Кубів пропонує провести перепис населення у 2020 році через смартфони

05f2d1f9-74a0-45fd-bf28-9cbda4677db9

У Міністерстві економічного розвитку і торгівлі пропонують українцям альтернативу традиційному перепису населення.

Про повідомив перший віце-прем'єр міністр – міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів у своїй колонці на LIGA.net.

«Якщо ми живемо в еру смартфонів, тотальної цифровізації, хмарних технологій, big data та блокчейну, потрібно користуватися інноваційними можливостями» - пояснив Кубів.

«Якщо зібрати в один всі наявні електронні реєстри, це буде найповніша база персональних даних усіх громадян України. Включаючи інформацію про освіту, професію, дохід, а також дату народження/смерті, зміну сімейного стану, родинні зв’язки, наявність дітей, їхню кількість, стать і вік та багато іншого. Такий собі соціальний цифровий ID», - пояснює віце-прем'єр.

Перевагами такого є можливість в режимі реального часу проводити усі зміни даних і параметрів, синхронізація баз, повна прозорість, простота отримання довідок про народження, одруження, зміну місця реєстрації, медичних даних, пенсійних та інших соціальних виплат, сплати податків, отримання документів (наприклад паспортів), голосування на виборах через смартфон та безліч інших опцій.

Втім «слабким” місцем таких технологічних новацій є те, що наш цифровий двійник потребує захисту - не лише фізичного (кібер-безпека), але захисту меж особистості.

«Тож ми знайшли "золоту середину", яку будемо тестувати вже у грудні 2019 року», - анонсував Кубів.

Як альтернативу паперовій анкеті у МЕРТ пропонують громадянам самостійно заповнити відповідні дані в електронному кабінеті домогосподарства, наприклад через смартфон. Заповнена інформація буде захищена спеціальним шифруванням, щоб знеособити персональні дані під час передачі на центральний сервер.

Для тих, хто не хоче або не може самостійно заповнити дані в електронній формі пропонуватимуть відповісти на питання традиційної анкети, яку будуть мати представники команди перепису на спеціальному планшеті або смартфоні.

«Ці дані також захищені і потраплятимуть на центральний сервер Держстату. В сумі вони дадуть нам розуміння про соціологію та демографію регіону, фактичну кількість мешканців та іншу інформацію без її персоналізації», - пояснив Кубів.

«Після аналізу ефективності такого способу можна буде провести не тільки Всеукраїнський перепис населення у 2020 році, але й про перехід до наступного етапу - цифровізації інших подібних заходів – від електронних опитувань з важливих питань до до виборів президента чи Верховної  Ради через смартфон», - додав він.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: