Збільшення доходів та невиснажливе користування лісом: лісівники Львівщини підбили підсумки роботи (фото)

IMG_6857-630x420

В управлінні ОКС ЛГП «Галсільліс» підбили підсумки роботи комунальних лісогосподарських підприємств у І кварталі 2019 року.

Забезпечуючи безперервне і невиснажливе лісокористування, впродовж першого кварталу 2019 року, у процесі лісогосподарської діяльності дочірні підприємства заготовили деревини загальним об’ємом 31,5 тис. м3.

Незважаючи на зниження об’ємів лісозаготівель, на сьогоднішній день спостерігається тенденція до зростання економічних показників та дохідної частини підприємств. Так, підприємства за перший квартал року реалізували 32,9 тис. м3 деревини на суму – 36,2 млн. грн. Варто зазначити, що реалізація лісопродукції на підприємствах ОКС ЛГП «Галсільліс» проводиться виключно із застосуванням системи електронного обліку деревини.

Комунальні лісогосподарські підприємства виступають одним із джерел формування місцевих бюджетів. Так, дочірні підприємства сплатили 16 мільйонів гривень податків, що у порівнянні з першим кварталом 2018 року більше на 1,3 млн грн.

Актуальним у лісовій галузі продовжує залишатись питання охорони і збереження лісових ресурсів. У районах із великою кількістю лісопильних об’єктів створюються спеціальні рейдові бригади для охорони і захисту лісу. Загалом, впродовж першого кварталу 2019 року у лісах дочірніх лісогосподарських підприємств було допущено 38 випадків лісопорушень загальним об’ємом 149,8 м3. Частка виявлення лісопорушень по області складає близько 80%.

Читайте також: Як на Сокальщині бережуть ліс і виховують майбутніх лісничих (фоторепортаж)

Крім цього на 2019 рік заплановано будівництво 5 теплиць закритого типу, площа яких складатиме 1000 м2.

Одним із напрямків діяльності комунальних лісогосподарських підприємств «Галсільліс» є еколого-просвітницька робота, що проводиться із залученням мережі учнівських лісництв до заходів із збереження навколишнього середовища та лісокультурних робіт. Варто зазначити, що впродовж березня–квітня 2019 року ОКС ЛГП «Галсільліс» проведено конкурс «День зустрічі птахів – 2019 року», у якому взяло участь 20 учнівських лісництв комунальних лісогосподарських підприємств Львівщини. Спільно з переможцями конкурсу найкращі роботи було розміщено на території Стрийського парку м. Львова.

Читайте також: Зразкові теплиці та пасіка: як Радехівський «Галсільліс» показує приклад господарювання (фоторепортаж)

Учасниками виробничої наради обговорено ряд проблемних аспектів діяльності лісогосподарських підприємств. Однією із найактуальніших проблем є додаткове фінансове навантаження – збільшення ставок рентної плати на 50% та подвійне оподаткування через земельних податок, необхідність виготовлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки, вартість проведення лісовпорядних робіт та  санітарних обстежень насаджень.

На завершення виробничої наради, за найвищі показники у виробничо-господарській діяльності було оголошено подяки колективам: Бродівського, Жовківського, Стрийського, Радехівського та Пустомитівського ДЛГП «Галсільліс.

Крім того, озвучено ряд першочергових завдань:

  • подальше забезпечення планових лісогосподарських заходів;
  • збільшення площ розсадників для вирощування лісового та декоративного матеріалу;
  • розвиток мисливського господарства;
  • створення нових виробничих потужностей для переробки низькосортної деревини;
  • оновлення протипожежної техніки;
  • завершення карти якості лісів;
  • створення  рекреаційних зон у об’єктах ПЗФ.

«Запорукою економічного зростання та розвитку лісової галузі Львівщини є застосування сучасних підходів ведення лісового господарства. Поряд з ними є урахування інтересів місцевих громад та забезпечення прозорості діяльності  підприємства», - зазначив Володимир Мельник.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: