Чому болить спина і як з цим боротися

мильгамма-поясница

Колонка Уляни Депутович

Якось на семінарі про захворювання хребта я почула жахливу статистику. Уявляєте, третина людей 20-річного віку має протрузію чи грижу міжхребцевих дисків, а у 50 років цей показник сягає 80%.

Чому ж ситуація така невтішна? Справа в тому, що завдяки малорухомому способу життя, шкідливим звичкам і харчуванню абичим, ми самі прокладаємо собі шлях до проблем зі спиною.

Біль у попереку трапляється з кожною людиною хоча б раз в житті й може виникати унаслідок найрізноманітніших причин. По-перше, це порушення постави (сколіоз, гіперкіфоз – сутула спина, гіперлордоз – завеликий прогин у попереку), по-друге – захворювання хребта:  остеохондроз, міжхребцеві грижі та протрузії, які часто виникають через низьку рухову активність та слабкі м’язи спини.  По-третє, м’язевий гіпертонус – наслідок надмірного навантаження на нашу спину.

Ми не вміємо стояти і ходити!

Водночас, частенько спина у нас болить не через захворювання хребта, а просто через те, що ми так і не навчилися правильно стояти і ходити. Зараз спробую пояснити цю тезу. Навідміну від наших друзів тварин, ми ходимо на двох ногах. Це, безперечно, дуже класно, але тільки не для хребта. Якщо на хребет, до прикладу, кота сила тяжіння діє рівномірно, то людський вона компресує (стискає), в результаті чого ми часом відчуваємо ниючий біль у спині наприкінці дня.

Чому найчастіше болить саме поперек? Тому що на цей відділ хребта припадає найбільше навантаження. До речі, біль у спині хоч і може бути спричинений проблемами з хребтом, завжди м’язевий і трапляється через гіпертонус, перевтому, набряк чи запальний процес у м’язах. В хребті немає нервових закінчень тому він вас боліти не може.

Щоб позбутися негативного впливу гравітації, достатньо лише обрати правильну стратегію перебування у вертикальному положенні. Коли ви стоїте на роботі, в черзі в магазині чи просто чекаєте маршрутку, злегка розслабляйте коліна, підкрутіть куприк всередину, забирайте прогин у поясниці та трішки зміщайте центр тяжіння тіла вперед.

Тримайте напруженим свій живіт. Розслаблений прес спричиняє надмірне навантаження на м’язи, які тримають ваш хребет – нижні випрямлячі хребта, внаслідок чого вони втомлюються і починають боліти. Під час ходьби не сутультеся і також контролюйте свій прес. Ці прості правила допоможуть уникнути впливу гравітаційних навантажень.

Розслабляйте м’язи спини вправами на гнучкість, зміцнюйте їх йогою, пілатесом. Щоб зняти втому і дискомфорт у спині часом досить ввечері виконати скручування roll down та перекати лежачи на спині. Інструкції з виконання цих вправ ви без проблем знайдете в інтернеті.

А головне правило дуже просте – якщо ви з тих, кому дошкуляє біль у спині, ні в якому випадку не ідіть в нього на поводу, жаліючи свою спинку і обмежуючи рух. Не відлежуйтеся в ліжку в надії, що біль зникне і вже не повернеться. Бо він знову прийде до вас. Пройдіть обстеження і, враховуючи його результати, продовжуйте активний спосіб  життя. Рухайтесь, тренуйтесь, укріпляйте свою спину. Оберіть професійного тренера, який допоможе коректно підійти до вашої ситуації, зміцнити м‘язи і зняти гіпертонус, що викликає дискомфорт.

Не забувайте й про те, що аби ваш хребет отримував поживні речовини, потрібна дифузія (взаємопроникнення частин з одних тканин у інші), адже кровоносних судин у ньому немає. А повноцінно процес дифузії, а отже, й живлення вашого хребта проходить під час руху.  Не маєте змоги відвідувати зал?  Частіше виходьте на піші прогулянки, не сидіть на місці, тоді біль у спині вам не страшний.

Уляна ДЕПУТОВИЧ,

журналістка, фітнес-інструкторка та консультантка з правильного харчування

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: