економіки, то своїми першочерговими завданнями політик називає детінізацію економіки, свободу конкуренції, розвиток внутрішнього виробництва, довгострокове кредитування та гарантії іноземним інвесторам. Окрім того, Зеленський пропонує впровадити «економічний паспорт українця», за яким можна буде накопичувати на своєму рахунку частину від продажу державою природніх благ. Серед пунктів у програмі кандидата у президенти є і відновлення програми молодіжного житлового кредитування та «гідне пенсійне забезпечення». При цьому прогнозованих сум виплат не вказано. Політик пропонує автоматизувати усі публічні процеси, а голосування на виборах та референдумах проводити через інтернет.

Декларація

За 2017 рік Зеленський заробив 1,6 мільйона гривень, отримав тисячу гривень гонорарів, 614 тисяч гривень відсотків і роялті, 605 тисяч гривень доходу від надання майна в оренду, 4,3 мільйона гривень від підприємницької діяльності та 207 тисяч гривень інших доходів. На його банківських рахунках зберігалося 433 тисячі доларів, 132 євро, 1,2 мільйона гривень, готівкою — 285 тисяч доларів, 50 тисяч євро та 220 тисяч гривень.

Його дружина Олена Зеленська отримала 148 тисяч гривень зарплати, 5 тисяч гривень гонорарів та інших виплат, 605 тисяч гривень від надання майна в оренду та 46 тисяч гривень інших доходів. На банківських рахунках у неї було 8,7 тисячі доларів і 1,1 тисячі гривень. Зеленський задекларував за 2017 рік житловий будинок у Київській області, земельну ділянку в Київській області та п’ять квартир: одна в його 100% власності (в Києві), дві — в спільній власності (також у Києві), ще одна — у власності третьої особи, ще одна — в оренді (у Великій Британії). Також у нього було три паркувальних місця (два в 100% власності), а їздив шоумен на автомобілі Land Rover Range Rover 2016 року. В Олени Зеленської в іншому праві власності був житловий будинок і земельна ділянка, вона задекларувала п’ять квартир: дві у власності (в Києві та в Криму), ще одну — в іншому праві користування, одну — власником якої є третя особа й одну — в оренді. Їй частково належали два нежитлових приміщення й на неї задекларовані два паркувальних місця. Їздила Олена Зеленська на Mercedes-Benz 2014 року.

Також Зеленський задекларував чотири годинники, авторське право на три винаходи, три корисні моделі та 25 торгових марок. У власності в його дружини було дві пари годинників та ювелірний виріб (сережки й каблучка). Станом на 2017 рік у кандидата в президенти були боргові цінні папери Міністерства фінансів України, акції «Меджірітано Венчурес ЛТД» (Британські Віргінські острови), «Вілхар Холдинг Лімітед» (Кіпр) і «Ельдоранте лімітед» (Кіпр). Також Зеленський володів корпоративними правами на ТОВ «Кіноквартал», ТОВ «Студія Квартал-95», ТОВ «Продюсерський центр «Ліга сміху», ТОВ «Анімаційна студія 95», ТОВ «Квартал ТВ», ТОВ «Фіш-Хаус», ТОВ «Інвест Аніма», ТОВ «Гауді Студіо», ТОВ «Квартал-Концерт». У його власності були підприємства ТОВ «Кіноквартал», ТОВ «Студія Квартал-95», «Ельдоранте Лімітед» (Кіпр), «Вілхар Холдінгс Лімітед» (Кіпр), «Фільм Херітейдж інк.» (Беліз), «Сан Томмасо С. Р.Л.»(Італія), «Меджірітано Венчурес ЛТД» (Британські Віргінські острови). Олена Зеленська володіла цінними паперами Міністерства фінансів України та акціями «Ельдоранте лімітед» (Кіпр), а також корпоративними правами на ТОВ «Студія Квартал-95» і ТОВ «Зеларі Фіш».

Нещодавно журналісти також виявили італійську вілу, що належить компанії, яка перебуває у власності подружжя. Детальніше про це можна почитати тут.

Петро Порошенко, 53 роки, президент України

Петро Порошенко народився на Одещині, закінчив факультет міжнародних відносин Київського національного університету ім. Шевченка, там же закінчив аспірантуру. З початку 90-х років займався бізнесом, згодом створив корпорацію «ROSHEN». Петру Порошенку також належать 5 телеканал, судноремонтний завод «Кузня на Рибальському», «Укрпромінвест-Агро» ти низка інших підприємств. На дострокових виборах 2014 року переміг у першому турі голосування, одержавши майже 55% голосів виборців. Пообіцяв продати свій бізнес, але цього не сталося. У 2015 році уклав угоду із компанією Rothschild з метою продажу своїх активів. У 2016-му оголосив, що передав свою частку в корпорації «ROSHEN» в незалежний сліпий траст, яким керує вказана компанія. Політичну діяльність починав у СДПУ (об’єднаній), у 1998 році. Через два роки створив і очолив партію «Солідарність», яка стала співзасновницею Партії регіонів. У 2001-му «Солідарність» увійшла до блоку Ющенка «Наша Україна». Був активним учасником Помаранчевої революції. За президентства Віктора Ющенка обіймав посади секретаря РНБО, міністра закордонних справ, голови ради НБУ. Пізніше, за президентства Віктора Януковича, майже два роки був міністром економічного розвитку та торгівлі. Після цього, у 2012-му виграв вибори як мажоритарний кандидат у Вінниці і був позафракційним. Став президентом на хвилі масових протестів і усунення Віктора Януковича від влади.

Обіцянки

Петро Порошенко на посаді президента обіцяє подати заявку на вступ до ЄС уже в 2023 році, отримати і почати виконувати План дій щодо членства в НАТО. Кандидат наголошує, що до ЄС і НАТО Україна вступить як регіональний лідер. Упродовж наступних 5 років Україна за президента Порошенка має стати лідером аграрного сектору в Європі, одним із п’яти нових глобальних лідерів ІТ-сектору, регіональним лідером індустріального розвитку, транспортним хабом Східної Європи, однією з десяти найбільш відвідуваних країн Європи.

Читайте також: Президентські вибори-2019: від змістів і програм до телешоу

Порошенко також планує завершити створення щільної системи протиракетної та протиповітряної оборони, провести докорінну модернізацію українського флоту і повітряних сил, підняти рівень соціального забезпечення наших військовослужбовців, розширити підтримку родин учасників бойових дій. Буде продовжена лінія на відновлення територіальної цілісності України: повернення окупованих територій Донецької та Луганської областей і Криму відбуватиметься політико-дипломатичним шляхом. За репресії і знущання над нашими громадянами на окупованих територіях, за завдані збитки країна-окупант понесе відповідальність і змушена буде їх відшкодовувати через міжнародні правові механізми.

Продовжиться політика зниження податкового навантаження, зокрема через заміну оподаткування прибутку підприємств на оподаткування виведення капіталу з країни. До роботи в українських школах залучатимуть носіїв англійської мови, підвищення оплати праці вчителів і викладачів відбудеться за рахунок залучення інвестицій. По всій Україні розпочнеться масштабна програма ремонту медичних закладів, буде завершена медична реформа, спрямована на підвищення якості і доступності медичних послуг, зокрема і на селі, на підвищення зарплат медикам. На посаді президента України Петро Порошенко обіцяє продовжити політику підтримки української мови як єдиної державної, розширити підтримку культурних проектів та зробити усе, щоби захистити свободу слова та права журналістів. Команда президента сприятимемо перетворенню ІТ-сектора на креативну індустрію із постійним збільшенням його внеску у вітчизняну економіку, а в індустрії зробить ставку на високотехнологічні галузі з високою доданою вартістю.

Окремий пріоритет — підтримка української науки і сприяння її тіснішій взаємодії з реальним сектором. Перетворення України на транспортно-логістичний хаб Європи потребуватиме модернізації транспортної інфраструктури: на це будуть спрямовані кошти і національних, і міжнародних інфраструктурних фондів, і приватні інвестиції. Все це дасть змогу наповнити державний та місцеві бюджети, створить можливість підвищувати зарплати бюджетникам, пенсії, соціальні виплати протягом наступних п’яти років.

Декларація

Президент Петро Порошенко задекларував 19,6 мільйона гривень як дивідендів і відсотків. Зокрема, 18,5 мільйона гривень Порошенко отримав як дивіденди від закритого інвестфонду Прайм Ессетс Капітал, який управляє активами президента. У Міжнародному Інвестиційному Банку (МІБ), акціями якого Порошенко отримав відсотки в сумі 1,1 мільйона гривень.

Згідно з його декларацією за 2017 рік, доходи президента становили 16,3 мілйьона гривень. 336 тисяч гривень доходу Порошенко склала зарплата на займаній посаді, 15,7 мільйона гривень — відсотки за депозитами в його банку і 172 тисячі гривень доходу він отримав від продажу рухомого майна. На рахунках у його банку МІБ у Порошенка 25,4 мільйона доларів, ще 8,1 мільйона гривень коштів знаходяться в ПАТ ЗНКІФ Прайм Ессетс Кепітал, що об’єднує багато його активів. Готівкою він зберігає 21 тисячу доларів і 60 тисяч гривень. Також президент позичив третім особам 3,4 мільйона доларів та 1,1 мільйона гривень.

У 2017 році президентом було внесено 10 тисяч доларів на рахунок у Rothschild Bank AG(Швейцарія), власником яких є Rothschild Trust Schweiz AG (Швейцарія). У 2017 році Порошенко витратив понад 3,8 мільйона гривень на оплату освіти, 7, 5 мільйона гривень — на транспортні послуги, 2,7 мільйона гривень — на туристичні послуги в Україні, 5,4 мільйона гривень — на послуги проживання в Україні, 813 тисяч гривень на комунальні платежі, 90 тисяч гривень — на послуги або консультації з інвестиційного управління, і ще 95 тисяч гривень — на представницькі витрати делегації в Бельгії. При цьому наголошується, що протягом 2017 року Порошенко не отримував дивідендів від понад 100 підприємств і юридичних осіб, кінцевим бенефіціарним власником яких він є. Порошенко із грудня 2012 року проживає із сім’єю у будинку в Козині Київської області площею 1331 квадратних метрів, який був придбаний за 30 мільйонів гривень. Володіє двома земельними ділянками в Козині загальною площею близько 34 тисяч квадратних метрів, із серпня 2015 року орендує у Козинської сільради ділянку площею 7,5 тисячі квадратних метрів. У Києві президент володіє трьома земельними ділянками (вартістю 8; 10,8 та 21 мільйона гривень) і двома квартирами площею 134 і 82 квадратних метрів. Також у нього є квартира у Вінниці площею 68,2 квадратних метрів і нежитлове приміщення в Одесі площею 35,3 квадратних метрів.

Президент указав наявність у нього автомобіля Mercedes Vito 116 CDI і катер Bayliner 185 BR 2005 року. Порошенко задекларував колекції із 65 картин українських і російських майстрів 19-20 століття, 15 картин «старих майстрів», 4 картин сучасних художників (імпресіоністів і сюрреалістів), 6 скульптур 19-20 століття, скульптуру «Хлопчик-рибалка» Гугліельмо Пуги. Він вказав у декларації швейцарські годинники і ювелірні вироби, дві норкові шуби і кожушок із соболя. Його дружина Марина Порошенко у 2017 році отримала з банківських рахунків Порошенка 635 тисяч гривень. У МІБ у неї також розміщено 96 тисяч гривень і 4 тисячі євро. Перша леді України володіє спільно із сином квартирою в Києві, також у її власності є земділянка площею 1,9 тисячі квадратних метрів та дачний будинок площею 344 квадратних метрів у Бориспільському районі Київської області. У неї є автомобіль Jaguar XF 4/2 Lv8 і гараж у Києві.

Пам’ятка виборця для зміни місця голосування

За даними ЦВК, понад 300 тисяч осіб по Україні змінили місце голосування для участі у першому турі виборів. Водночас, аби проголосувати у другому турі, усім, хто має потребу проголосувати не за місцем реєстрації, треба повторно пройти процедуру зміни місця голосування.

Про це ще 1 квітня заявив міністр юстиції Павло Петренко. Змінити місце голосування у другому турі можна від сьогодні й до 15 квітня. Переглянути перелік всіх дільниць, аби обрати ту, яку бажаєте, ви можете тут.

Зазначимо, що право на тимчасову зміну місця голосування має кожен виборець. Не має права голосу, а відповідно і зміни місця голосування, громадянин, визнаний судом недієздатним. Виборець, який проживає в Україні, та голосуватиме в Україні для зміни місця голосування має подати заяву про зміну місця голосування до органу ведення Реєстру за місцем свого проживання.

Виборець, який проживає в Україні, та перебуватиме в день виборів за її межами має звернутися з заявою про тимчасову зміну місця голосування до органу ведення Реєстру за своєю виборчою адресою або до органу ведення Реєстру в Міністерстві закордонних справ України.

Виборець, який проживає за межами України, але в день виборів Президента України перебуватиме на території України: заяву потрібно пред'явити органу ведення Реєстру за вказаним у заяві місцем перебування чи місцезнаходженням виборчої дільниці, дільниці для голосування, яку він просить визначити місцем його голосування.

Виборець, який проживає чи перебуває за межами України і має намір голосувати в іншій іноземній державі: заява подається до органу ведення Державного реєстру виборців у Міністерстві закордонних справ України.

Виборець, в якого немає зареєстрованого місця проживання: йому пропонується визначити свою виборчу адресу за погодженням із центром обліку, який відповідно до закону веде облік бездомних осіб, або соціальною службою, у складі якої утворено структурний підрозділ для ведення обліку бездомних осіб.

Заяву про тимчасову зміну місця голосування можна подати лише особисто. В електронному вигляді це зробити неможливо. Бланк заяви ви можете теж роздрукувати особисто, варто лише перейти за цим посиланням. Відтак, заяву із зазначенням дільниці, чи адреси, де ви бажаєте проголосувати, потрібно подати до органу ведення Державного реєстру виборців. На Львівщині є 34 відділення. Ознайомитись зі списком адрес відділів ви можете тут.

Окрім заяви, виборець повинен пред'явити документ, паспорт громадянина України (у вигляді книжечки або у вигляді картки) або тимчасове посвідчення громадянина України (якщо особа нещодавно набула громадянства України). Для громадян України - військовослужбовців документом, який пред'являється органу ведення Реєстру, також може бути посвідчення військовослужбовця або військовий квиток. З собою потрібно мати також документи (копії документів), які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування виборця. Це може бути довідка з місця роботи, довідка з місця навчання, документ, який підтверджує право власності або оренди на житло, яке знаходиться за місцем, де виборець хоче проголосувати, проїзні документи, путівка в санаторій, довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, тощо. У разі якщо до заяви додаються копії документів, їх оригінали пред’являються органу ведення Реєстру для перевірки вірності цих копій.

Виборці, виборча адреса (зареєстроване місце проживання) яких знаходиться на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, а також на тимчасово окупованих територіях районів, міст, селищ і сіл, їх частин у Донецькій та Луганській областях, можуть не додавати до заяви документи, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування.

Ті виборці, які змінили місце голосування, голосують на загальних засадах. Варто лише прийти у день виборів на дільницю, яку ви обрали, з паспортом, або документом, який засвідчує громадянство України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: